StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Krajnje izopačen, nepojmljivo zao i opak

21. lipnja 2019. - 17:30
Prije točno 30 godina na električnoj je stolici smaknut Ted Bundy, američki serijski ubojica koji je šarmantnom pojavom prikrivao okrutne zločine kojima se ni danas ne zna broja.

Uz obljetnicu Bundyeve egzekucije pod okriljem Netflixa snimljen je film o životu pogubljenog, s naslovom koji ne ostavlja mjesta dvojbama. 'Krajnje izopačen, nepojmljivo zao i opak' potpisuje redatelj John Berlinger, filmaš trajno okupiran temom devijantnih osobnosti.

'Likom i djelom' Teda Bundya pozabavio se kroz čak dva projekta – prvi je dokumentarac o tonskim zapisima razgovora sa zločincem, a drugi biografski triler s pomalo neočekivanim glavnim glumcem – Zacom Efronom, od ranije poznatim iz tinejdžerskih komedija i nove verzije 'Baywatcha'.

Berlinger je odabrao dokumentaristički pristup s težištem na vremenu nakon sociopatova uhićenja.

Svjesno zapostavljajući 'terenski rad' ubojice, silovatelja i nekrofila, redatelj pažnju usmjerava na posljedice koje zločini ostavljaju na Bundyeve bližnje, ali i svekoliko američko društvo, 1970-tih i 1980-tih potpuno ovisno o televiziji.

Suđenje Bundyu prvo su u povijesti pravosuđa u SAD-u pratile TV kamere, što je itekako bilo od koristi osumnjičenom koji je, onako televizičan i vazda nasmiješen, godinama prikazivao sebe kao nevinašce. Time je u maniri rock zvijezde stekao horde obožavateljica među ženama u sudnici i izvan nje.

Valja priznati da se Zac Efron istinski potrudio dočarati lik nesvršenog studenta prava, monstruma anđeoskog lica. Osim što mu je u tom pogledu olakšao fizički izgled, Efron je i u glumačkom smislu ostao na visini zadatka. Njegov Bundy čini se toliko naivnim da ne bi ni mrava zgazio, a kamoli žrtvi pilom odrezao glavu.

U opsjenu partnerove nevinosti dugo vjeruje i ubojičina družica Liz Kendall koju s tankoćutnom sigurnošću interpretira Lily Collins, glumica koja je talentom odavno prerasla epitet kćerke bubnjara Genesisa.

Druga žena omađijana Bundyem, Carole Ann Boone (Kaya Scodelario) također je uvjerljiva u svojoj zaluđenosti okrivljenikom. Veteran John Malkovich u ulozi suca Edwarda Cowarta donosi dojmljivu minijaturu djelitelja pravde.

Berlingerov film, premijerno prikazan na Sundance Festivalu u siječnju ove godine, plastičan je ulomak vremena koje je mnogo prije Instagrama imalo svoje mračne heroje.

Da je poživio do ere pametnih telefona, Theodore Robert Bundy bi nesumnjivo nakupio na tisuće followera.
24. travanj 2024 22:50