StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Gospodarica zla 2

25. listopada 2019. - 16:30
Nakon duljeg izbivanja zbog globalnog aktivizma i obiteljskih trzavica s bivšim suprugom Bradom Pittom, Angelina Jolie vratila se filmu. Za povratak je reprizirala za nju atipičnu ulogu čarobnice Zlurade (Maleficent) u nastavku relativno uspješnog hita 'Gospodarica zla' iz 2014.

Jolie je ponovno u pripijenom crnom kostimu, krilata i zakićena rogovljem, lica i previše zaglađenog novim tehnologijama retuširanja, no i dalje s izraženim glumačkim nervom.

Disney je novim fantastičnim uratkom 'Maleficent:Mistress of evil' još jednom uronio u svijet bajki, trenutačno podjednako privlačan i filmskom i televizijskom mediju. Prevaga ipak ide na stranu TV-a (i streaming servisa) gdje se priče o vilenjacima, vješticama i drugim natprirodnim bićima lakše mogu razvući kroz niz epizoda.

Aktualna kino pripovijest o sukobu dobra i zla u režiji Norvežanina Joachima Rønninga vizualno je raskošan, ali pomalo anakron derivat Disneyeve crtane Tržnoružice iz 1959. Glavna mu je nakana pokazati preobrazbu Zlurade u osobnost s istančanim osjećajem za etiku.

Lentu glavne negativke ponijela je Michelle Pfeiffer kao Ingrith, kraljica opasnih namjera. Ona tumači filmsku inačicu Cersei Lannister i kao takva glumački osvaja u 'zločestom' izdanju.

Princeza Aurora (Elle Fanning nakon uspješne tranzicije iz dječje u odraslu zvijezdu) dijeli sudbinu mnogih bajkovitih pozitivaca. Njezinoj dobroćudnoj ljepotici nedostaje slojevitost i sva je nekako dosadnjikava. Nešto zapaženiji nastup ostvario je Chiwetel Ejifor ('12 godina ropstva') kao vođa vilenjaka, dok Harris Dickinson u 'bieberovskom' portretiranju princa Filipa ne odmiče dalje od papirnatog lika.

Od drugog nastavka 'Gospodarice zla' očekivao se snažniji prilog kampanji osnaženja ženskih interpreta, no unatoč jakoj glumačkoj postavi, #Metoo efekt se rasplinuo u baroknoj raskoši scenografije. Utjeha je da se ovaj ponešto militarizirani nastavak može pratiti bez predznanja o prethodniku koji je, valja priznati, djelovao vedrije i više slavio žensku snagu.


Iako iz Disneya svoj adut reklamiraju kao dugo očekivan film, teško je povjerovati da ga je publika baš dočekala na iglicama. U ovo internetsko vrijeme javnost se zasitila bajki s prastarim premisama. A ako kadrom već prelijeću letači, gledateljima je draže da to budu superjunaci iz Marvellova ili DC-ova imaginarija. No, Angelina Jolie nadletjela je prepreku i sad grabi u nove izazove.
16. travanj 2024 09:48