StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Ad astra

FILM TJEDNA Ad astra

27. rujna 2019. - 15:05
Brad Pitt se od razvoda i problema s alkoholizmom uspješno liječi - glumom. Nakon zapažene uloge kaskadera Bootha u Tarantinovu '...Hollywoodu', u novom se filmu kao astronaut Roy McBride otisnuo duboko u solarni sustav kako bi u orbiti Neptuna tražio davno izgubljenog oca i kolegu.

Znanstvenofantastični film zvjezdolikog naziva 'Ad astra' događa se u bliskoj budućnosti kad čovječanstvo ugrožavaju udari antimaterije s izvorištem u bazi Lima projekta. Kodno je to ime za misiju lova na izvanzemaljsku inteligenciju koji je do zagonetnog nestanka predvodio McBride senior. Američki svemirski stožer šalje Roya kako bi utvrdio je li mu otac još živ i uzgred prevenirao daljnje razorne udare.

Ovako sažeto prepričan, siže filma redatelja Jamesa Graya ('Mala Odessa') miriše na galaktički akcijski triler s primjesom teorije zavjere, no to nije ni približno istinito.

'Ad astra' je kontemplativna posveta otuđenosti i rasapu obitelji, zamaskirana u raskošan techno uradak koji uzgredno kritizira ekspanzionizam Zemljana.

Glavni lik usamljeni je introvert sklon introspekciji za koju je dugo putovanje svemirom pogodno tlo. Putnikovi unutarnji monolozi izmjenjuju se s pogibeljnim događajima iz vanjskog svijeta koji, ma koliko dramatični bili (prepad terorista na Mjesecu, napad majmuna babuna u svemirskoj kapsuli...), ne utječu na McBrideovu psihu više od familijarne uskraćenosti.

Roy je u prvom redu napušteni sin čiji privatni život pati zbog očeva zapuštanja obitelji, pa tek onda vojnik, istraživač i domoljub.

Brad Pitt s dosta senzibiliteta trasira svoj lik traumatiziranog samotnjaka. Njegova gluma suspregnuta je i strogo dozirana, baš onakva kakvu iziskuje ova misaona odiseja sporog ritma, škrte radnje i podosta banalnog završetka. Interplanetarni mir pri kraju ponešto naruši i pojava tate McBridea, razočaranog istraživača u interpretaciji pouzdanog Tommya Lee Jonesa.

Uz njega, glumačke veterane zastupa i Donald Sutherland kojemu uloga iscrpljenog astronauta koji umire baš i nije bila mudar odabir.


Kako god, 'Ad astra' nije ZF za široku uporabu. Komu je legao Nolanov Interstellar mogao bi se navući, no teško je vjerovati da će Pittova produkcijska kuća 'Plan B' s ovim filmom na kraju ostati u plusu. No, Brad Pitt i uz troškove alimentacije ima dovoljno na računu, a utješiti ga može to što je odigrao jednu od najboljih rola u dosadašnjoj glumačkoj karijeri.
 
25. travanj 2024 17:20