StoryEditorOCM
ZabavaSVI SU POLUDJELI ZA HRSKAVIM, PRŽENIM SOČNIM ZALOGAJEM PUNIM ŠUNKE, SIRA I LUKA

EMPANADE Sad ih možete pripremiti i vi, evo recepta koji je zaludio Instagram

Piše Slobodna Dalmacija
FOTO: kuhaj.story.hr
13. prosinca 2019. - 21:43
Instagram se užario zbog recepta za omiljenu poslasticu južnoameričke kuhinje i to baš ovog. Od kad je prije par tjedana objavljen video u kojem ugledna chefica Gaby Melian pravi empanade, sladokusci sa svih strana čekali su da otkrije i recept. Empanade su, inače, nešto kao ravioli punjeni različitim slanim nadjevima pa pečeni ili, kao u ovom slučaju, prženi.

Riječ 'empanade' zapravo označava nešto omotano tijestom, a kad je riječ o empanadama, to nešto su najčešće dobro začinjeno dinstano mljeveno meso, usitnjena piletina s grila, razne vrste sira, morski plodovi, palmina srca, razno povrće, chilli papričice... U ovom slučaju u nadjevu su fina kuhana šunka, mozzarella i dinstani crveni luk.
I evo ga, konačno, pa sad i vi možete napraviti empanade baš kao chefica Gabi.

Evo najprije recepta, kojeg je Gaby naučila u rodnom Buenos Airesu, a u nastavku donosimo video koji je svih tako zaintrigirao. Kako navodi Bon Appetit, kojemu je Gaby otkrila recept, ovo tijesto će odlično funkcionirati uz bilo koju vrstu nadjeva.

I još jedan poseban savjet: budite vrlo pažljivi kad spajate tijesto kako nadjev ne bi curio u vrelo ulje, jer biste mogli zaraditi opekotine.

Empanade sa sirom, šunkom i lukom

za tijesto:

113 grama maslaca, otopljenog i lagano ohlađenog
1 žlica jabučnog octa
1 žlica soli
750 grama brašna, plus još malo za posipanje
za nadjev:
1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja ili maslaca
2 srednje velika crvena luka, nasjeckana
385 grama kuhane šunke, nasjeckane na kockice
453 grama mozzarelle nasjeckane na kockice
1 žlica kukuruznog škroba
sol, papar
1 žlica origana
ulje za prženje

Pomiješajte maslac, ocat, sol i 2 šalice mlake vode u većoj zdjeli pa postupno dodajte brašno. Miješajte kuhačom ili rukama dok se ne formira tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite dok nije glatko, oko 2 minute. Oblikujte kuglu i zamotajte ju u plastičnu foliju. Neka se odmara u hladnjaku bar dva sata.  Za nadjev zagrijte maslinovo ulje ili maslac pa lagano prepržite luk dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte začine pa prebacite u veću posudu da se malo ohladi. Ubacite šunku. Pomiješajte škrob i mozzarellu (to će je spriječiti da se pretvori u tekućinu dok se
23. travanj 2024 16:15