StoryEditorOCM
ZabavaU TUP-u niče filmski studio

Dubrovnik nije od ‘jučer‘ filmska meka, često je u grad dolazio i Orson Welles. Evo što se sve snimalo i koje su glumačke zvijezde glumile

Piše Gabrijela Bijelić
21. svibnja 2023. - 07:58

Nedavno snimanje filma u nezavisnoj produkciji čiji su se setovi protezali od parka Gradac do Straduna, Dubrovčane je nagnalo da se zapitaju kreće li to nova intenzivna sezona snimanja domaćih i stranih produkcija na kakve se Grad u proteklim godinama već navikao. Iz gradske uprave pak kažu kako je nad igranim serijama i filmovima ipak prevagnuo drugi žanr.

Turističko-promotivna snimanja

- U prvom dijelu godine bilo je desetak snimanja na području grada. Uglavnom je bilo riječi o turističko-promotivnim snimanjima za koje se ne naplaćuje naknada. Upravo promocija i jest najznačajniji benefit takvih snimanja za grad – objašnjavaju iz Grada Duborvnika i dodaju kako je iz ovog izvora u gradsku blagajnu zasad pristiglo oko 5 tisuća kuna, odnosno oko 700 eura.

image

U TUP-u uskoro sedma umjetnost

Najava snimanja za drugi dio godine trenutačno nema, no vele kako se otišlo korak dalje u uspostavi filmskog studija u najužem središtu Grada:

- Grad Dubrovnik u okviru projekta transformacije TUP-ovih prostora u Gružu, kroz program ‘Novi europski Bauhaus’, razvija programe i projekte koji će svoje mjesto naći u ovim prostorima, a jedan od njih je i filmski studio. Kroz projekt će se izraditi sva potreba dokumentacija kojom će biti predviđeni novi kulturni sadržaji na području TUP-a, također i filmski studio, koji se planira urediti u jednoj od TUP ovih hala – najavili su iz dubrovačke gradske uprave novi sadržaj u nekadašnjoj Tvornici ugljenografitnih proizvoda.

Uz najpoznatiju od svih serija, The game of Thrones, u kojoj je Dubrovnik odglumio Kraljev grudobran pamte Dubrovčani dobro i europski serijal o Borgijama i topot konja pred Dvorom, te filmove poput planetarno slavnog Star Wars, te Robina Hooda gdje je Grad bio više zastupljen, što nažalost nije donijelo uspjeh na box officeu.

image

Promotivni filmovi dovode turiste u Grad

Tonci Plazibat/Cropix

Tajna invazija

A sklonost filmaša Dubrovniku nije od jučer, bilo je Grada i u britanskoj ratnoj drami Tajna invazija iz 1964., volio je navraćati i velikan Orson Welles, a osim u središtu grada snimalo se i na Bosanki pa i dalje, okršaje kauboja i Indijanaca u serijalu Winnetou. Nabrojiti sve slavne u pohodu Gradu nije nimalo lako, a niska je povelika. Sezonu su prije pedesetak godina otvorili Elisabeth Taylor i Richard Burton, a u modernija vremena priključili su im se celebrities jačeg kalibra kao Tom Cruise, Owen Wilson, Kevin Spacey, Woody Harrelson, Mickey Rourke, Michael Douglas i Catharine Zeta Jones, Nick Nolte, John Malkovich, Roger Moore, Penelope Cruz i Javier Bardem...

Cjenik snimanja

U očekivanju dolaska novih produkcija, za prisjetiti se gradskog cjenika snimanja s kojim će se morati suočiti svi filmaši u povijesnoj jezgri, prema kojemu zakup Straduna, dijela Pred Dvorom, Poljane Paska Miličevića, Vrata od Pila, Brsalje - od 6 do 50 tisuća kuna. Ostatak spomeničke cjeline i kontaktna zone (bez Brsalja) stoje 5 do 40 tisuća kuna, a izvan povijesne jezgre (bez kontaktne zone) - od 3 do 20 tisuća kuna, odsad dakako sve u eurima.

25. travanj 2024 03:32