StoryEditorOCM
ZabavaTALENT ZA KAMERU|

DUBROVKINJA ANA KUTIJA: Autorica čarobno lijepih fotografija koje su ‘zapalile‘ internet

Piše Piše: Tea Sumić Miletić/STIL
7. listopada 2021. - 18:08

Inspiracija, kreativnost, dobra svjetlost, strpljenje i puno prakse presudni su za dobru fotografiju. Mobilni telefoni su izvrsni, ali ako se želite time zaista baviti, fotoaparat i minimalna oprema jednostavno su vam neophodni. Jednako kao što je važno kad vas netko fotografira, da niste statični i ukočeni, već da se krećete i mijenjate poze, a na fotografu je da uhvati najbolji trenutak

Cijelog ljeta uzdišemo nad Instagramom Ane Kutije, fotografkinje iz Dubrovnika s donedavnom "zimskom" adresom u Zadru. Nismo pali samo na idilične kadrove dvaju gradova i predivnih skrivenih kutaka dubrovačkog i zadarskog primorja, premda su, nema sumnje, odigrali važnu ulogu. Kod Ane su nas očarali posebna atmosfera koju postiže na svojim fotografijama i vješt način na koji je sve te sličice srodnih, ali ipak tako raznolikih motiva uspjela uklopiti u jednu smislenu i oku vrlo ugodnu cjelinu. Ako već niste zapratili njezin Instagram ili pogledali stranicu akutija.com, svakako to ispravite, no najprije pročitajte što nam je sve otkrila u kratkoj ćakulici, u kojoj smo se dotaknuli tajni fotografskog zanata, vještine vođenja zapaženog profila na društvenim mrežama, ali i detalja koji će zanimati one koji više uživaju pozirati nego fotografirati.

Od Grada do Zadra i natrag

image
Fotografkinja Ana Kutija
Ana Kutija

No krenimo od početka. Ane se s fotografijom upoznala u prvim razredima srednje škole, kad je na Flickru otkrila radove Anastasije Volkove, koja joj je još uvijek uzor. Prije nekih devet godina prebacila se na Instagram, najprije kao pratitelj, potom kao autor. Kako se sve više aktivno upuštala u svijet fotografije, shvatila je da mora prijeći s mobitela na fotoaparat. Kaže nam kako danas koristi Canon 6D mark II s objektivom 50mm, a kad je pitamo što bi bio neki minimum opreme, kaže nam kako to ovisi o tome što točno želimo od fotografije.
– Ako je smatrate samo hobijem, ne treba vam nikakva skupa oprema. Ja sam svoje prve fotografije koje sam dijelila na Instagramu radila s iPhonom 4s i toliko su izazivale oduševljenje kod drugih da mi nitko nije vjerovao da koristim samo mobitel. Malo-pomalo počela sam dobivati ponude za razne shootinge, a za to mi je ipak trebao fotoaparat jer na fotografijama za koje sam plaćena kvaliteta treba biti na prvom mjestu. Što je presudno za dobru fotografiju, pod pretpostavkom da onaj koji fotografira ima ponešto talenta i taj neki minimum opreme?
– Inspiracija, kreativnost, dobra svjetlost, strpljenje i puno prakse. Kako postižete prepoznatljivost svojih fotografija?
– To me često pitaju, a ja još uvijek ne znam točan odgovor. Možda jer uvijek radim s istim objektivom i jer najviše fotografiram ljeti, kad je sve oko mene puno boja i kad su mi sunce i more glavni faktori uspješnih fotografija. Kako odlučite što vrijedi objaviti, a što je ipak samo onako za uspomenu?
– Rijetko kad ostavim nešto neobjavljeno. Ako ne ide na Instagram feed, ide na story ili na web-stranicu.

image
Fotografkinja Ana Kutija
Ana Kutija

Slučajnosti su najdraže

Vaš je Instagram vrlo skladan i ujednačen, djeluje kao niz kadrova iz istog filma. Postoji li neki razlog za to i kako to postižete?
– Jedini razlog je taj što volim skladnost na svom profilu. Zanimljivo mi je slagati te kvadrate i želim da se meni samoj profil sviđa i da je na prvi pogled oku ugodan. Koristim Preview aplikaciju kako bih fotografije unaprijed posložila, a to me nekad kad sam bez inspiracije natjera da uzmem Canon u ruke i fotografiram bilo što samo da mi se slaže uz druge. Na kraju se dogodi da mi te fotografije budu najuspješnije. Koje vaše fotografije postižu najbolji feedback i koliko vam je to važno pri odabiru motiva i načina za fotografiranje?

image
Fotografkinja Ana Kutija
Ana Kutija

– Bilo koja fotografija s nekom pričom. Često se dogodi da i drugi vide ono nešto što sam i ja vidjela dok sam fotografirala i upravo te fotografije smatram najuspješnijima. Nemoguće je da svaka ima ogroman feedback i to uopće ne bi bilo zanimljivo. A fotografije s lošijim feedbackom opet će imati neku svoju publiku ili će barem meni uskladiti feed. U eri digitalne fotografije i društvenih mreža, moramo vas pitati i koje filtere koristite...
– Nikad ne koristim isti. Sve ovisi o moodu koji želim prenijeti fotografijom. Ponekad koristim samo Lightroom mobile, gdje editiram svjetlost, boje, kontrast, sjene, a ponekad dodam i neki od filtera u VSCO ili Tezza aplikaciji. Možete li nama, s druge strane fotoaparata, savjetovati kako dobro ispasti na fotografijama?
– Najbitnije je biti opušten, ne stajati u jednoj pozi, već se šetati, okretati, gledati u svim smjerovima, a na fotografu je da to uhvati. Te su spontane fotografije u pokretu svima najdraže.

16. travanj 2024 22:22