StoryEditorOCM
ZabavaIGRE ZA CIJELU OBITELJ|

Diana Marlais i Bogdan Dascalescu svoju popularnu Puzzle Punks Escape Room prebacili u virtualni svijet, Kraljev grudobran možete spasiti i s kauča

Piše Maja Rilović Koprivec
23. prosinca 2020. - 07:29
Kada su Bogdan Dascalescu i Diana Marlais pasionirani ljubitelji igara i avantura prije pet godina pokretali Escape Room u Dubrovniku, očekivali su uspjeh svog projekta. Oboje su već radili u turizmu, znali su potrebe tržišta pa su odlučili turistima omogućiti zanimljivu zabavu izvan uobičajenog obilaska zidina, kupanja i izleta na otoke i okolicu. Inspiraciju su dobili od sličnih projekata u Rumunjskoj odakle je Bogdan, i odlučili se za svjetski popularnu temu serije Game of Thrones čime su ostvarili nekoliko vrlo uspješnih sezona potrage u igri Spasi Kraljev grudobran u njihovom prostoru u dubrovačkoj Hladnici. U sobi su sve napravili sami, osmislili cijelu igru potrage, ključeve, inventar i zagonetke.

Escape Rooms popularne su širom svijeta pa je bilo za očekivati kako će isto biti i s ovom prvom dubrovačkom sobom, a za kišnih dana u Dubrovniku bili su apsolutni hit. O tome svjedoče brojni pozitivni komentari koje su timovi ostavljali na TripAdvisoru i drugim specijaliziranim platformama. Osvojili su i nekoliko priznanja i nagrada.
image
Virtualna escape room Dubrovnik


Nakon uspjeha prve igre, Bogdan i Diana pokrenuli su još jednu igru prije tri godine – ovaj puta s temom iz dubrovačke povijesti ‘Tajna blaga Dubrovnika'. Planirali su obiteljski posao proširiti i u Bogdanov rodni grad Brasov u Rumunjskoj gdje su trebali otvoriti sobu također s temom Game of Thrones i drugu o temi vampira. No ono što ovaj par nije očekivao dogodilo se ove 2020. godine – pandemija Covida 19 i potpuno zaustavljen svjetski turizam.
Suočeni sa situacijom iz koje nema turista niti bijega, Diana i Bogdan okrenuli su se onome što je također obilježilo 2020. – virtualnoj povezanosti. Njihove popularne Escape Rooms igre sada imaju virtualne verzije i mogu se igrati i preko interneta sa svih strana svijeta, a zabava je jednaka i podrazumijeva jednako logično razmišljanje i timski rad. Samo što sada timovi mogu biti i s različitih kontinenata.

– Možete se na ovaj način družiti s obitelji i prijateljima, svatko na svom kauču, na udaljenosti i uz sigurnost epidemioloških mjera – kaže Diana Marlais. Puno mjesta, gdje smo često zalazili, trenutno je zatvoreno, ali naša Puzzle Punks Escape Room u Dubrovniku nudi pregršt zabave za gotovo sve uzraste i to iz udobnosti vašeg doma. Pronašli smo idealan način za zabavu kroz interaktivnu virtualnu igru kroz koju će upoznati povijest Dubrovnika. Jedino je potrebno računalo i dobra volja.

image
Diana Marlais


Virtualnu Escape Room smo pokrenuli zbog korone, naravno. Nemamo turista, ljudi se boje doći pa smo rekli da idemo staviti nešto drugačije, neka dolaze on-line. Imamo dosta grupa iz SAD-a i Velike Britanije, i oni su više zainteresirani za igru Game of Thrones, dok su domaći igrači više za Dubrovačku republiku. Tu smo se poigrali s povijesnim činjenicama, uputimo igrače kako je Republika bila mala i bogata državica koja nije imala vojsku već jaku diplomatsku mrežu. No u velikom potresu 1667. u Dubrovniku je ostalo zatrpano gradsko blago, koje igrači trebaju pronaći u 60 minuta rješavanja zagonetki, odnosno moraju sv. Vlahu koji čuva blago rješavanjem zagonetki dokazati da su vrijedi toga da pronađu blago – objašnjava Diana koja će 2020. zapamtiti i po rođenju sina Noe.

Virtualna igra funkcionira tako da se timovi unaprijed prijave putem web stranice www.puzzlepunks.com/hr/. Može sudjelovati do šest igrača s različitih lokacija i svi su spojeni putem zoom linka gdje dobiju sve detalje vezane uz pravila igre. Na početku upoznaju Game Mastera koji je fizički prisutan u Escape Room u Dubrovniku.

image
Virtualna escape room Dubrovnik


On se ponaša kao njihove uši i oči, ruke i noge tijekom cijele igre. Game master sluša zapovijedi svakog člana tima putem mobitela, tako da svi imaju priliku sudjelovati u rješavanju misterija. Za rješavanje zagonetki sobe, svaki tim ima 60 minuta i može zatražiti pomoć pri rješavanju. Game Master im može olakšati potragu tako što će im ponuditi trag koji će im pomoći da lakše dođu do rješenja.

Ako ne znate kako kreativno provesti popodne, a dosadile su vam uobičajene igrice, želite nekome pokloniti igru za blagdane ili rođendan, uzbudljivo rješavanje zadataka čeka vas u dubrovačkoj Hladnici, poručuju iz Puzzle Punks Escape Room u Dubrovniku. Pravila za sudjelovanje su jednostavna: gledajte svuda jer sve može biti rješenje, razmišljajte i povezujte simbole, pratite jedni druge i – najvažnije uživajte u avanturi!
23. travanj 2024 16:29