StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

DARK Prvoklasan njemački horor u vremenskom lijevku, nadnaravan i onostran

Piše Gabrijela Bijelić
14. srpnja 2020. - 10:06
Netflix ne mari za jezične barijere. Ako ima u rukama kvalitetnu robu, znat će je iskoristiti kao što je to učinio 2017. premijernom sezonom serijala Dark, prvom ikad na njemačkom na toj platformi. Na engleskom jeziku ostao mu je jedino naslov koji otkriva mnogo o prevladavajućem mračnom ugođaju u gradiću Windenu, središtu drame koja se rasteže u čak pet vremenskih razdoblja, negdje od kraja 19. stoljeća sve do 2052.

Kroz cijelo to razdoblje gledatelj prati živote četiriju obitelji koje su posredno ili neposredno upletene u zagonetni nestanak lokalnih mališana. Sredovječna publika u 'Darku' će naći mnogo poveznica s TV uspješnicom Davida Lyncha 'Twin Peaks', makar je ovdje atmosfera dodatno pojačana vremenskim skokovima i usporednim egzistencijama istih likova u različitim razdobljima.

Nakon uhodavanja u prvim nastavcima, kroz vremenski lijevak u drugoj sezoni serijala otkrivaju se složeni međuljudski odnosi, te se preispituju i 'više' teme poput duhovnosti, etike i protoka vremena koje neumitno utječe na ljudsko ponašanje.
Forte 'Darka' šokantni su preokreti i efektni kadrovi tamnih interijera. Jezovit ugođaj vreba i izvana, iz šuma i špilje koje simbolično ukazuju na moralno propadanje protagonista, sve pojačano upečatljivim soundtrackom.

Glazbenu podlogu potpisuje Ben Frost, poznato ime elektronske glazbe, Australac koji živi i djeluje na Islandu. Upečatljiva uvodna skladba 'Goodbye' koja obiluje mistikom, djelo je njemačkog glazbenika Apparata.

Autori serije čiji je odjek daleko nadmašio granice najsnažnije članice EU njemački su filmaš švicarskih korijena Baran bo Odar te iskusna producentica i scenaristica Jantje Friese. Glumačka postava većinom je njemačka, a predvodi je Louis Hoffman dvadeset-i-nešto godišnjak u 'privremenoj' ulozi starijeg tinejdžera Jonasa koji se mimo volje nađe u vrtlogu zlih sila.

I 'Dark' slijedi vladajući trend miješanja žanrova pa tako počinje kao obiteljska tragedija s natruhama kriminalističkog te se pretvara u ZF triler koji iziskuje punu posvećenost kod praćenja. I mora biti tako jer biste se u protivnom pogubili u vremenskim mijenama junaka i epoha u kojima pulsiraju njihovi podvojeni svijetovi.

Nadnaravno, onostrano i provokativno, sve je to zastupljeno u 20 sati trajanja dviju sezona koje je, nakon pozitivnih reakcija gledatelja i kritike, dobila i treći nastavak, 'pušten' kroz servis potkraj lipnja za ljubitelje hibridnih horora i sličnih 'izvedenica'.
20. travanj 2024 14:08