StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

ČUVAJ ME S LEĐA 2 Nastavak akcijske komedije samo je naizgled budalast. Salmi Hayek paše uloga naoružane gospođe u menopauzi, Rovinju talijanski šarm

Piše Gabrijela Bijelić
28. lipnja 2021. - 13:12

Uoči pandemijske groznice, domaći su se mediji raspisali o snimanju još jedne hollywoodske produkcije u Hrvatskoj. Rovinj, Rijeka, Zagreb i Karlovac preoteli su te 2019. Dubrovniku status ekskluzivnog filmskog seta, a gostujući glumački tercet u sastavu Salma Hayek, Samuel L. Jackson i Ryan Reynolds privukao je pažnju cijele nacije.

image
Salma Hayek i filmski joj muž Samuel L. Jackson
Ilustracija

Dvije godine kasnije, u međunarodnu distribuciju stigao je rezultat, drugi nastavak akcijske komedije 'Čuvaj me s leđa' (Hitman's bodyguard). Lijepa naša glumi Italiju, hrvatska metropola opskurno okupljalište transnacionalne mafije, a spomenuti trio ponavlja uloge osebujnog bračnog para (Hayek, SLJ) i rashodovanog tjelohranitelja, sad na psihoterapiji (Reynolds).

Unatoč slabašnom prijemu kod kritike, prvi dio 'Čuvaj me s leđa' koncem ljeta 2017. neočekivano se prometnuo u hit, a slično bi se moglo ponoviti i s 'dvicom' koja besramno igra na istu foru. Šarmantno, otkačeno i karikirano do razine crtića, sve u ovom 'pulpastičnom' filmu počiva na kemiji glavnih protagonista. Hayek i S.L.Jackson kao Sonia i Darius Kincaid još su luđi kao hispano- afroamerički supružnici koji u pauzi između dvaju rafala čeznu za djetetom. Ryan Reynolds u repriznoj ulozi izopćenog 'gorile' Michaela Brycea očekivano je nesklon nastavku karijere koja mu je suđena, kao i združivanje s Kincaidima. Već viđeno? Svakako. Bez posebnih iznenađenja? Apsolutno. Dopadljivo? Izvan svake sumnje.

image
Ryan Reynolds ponavlja ulogu otuđenog tjelohranitelja
Ilustracija

Gotovo dva sata doslovce prolete u vratolomijama i šašavim replikama koje rastjeruju dosadu. Salma Hayek rolu neurotične supruge spretno pojačava tipično ženskim problemima ageizma i menopauze, dok je Samuel L. Jackson srastao s kožom plaćenog ubojice emotivca.

Ryan Reynolds svoj samo naizgled tupavi lik gradi balansirajući između fah-idiotizma i uzaludne težnje za promjenom struke. Nasilnih scena ne manjka, mnoge su eksplicitne, no umjesto jeze tjeraju na smijeh.

Cijeli zaplet počiva na stupidnoj premisi o telekomunikacijskim slabostima Europske unije čije se glavešine otvoreno ismijava zbog korupcije. Odabir glavnog negativca zgodna je dosjetka: Antonio Banderas kao imenjak Aristotela Onassisa dojmljiv je poludjeli grčki tajkun, što se ne može reći za starinu Morgana Freemana koji jednako pravocrtno glumi svašta, od Boga do Bryceova poočima.

image
Trio bez kojeg nema akcijske komedije
Ilustracija

Pozitivne kritike za sequel Hitman's bodyguarda ponovno su iznimno rijetke, no australski redatelj Patrick Hughes preživio ih je i s originalom prije četiri godine. Uostalom, logika radnje i ozbiljna karakterizacija nikad nisu ni bili glavni aduti 'Čuvaj me s leđa' koji je u novom izdanju vrh američkog box officea 'osvojio' uz taktove starog hita posrnule američke pjevačice Britney Spears. Korisno za nju i ostatak ansambla. Nećemo se iznenaditi ako se 2025. od 'Hitmana' dogodi trilogija.

25. travanj 2024 02:02