StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

BRAČNE NEVJERE Komorni dramolet primjereniji televizijskom mediju gleda u leđa Bergmanovim ‘Prizorima iz bračnog života‘

Piše Gabrijela Bijelić
19. veljače 2021. - 12:37

Ako je precijenjeni američki krimić 'Male stvari' zamišljen kao podsjetnik na zlatno doba noira, onda melodrama 'Bračne nevjere' (Delinquent Season) priziva u sjećanja antologijsku švedsku TV seriju 'Prizori iz bračnog života' iz 1973.

Irski redatelj Mark O'Rowe, dakako, nije u istom rangu sa starijim kolegom, velikanom kinematografije Ingmarom Bergmanom, no sasvim pristojno kormilari filmom o pogubi preljuba. Snimljene još 2018., 'Bračne nevjere' evidentno bolje pristaju televizijskom mediju, pa ne čudi što su već tjednima dio ponude nekih videoteka on demand.

Priča o dva dublinska supružnička para četrdesetogodišnjaka zbog mršave korona sezone opstala je i u kino mediju, što samo po sebi uopće nije loše. Kriza identiteta, pomućena prijateljstva i tajne veze, seksualna opsesija i lom društvenih konvencija svevremenske su teme koje su zbog najezde superjunačkih blockbustera posljednjih godina iz svijeta filma istisnute prema teatru i književnosti.

O'Rowe bračnu prevaru aplicira na velike ekrane kako bi (i) kod publike iz multipleksa pobudio reakciju na stramputice muško-ženskih odnosa, što mu uglavnom i uspijeva.

Od četvero protagonista nitko nije duša sveta, svi balansiraju između vrlina i mana, potiču ih sitni sebični motivi i izjeda grižnja savjesti. Žanrovske općenitosti caruju. Ništa suštinski novog ne donosi središnja ljubavna afera, uzgredna epizoda s obiteljskim nasiljem pronalazi opravdanje u medicinskom kartonu, a i happy end je nekako u startu isključen. U pripovjednom smislu koherentnost ni u jednom trenutku nije narušena, što olakšava praćenje radnje koja nudi malo toga neočekivanog.

Da je gluma bila na nižoj razini, irski komorni 'dramolet' ne bi imao bogzna kakvu budućnost. Ovako, život mu udahnjuju Cillian Murphy (junak BBC-ove gangsterske uspješnice Peaky Blinders) u ulozi nimalo odbojnog brakolomca Jima i Catherine Walker čija je ljubavnica Yvonne tek naizgled krhko biće.

Početak, razvitak i kraj njihove tajne veze djeluju prilično uvjerljivo i obiluju nijansama koje možda nisu originalne, ali drže pažnju. Andrew Scott solidan je kao Yvonnein rastrojeni suprug Chris, dok je Eva Birthistle u podjeli nezasluženo najlošije prošla kao bezlična control freak Danielle. Unatoč efektu 'već viđenog', ovaj tri godine zakašnjeli film nije za propustiti. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog stare istine o dugoročnim posljedicama kratkoročnih nepromišljenosti.

25. travanj 2024 10:08