StoryEditor
ZabavaFILM TJEDNA |

BOSS LEVEL Antijunak Frank Grillo ulijeće u vremensku petlju u stilu Brucea Willisa i dobro se drži dok Mel Gibson statira

Piše Gabrijela Bijelić
27. ožujka 2021. - 11:14
Glumac i snagator Frank Grillo u borbi protiv glavnog negativca kojeg glumi Mel GibsonIlustracija

Prije tridesetak godina Bill Murray u ulozi uglađenog TV prognostičara budio se stalno istog jutra i istog datuma u 'Beskrajnom danu' (Groundhog day). Iscrpljujuće ponavljanje dnevne rutine sad proživljava raščupani snagator Frank Grillo, glavni lik ZF akcijske komedije 'Boss level'. Grillo glumi bivšeg specijalca Roya Pulvera koji svakodnevno pogiba i opet oživljava samo da bi ponovno bio brutalno smaknut.

Furiozan početak filma s puno pucnjave i tučnjave zaziva zlatno doba akcije 1980-tih koje je proslavilo Brucea Willisa i Arnolda Schwarzeneggera, a nešto kasnije i njihove nasljednike Jasona Stathama, Vina Diesela i The Rocka. Zanimljivo je da je 56-godišnji Grillo godinama mnogo bliži tim veteranima nego superherojima digitalnog doba.

No, ageizam na stranu, Grillov junak na ekranu fizički dobro parira pripadnicima generacije Z. Na kvalitetu glume zbog brzine događanja se ne stignete osvrnuti, ali ona ionako pada u drugi plan dok u rafalu okljaštenih dijaloga vreba do zuba naoružana bulumenta plaćenih ubojica. Posebno upečatljiva s mačetom i replikom je Guan Yin (Selina Lo).

Redatelj Joe Carnahan (akcijski triler o iračkom ratu A-team s Bradleyem Cooperom) neskriveni je nostalgičar s fiksacijom na osamdesete. 'Boss level' zaziva u sjećanje doba prvih ozbiljnijih video-igara. Svaka Pulverova smrt prikladno završava oživljavanjem uz natpis 'pokušaj broj taj i taj'. Iz omiljene ere vuče i neka u međuvremenu posrnula glumačka imena poput Mela Gibsona.

Nezaboravni Mad Max u sporednoj se ulozi glavnog zlikovca, odmetnutog militarista koji prezire liberale, nije pretjerano namučio. Još jedna relativno slavna epizodistica, Naomi Watts, treću nominaciju za Oscara sigurno neće dobiti za rolu Pulverove ljubavi, smušene znanstvenice koja spašava svijet od propasti projektom kodnog imena Ozirisova petlja.

Kako god, 'Boss level' pluta i izbjegava hridi filmskog šunda. Traje dovoljno kratko da ne dosadi, a u neprekinutom akcijskom slijedu ima tragova logike. Mišićavko Grillo, vječiti pretendent na prvu hollywoodsku ligu akcijskih teškaša pokazuje da još nije za otpad, već je zreo za promaknuće.

Uporna borba njegova junaka sa smrću, uz cinizam i pomirenost s usudom budi simpatije. Murrayev 'Beskrajni dan', dakako, ostaje kanon, no 'Boss...' pokazuje da koncept vremenske petlje još pali, neovisno o vremenu i žanru. Baš u skladu s naslovom filma koji označava osobu spremnu pregaziti sve prepreke na životnom putu. Grillov antijunak odgovara tom opisu.

22. travanj 2021 00:43