StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

HARLEY QUINN Margot Robbie u Gotham cityu

Piše Gabrijela Bijelić
14. veljače 2020. - 13:25
Malj, bejzbolska palica, minice i drečavi make up...sve su to oružja iz arsenala Harley Quinn(Margot Robbie), uvrnute junakinje iz DC stripovskog imaginarija koja je upravo dobila vlastiti film.

Quinnino osamostaljenje, sugerirano kroz kilometarski naslov filma 'Bird of prey i emancipacija famozne Harley Quinn', stiže na krilima uspjeha Suicide squada iz 2016. u kojem je šarmantna zločinka s kikama izboksala središnje mjesto u novom uratku Warner Brosa. U duhu slavljenja ženske snage i jedinstva, 'Birds of prey' otkriva kako se Harley nosi s krahom ljubavne veze s Batmanovim arhetipskim neprijateljem Jokerom i otvaranjem sezone lova na njezinu glavu.

U naslovnoj ulozi svestrana Robbie hrabro korača kroz vrtlog događanja u samo po imenu prepoznatljivom Gotham cityu. Kaos je Quinnino stanište, okrutnost i samilost miješaju se dok 'običnim' ostavljenim djevojkama pokazuje kako prebroditi emotivnu krizu. Ona je os oko koje se vrte ostali likovi, dobro postavljeni ali nedorađeni i s manjkom minutaže.

Članice Quinnine družbe u nastajanju su razočarana pjevačica Black Canary(Jurnee Diana Smollett-Bell, najdojmljivija iz kvarteta), osvetnica samostreličarka Huntress (Mary Elizabeth Winstead pojačana fleshbackovima), podcijenjena homoseksualna detektivka Montoya (Rosie Perez) i kradljiva juniorka Cassandra Cain (Ella Jay Basco).

Dojmljiva je i epizoda muškog 'uljeza' Ewana McGregora. Pouzdani Škot istinski se uživio u ulogu Black Maska, sadističkog mafijaškog bossa s narcističkim poremećajem.

U prevladavajuće ženskom filmu režije se, kako i priliči, prihvatila žena: Cathy Yan, kinesko-američka filmašica vjerno slijedi postulate superherojskog filma, ali bez autorskog šuga. Izuzetak je tek napad paintball streljivom na policijsku stanicu.
Harley Quinn svakako je dovoljno snažna pojava da može na nejakim plećima iznijeti cijeli film, no teže se nosi s nesklonim vanjskim okolnostima.

Uz već spomenuti nezgrapni naslov filma i traljav marketing, tu je i pogrešan tajming premijere koja se za vikend poklopila s dodjelom Oscara gdje je dominirao upravo Quinnin nevjerni dragan Joker, napadno odsutan u 'Birds of prey'. Vikend-otvorenju su također naštetili R predikat i koronavirus koji je zaključao kineske kino blagajne.

Na kraju nije pomogla ni nejasna razdjelnica prethodnika Suicide squada i nove 'autonomne' izvedenice filma koji samo potvrđuje da ne treba žuriti s emancipacijom baš svakog lika koji nosi potencijalnu zaradu.
20. travanj 2024 00:00