StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

1917 Filigranskom preciznošću spojio je Mendes nasnimljene materijale ratnih strahota koje proživljavaju njegovi junaci, više simboli preživljavanja, negoli punokrvni karakteri

17. siječnja 2020. - 16:26
Niti tjedan dana nakon što je pomalo neočekivano ovjenčana Zlatnim globusom za najbolji film i režiju, ratna drama '1917' stigla je u naša kina. Ostvarenje britanskog redatelja Sama Mendesa, ukopano na bojišnici Prvog svjetskog rata, što sugerira i godina u naslovu, sadržajno ne donosi ništa posebno originalno.

Hiperrealistična je to storija o dvojici engleskih soldata – glasnika (jedan na polovici radnje 'otpadne') koji se probijaju kroz neprijateljske linije kako bi suborcima prenijeli vijest o njemačkoj stupici. S tom su fiktivnom misijom, naravno, povezane mnoge naturalističke scene – kanonade i rafali, naplavine leševa, životarenje u rovovima na nišanu snajpera...

Ništa što već nismo vidjeli u ratnim epopejama, od Spielbergova Spašavanja vojnika Ryana, preko Nolanova Dunkirka do Gibsonova Grebena spašenih. No, postoji razlika u zanatskom pristupu koja '1917' izdvaja iz gore navedene 'militarističke' serije. Mendes je, nadahnut pričom djeda koji je kao dragovoljac sudjelovao u Velikom ratu, snimio moćan 'one take' film u gotovo neprekinutom kadru.

Filigranskom preciznošću spojio je nasnimljene materijale i tako gledatelja uvukao u ratne strahote koje proživljavaju njegovi junaci, više simboli preživljavanja, negoli punokrvni karakteri. U prilog autentičnosti, autor je s kamermanom Rogerom Deakinsom, višestrukim 'lovcem' na Oscare, većinu prizora snimio na otvorenom, pouzdajući se u prirodno osvjetljenje i vremenske (ne)prilike koje su diktirale tempo rada.

Legenda (već) kaže kako je redatelj kontinuitet kadra 'bildao' koristeći kontraste, siluete i barijere kroz koje su lelujali protagonisti...no, tehnikalije na stranu, u prednosti filma treba uvrstiti i dobro odabranu i baždarenu glumačku postavu.

Tandem glavnih glumaca odgovara opisu 'običnih faca iz naroda' i ponaša se sasvim u skladu s tim. Herojstvo je za Marvelove superjunake, spašavanje golog života za sve ostale. Bledunjavi George MacKay kao niži kaplar Scofield savršeno portretira ponešto bezličnog 'survivora' s jakim nagonom za opstankom. Njegov zdepasti kolega po činu, Blake,(Dean Charles Chapman) prototip je 'dobrog vojnika Švejka' sila Antante.

Odabirom glumačkih veličina (Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Richard Madden...) za uniformirane epizodiste, Mendes je težište pažnje promišljeno usmjerio na radnju koja je glavna zvijezda ove, na prvi pogled rutinirane, a zapravo inovativne pripovijesti o prvom ljudskom kreševu globalnih razmjera.


 
18. travanj 2024 19:29