StoryEditorOCM
Noćni životTV SERIJA TJEDNA |

VJEŠTAC Filmski Superman u zagonetnom svijetu slavenske mitologije

Piše Gabrijela Bijelić
5. lipnja 2020. - 16:02
Filmski Superman Henry Cavill glumi Geralta, mističan lik prema uzusima podžanra 'Sword& sorcery' (mač i magija)Ilustracija
Nakon emitiranja zadnje epizode planetarno popularne 'Igre prijestolja' trebalo je brzo popuniti nastalu prazninu u televizijskom žanru kvazipovijesne fantastike. Globalna industrija zabave ekspresno je pronašla nadomjestak u Netflixovoj seriji 'Vještac' (The Witcher), utemeljenoj na romanima poljskog pisca epskog fantasya Andrzeja Sapkowskog.

Serija koju je kreirala iskusna Lauren Schmidt Hissrich (Zapadno krilo, Daredevill) nadahnuće crpi iz slavenske mitologije, a lani se vinula u orbitu gledanosti na krilima vizualno sličnih prethodnika. Glavni lik Geralta -vješca tumači filmski Superman Henry Cavill, ovdje s dugom bijelom perikom koja mu daje dozu mističnosti (sliči vilenjaku Legolasu iz 'Gospodara prstenova'). Mističnost pak pojačava teško naoružanje, sve prema uzusima podžanra 'Sword& sorcery' (mač i magija).

Serija se obilato koristi motivima kakvih smo se nagledali u G.O.T. -u (nasilje, rodoskvrnuće, čarobnjaštvo), a gledateljstvu nudi i 'conanovski' nabildanu figuru naslovnog junaka kao nadoknadu za sadržajnu razlomljenost i vremenske preskoke koji mjestimice zbunjuju. Cavill ulogu nosi stoički, makar pomalo ukočeno. Geraltova misija je konfrontacija sa čudovištima prema listi zadataka kakve su rješavali heroji iz starogrčkih mitova. Netflixov dugokosi 'Heraklo' slijedi čvrsta moralna načela, ne ubija bez potrebe i izrazito je osjetljiv na patnje slabijih.

Cjelini međutim odmaže nesiguran status Geralta kao osi radnje koju narušavaju ostali nosivi likovi, poput šamanice Yennefer (Anya Chalotra) ili princeze nadljudskih sposobnosti Ciri (Freya Allan). Osokoljen pozitivnim reakcijama ljubitelja fantastike, Netflix je najavio snimanje čak triju sezona 'Vješca'.

No, na putu do tog cilja trebat će prevladati dosta prepreka. Prva na redu svakako su žanrovska lutanja: ima tu svega, od horora, preko drame i crne magije do akcijskih scena sa srednjovjekovnim hladnim oružjem. Ni s naracijom serijal ne stoji najbolje, lutanja i vremenske inverzije opterećuju njezin tijek, što u knjizi nije smetnja, ali u transferu u TV medij podosta kvari doživljaj.

Ako je suditi po gledanosti, 'Vještac' se ne mora bojati za opstanak, no mora se pomiriti sa životom u sjeni poznatijih preradbi fantastičnih 'rođaka' iz pera kapitalaca poput J.R.R. Tolkiena, Georgea R.R. Martina, J.K. Rowling...
 
18. travanj 2024 04:31