StoryEditorOCM
ModaTEXTILE INSTALLATION

Samostalna izložba dubrovačke modne dizajnerice Ajle Hebib Špoljarec u Buzetu

Piše DV Foto: DV
19. listopada 2018. - 21:25
Samostalna izložba Textile Installation modne dizajnerice Ajle Hebib Špoljarec otvorena je 13. listopada u Zavičajnom Muzeju Buzet.
 
Posve inovativan koncept izložbe  predstavljen je unikatnim kompozicijama iz poslijednjeg ciklusa radova Textile Installation. Dio radova iz posljednjeg recentnog ciklusa reprezentativno je bio izložen u svibnju 2018. godine u Japanu, Tokamachi.
 
Predgovor kataloga potpisuje Dr. sc. Silva Kalčić. " Modna dizajnerica Ajla Hebib Špoljarec kontinuirano istražuje vizualni jezik i komunikacijske obrasce novih medija, kao i mogućnosti i krajnosti mogućnosti korištenja tekstila, često sintetizirajući to dvoje u širokom programskom rasponu svoga rada – od modnih dodataka (torbe, odjeća) do umjetničkih instalacija kao što su mobili ili recentna serija Textil installation, svojevrsnih oprostorenih slika-tapiserija uniformnog formata većih dimenzija. Unutar formata tekstilne instalacije Ajla Hebib Špoljarec stvara raster četverokutnih akromatskih ili pak flambojanski koloriranih polja. Slike u tom slučaju čitamo kao scene koje se izmjenjuju na način skokovitih montažnih prijelaza inherentnih mediju filma, diskontinuirane promjene vizure naglom promjenom točke promatranja, motrišta: to može biti skokovito preusmjeravanje vizure ili skokovito prebacivanje promatračkog položaja".
 
Ajla Hebib Špoljarec rođena je u Dubrovniku. Diplomirala je 2001. godine na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za modnog dizajnera tekstila i odjeće te se usavršavala u Milanu na Creative Academy.
 
Od 1999. godine kontinuirano djeluje u području modnog dizajna i konceptualne umjetnosti. Ostvarila je recentne serije radova te mnogobrojne autorske kolekcije unikatnih torbi dizajna “Ajleeny”. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim žiriranim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, međunarodnim modnim predstavljanjima i umjetničkim manifestacijama.
Radovi joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama umjetnina Članica je ULUPUH -a, HDD-a (Hrvatskog Dizajnerskog društva) i HDLU-a Dubrovnik.
 
20. travanj 2024 09:40