StoryEditorOCM
ModaART NIANA

Prijateljice i akademske slikarice Ana Barbić Katičić i Nikolina Šimunović rade murale i keramičke slike od ručno rađenih pločica

Piše dv/jl Foto
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
16. kolovoza 2022. - 12:15

Akademske slikarice Ana Barbić Katičić i Nikolina Šimunović dugogodišnje su prijateljice i suradnice koje su se upoznale na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Obje su likovni pedagozi, a posvećene su i svojim umjetničkim karijerama. Puno vremena provode u slikarskom ateljeu gdje uživaju slikajući na različitim materijalima, a dosad su svoje slike velikih, višemetarskih formata izlagale na 30-ak samostalnih izložbi. Ljubav prema slikarstvu i stvaranju dovela ih je i do brenda Art Niana koji su pokrenule još 2008. godine.

Priču o brendu Art Niana počele su oslikavanjem i oblikovanjem namještaja. S vremenom su svoje likovne radove proširile na interijere, rasvjetna tijela i zidove. Murali su bili, kažu, logičan slijed nakon slika velikih formata, a uslijedile su i "custom made" tapete.

 

- Godinama smo "u visinama" na ljestvama i skelama s kistovima i kantama boja, kontinuirano slikamo murale, i zajedno i samostalno, u privatnim i javnim prostorima, a ovako putem tapete možemo "oslikati" zid i na udaljenijim lokacijama gdje ne možemo doći i provesti dulje vrijeme u radu - kažu Ana i Nikolina.

 

 

Razvijajući brend, došle su i do nove podloge za svoj likovni izražaj.

 

- Keramika je divan nosač za naše slike. Postojana, laka za održavanje, a opet posebna i originalna kad je izrađena samo u jednom primjerku. I opet je sve "custom made". Naš je rad ciljano svaki put promišljen i prilagođen svakom naručitelju i prostoru. Kad nam netko izrazi svoje želje, mi kreiramo i predložimo rješenje, a nakon toga krećemo u realizaciju - objašnjavaju. Pločice ručno izrađuju iz gline koju valjaju, režu u željenom formatu, suše, oslikavaju, peku i glaziraju.

Rad akademskih slikarica na zidu slastičarnice u Masarykovoj ulici u Zagrebu

- Izrada zahtijeva vremena i strpljenja. Svaka pločica nekoliko puta prođe kroz naše ruke, pa nam je još dragocjeniji svaki mural kojemu se zbog cijelog procesa veselimo nekad i više nego vlastitim slikama - kažu sa smiješkom. Rade po mjeri i narudžbi, od veličine same pločice do motiva, boja i tekstura.

 

Pločice se izrađuju iz gline koju režu u željenom formatu, valjaju, suše, a potom oslikavaju, peku i glaziraju

 

- Svaka je pločica za sebe unikatna, kao i njihova kompozicija. Keramičke slike mogu biti različitih formata, od malih koje mogu biti okružene kupovnim tvorničkim pločicama, preko bordura pa sve do velikih murala koji zauzimaju cijele zidove. Motivi su različiti, od prozračnog crteža ili natpisa do složene slikarske kompozicije preko cijele zidne plohe.

 

Svi su radovi "custom made"

 

Apstraktni mural

Njihove se keramičke pločice mogu vidjeti u privatnim stanovima, ali i ugostiteljskim prostorima. Ponekad je riječ o cijelom zidu, a ponekad o umetnutoj slici unutar standardnih pločica. Nedavno su realizirale mural u slastičarnici B041 u Masarykovoj ulici u Zagrebu.

 

- Za izradu murala pratile smo stilsku vezu, koncept uređenja lokala koji je prema želji vlasnika, ljubitelja umjetnosti, satkan od unikatnih, originalnih rješenja u svakom segmentu prostora. Odabrale smo dizajn na temelju prethodnog sadržaja prostora. Uzele smo u obzir sve do najsitnijih detalja i odlučile se za apstraktni mural, učinile smo zid unikatnim i obogatile ukupni dojam interijera - opisuju. Upravo pripremaju i rješenje za jedan veliki zidni mural u poznatom zagrebačkom restoranu, a surađuju i s Danielom Kvesić iz tvrtke Bokart, s kojom se pripremaju na odlazak na jesenski sajam Maison & Object u Parizu.

 

19. travanj 2024 23:33