StoryEditorOCM
Kućni ljubimciNova formula

Znate li koliko je vaš pas star u ljudskim godinama? Popularna metoda računanja zapravo je pogrešna, evo kako otkriti pravu dob svog ljubimca

Piše Mozaik SD
8. veljače 2022. - 16:32

Možda ste mislili da se preračunavanje "iz psećih u ljudske godine" radi tako da se dob ljubimca pomnoži sa sedam. Međutim, novo istraživanje provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji u San Diegu ovu teoriju baca u vodu, a zamjenjuje je formulom koja puno točnije uspoređuje ljudske i pseće godine, prenosi miss7.

Formula je prikazana grafom koji olakšava pronalaženje točnog ekvivalenta psećoj dobi u ljudskim godinama.

Teorija se temelji na promjenjivim kemijskim spojevima prisutnim i u psećim i u ljudskim genomima, pri čemu se analizira koliko njih postoji u nekom trenutku i gdje su smješteni, prenosi Slobodna Dalmacija.

​Trey Ideker​, profesor na spomenutom kalifornijskom sveučilištu, vodio je istraživanje u suradnji s Tinom Wang, koja je tad bila studentica diplomskog studija u njegovom laboratoriju. Ideker je rekao da mu je Wang prva predložila ideju s psima.

Epigenetske promjene znanstvenicima omogućuju otkrivanje tragova o starosti genoma, rekao je Ideker, baš kao što bore na licu osobe također otkrivaju starost. 

- Uvijek promatramo ljude, no oni su pomalo dosadni. Tako me uvjerila da bismo trebali proučavati starenje pasa i uspoređivati - rekao je profesor.

Uzroci krvi uzeti su od 105 labrador retrivera. Pokazalo se da su, što je i očekivano s obzirom na to koliko blisko žive s nama, okolni i kemijski podražaji kojima su psi izloženi dosta slični ljudskima.

Napomenuli su i koliko je važno da bolje razumijemo njihov proces starenja, jer veterinari još uvijek često koriste staru 1:7 metodu računanja godina u dijagnostici i određivanju liječenja pasa, piše 24sata.

Pokazalo se da psi, dok su mladi, stare brže od ljudi. Jednogodišnji pas sličniji je 30-godišnjem čovjeku, dok je onaj od četiri godine sličan 52-godišnjaku. Kad navrše sedam godina, starenje pasa znatno usporava.

- Na kraju krajeva, 9-mjesečni pas već može imati štence, tako da smo već znali da omjer 1:7 nije točan - rekao je Ideker.

Profesor napominje da ovaj novi epigenetski sat ipak ima ograničenje zbog toga što je razvijen koristeći samo jednu pasminu pasa, a postoje i pasmine koje žive dulje, navodi 24sata.

24. travanj 2024 04:28