StoryEditorOCM
Kućni ljubimciKonačan odgovor

Vole li psi više muškarce ili žene? Odgovor na ovo pitanje mogao bi vas iznenaditi, pogledajte što kažu stručnjaci

Piše dv
23. lipnja 2022. - 20:30

Prema studiji koje je provedena od strane Royal Society of Open Science, čini se da psi preferiraju žene u odnosu na muške vlasnike, prenosi Slobodna Dalmacija.

Znanstvenici su, naime, istraživali kako muškarci i žene interpretiraju lavež te druge glasove koje psi puštaju i sugeriraju da žene bolje razumiju što psi trebaju kad ispuštaju određene zvukove. Tako onda jača povezanost psa i vlasnice, piše Geek.

Istraživanje kaže da psi i ljudi koriste sličan dio mozga, a možda čak i sličan proces da bi odmjerili tuđe emocije na temelju njihove vokalizacije. Za to se smatra zaslužnom biologija jer se čini da postoji veza između svih sisavaca i načina kodiranja emocija. Primjerice, svojim tonom možemo izraziti osjećaj ljutnje ili tuge.

To pomaže ljudima da procijene emocije pasa i drugih vrsta sisavaca. Tako su žene, u pravilu, suosjećajnije i osjetljivije, možda je to onda i razlog da bolje ocjenjuju emocije i bolje mogu razumjeti što pas pokušava izraziti lavežom ili zavijanjem.

Način na koji komuniciramo sa svojim psima uvelike se razlikuje od bilo kojeg drugog oblika komunikacije kojeg imamo u životu. Za razliku od čovjeka koji može reagirati, kod pasa moramo tražiti znakove koji upućuju na ono što pas pokušava izraziti.

28. svibanj 2023 00:42