StoryEditorOCM
Kućni ljubimcivolonteri savjetuju

Kako othraniti mačiće koji su ostali bez majke i doznati koliko su stari? Evo vodiča za takve situacije

Piše VauMijau
15. travnja 2023. - 10:07

Othranjivanje mačića je težak posao, što dobro znaju svi koji su to ikada radili. Bez obzira na sav trud koji se uloži, mnogi maleni ne prežive. Delikatan je to zadatak koji uglavnom uspijeva samo mački koja ih je donijela na svijet, no, svejedno uvijek postoji mogućnost da maleni prežive, pa treba pokušati.

Iz osječke udruge Devet života, čiji su volonteri mnogo puta othranjivali mačiće odvojene od majke, kažu kako je najvažnije malenima najprije odrediti dob. Ako su im oči zatvorene, uši preklopljene, obično je riječ o mačetu starom od jednog do deset. Ako ima pupčanu vrpcu uz to, staro je između jednog i pet dana.

Ako su pak oči su otvorene, uši još uvijek preklopljene, a mače se kreće polako okolo, ali se klati- staro je 2-3 tjedna.

Potom, ako su oči su otvorene i plave, uši podignute i hoda naokolo, ima male zube - mače je oko četiri tjedna staro. Ako mače trči okolo i teže ga je ili nemoguće uhvatiti, znači da je starije od 5 do 6 tjedana, donosi VauMijau

- Pokušajte pronaći zamjensku mamu te joj podvaliti pronađene bebe. Ovo će uspjeti samo u situaciji da zamjenska mama mačka nema previše svojih mačića te da su pronađeni mačići i njeni mladunci približno iste dobi. Mamu macu izmamite van od njenih mačića. Odbačene mačiće pomiješajte jedne s drugima i pričekajte da se mačka vrati. Čim počne lizati nove bebe, znači da ih je prihvatila - savjetuju.

No, ako se to ne uspije, ili u blizini nema nikakve mačke koja je nedavno imala mlade, treba ih othraniti. To je, kažu, prilično težak posao, no opisali su kako proces točno izgleda.

image

.

/Shutterstock

1. Ugrijte ih

Umotajte ih u dekicu, ručnike, i stavite u neki manji prostor (kartonska kutija, transporter). Stavite im termofor, ako ga nemate poslužit će i plastična boca napunjena toplom vodom i umotana u neku tkaninu, i naravno grijanje lampom. To je jako bitno, jer bebice trebaju mamu, one samo zbog hrane nego i zbog topline. Nemojte ih odvajati ako ih ima više od jednog, oni se međusobno griju i potrebni su jedni drugima.

2. Hranjenje

Nahranite ih što je prije moguće i hranite u manjim razmacima (2-3 sata). Kako budu stariji, razmak između hranjenja će se povećavati. Potrebno ih je hranjenje i noću (svaka 3-4 sata, postupno povećavajte razmak).

Što pije nabavite mlijeko za mačiće i bočicu. Bitno da je mlijeko mlako/toplo, ne vruće. Umjesto bočice, upotrijebite špricu ili bilo što čime im možete dati mlijeko u usta. U početku će vjerojatno pljuckati i negodovati, no budite uporni i kapajte im pomalo u usta. Samo oprez da se ne zagrcnu. Postupno uvodite bočicu.

Mačiće važite svakih par dana da možete pratiti napredak, piše VauMijau

3. Obavljanje nužde

Mama svojim bebama treba i radi lizanja. Lizanje potiče probavu i omogućava vršenje nužde. Nakon hranjenja uzmite blazinicu i namočite u toplu vode te ocijedite. Imitirajte mamin jezik - prelazite preko guza što redovitije možete. U početku će ići teže, posebno velika nužda, ali samo upornom imitacijom lizanja će krenuti. Poželjno je masirati trbuh. Nježno prstima ili blazinicom prelaziti preko trbuha također za bolje poticanje probave. Piškit će vjerojatno sami pod sebe, pa redovito mijenjate podložak ispod beba da ne leže u mokrom.

23. travanj 2024 16:03