StoryEditorOCM
Kućni ljubimciDOBRO ODABERITE

Iako je kupnja psa velika životna odluka, ništa manje važan nije ni odabir prave pasmine. Evo 10 najtvrdoglavijih vrsta koje je najteže dresirati, zato proučite koji vam paše

Piše dv
10. siječnja 2023. - 07:30

Za odgovorne vlasnike vrlo je važno da su njihovi ljubimci poslušni i pravilno socijalizirani, no postoje pasmine koje je teže dresirati, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako je kupnja psa velika životna odluka, ništa manje važan nije ni odabir prave pasmine. U svijetu postoji 800 pasmina pasa (što nije konačan broj), pa je veliki izazov odabrati pasminu koja će vam najviše “leći”, piše Telegraf.rs.

Ključni izbor pasmine

Neki budući vlasnici nerijetko izaberu psa koji im se sviđa "iz viđenja", a kasnije se ispostavi da žive s neposlušnim i tvrdoglavim psom. Što je još ozbiljnije, ponekad je prekasno da saznate da se u domu nalazi opasna životinja. Ima i onih koji ne znaju pravilno odgojiti psa i ne poznaju pravila socijalizacije ili ih to jednostavno ne zanima.

Odgovorne vlasnike pasa i te kako zanimaju ovi "detalji". Budući da je ponašanje psa u kući i društvu vrlo važno, vlasnici će se detaljno raspitati koje pasmine pasa je najteže dresirati, koji su psi tvrdoglavi i skloni neposluhu te zahtijevaju više dresure.

Bez obzira na to koliko je pojedina pasmina teška za treniranje, predani vlasnici ustrajat će u dobivanju izvrsnog četveronožnog suputnika.

Vjerojatno ćete htjeti znati u što se upuštate kada budete htjeli trenirati psa "teške rase". Ali ako imate razumna očekivanja i pravilno dresirate svog psa, imat ćete fantastičnog ljubimca.

Znate li koje pasmine pasa je najteže dresirati?

Na popisu "teških" nalazi se deset pasmina, a to su: rottweiler, američki pit bul terijer, sibirski haski, bulmastif, šar-pei, afganistanski hrt, baset, bigl, buldog i chow chow.

Rottweiler

Prvi dojam koji se stječe pri susretu s ovim psom je strahopoštovanje pred njegovom veličinom. Ovaj korpulentni pas je lijep, ali izgleda zastrašujuće. Iako je na lošem glasu, rotvajler je jedan od najodanijih pasa.

Nažalost, ako izostane odgovarajuća obuka, Rottweiler će postati previše zaštitnički nastrojen prema svojoj obitelji. Stoga će napadati bez ikakvog razloga. Rottweiler može biti tvrdoglav tijekom igre i obično će režati ako mu nešto ne ide i može biti neposlušan.

Američki pit bull terijer

Javno mišljenje o pit bullovima uglavnom je negativno. Ova pasmina je jedna od najagresivnijih i vrlo je zahtjevna za treniranje. Unatoč lošem glasu, pit bull može biti jedan od najvjernijih i najdruželjubivijih pasa. Nije svjestan svoje snage, što je teško kada se trenira "nježna" igra. Ako uložite vremena i strpljenja da ga pravilno dresirate, vaš će se pit bull pretvoriti u mišićavog medu.

image
/Shutterstock

Sibirski haski

Iako je haski jedan od najljepših pasa, to ne znači da ćete se s njim lako slagati. To je izuzetno aktivan pas, čak i od dobi šteneta, i zahtijeva izuzetno predanu obuku. Haski je i radni pas, što znači da mora imati zanimanje da bi bio ispunjen i zadovoljan. Kad mu je dosadno, "odglumit će" i upravo to ga čini teškim za prosječnog vlasnika. Dobra socijalizacija pomoći će ako u dom dovedete još jednog haskija, no to nažalost nije jamstvo uspješnog odgoja ovog tvrdoglavog psa.

image
/Shutterstock

Bulmastif

Ako ste vidjeli bullmastiffa znate koliko je velik i snažan, a osim toga uz malo truda može svladati odraslu osobu. Ipak, bulmastif je pravi dobar momak: voli ljude i relativno je poslušan. Glavni problem s ovim psom je što se ne slaže dobro s drugim psima.

Dresura bulmastifa je teška: kada naiđete na probleme s njegovom tvrdoglavošću, malo toga možete učiniti zbog njegove snage i veličine. Osim što ne shvaća da je kućni ljubimac i da je u kući, problem će vam stvarati njegova jaja koja luči u enormnoj količini.

Shar-Pei

Gledajući ovog slatkog, naboranog psa, nikada ne biste pomislili da ga je izuzetno teško dresirati. Obično se ne smatra prijateljskom pasminom i teško se socijalizira. Bilo da se radi o drugim životinjama ili ljudima, društvena interakcija nije njegova jača strana. Shar Pei je izrazito teritorijalan, pa se ne slaže s drugim kućnim ljubimcima, posjetiteljima i strancima.

image
/Shutterstock

Afganistanski hrt

Ovo je vrlo inteligentna pasmina čiji se karakter često uspoređuje s mačjim! Afganistanski hrt radi što god želi i često ignorira naredbe vlasnika.

Jedan od najtežih izazova u dresuri afganistanskog hrta je njegova nedosljednost: u početku će se činiti da dobro podnosi obuku, ali kasnije može odlučiti da ne želi slušati!

Baset

Ono po čemu je basset poznat nije baš za pohvalu: budući vlasnici se teško odlučuju baš za ovu pasminu. Privikavanje šteneta na obitelj i okolinu traje duže nego kod drugih pasmina, što vlasniku i obitelji donosi mnogo frustracija.

Najvažniji posao baseta je njuškanje: ako ga uznemiravate, ignorirat će vas na sve načine! To će vas izluditi, a on će učiniti sve da pronađe izvor mirisa koji ga intrigira. Dobro reagira na nagrade tijekom treniranja, iako će njegova tvrdoglavost nadjačati vaše napore da ga pravilno dresirate.

image
/Shutterstock

Bigl

Ne poričemo da je ovo prekrasna i zabavna pasmina, ali može biti teško trenirati. Ima izuzetno visoku razinu energije, a njegova hiperaktivna priroda ga sprječava da uči i sluša vaše naredbe.

Bigl voli lajati, i to na specifičan način, što je većini vlasnika ove pasmine loše u odnosu prema susjedstvu. Biglovi mogu brzo razviti probleme s težinom ako njihova potreba za igrom i vježbanjem nije zadovoljena.

Buldozi

Popularna pasmina čiji su predstavnici simpatični i zabavni, ali tvrdoglavi. Opušteni su, ali to ne znači da će vas poslušati. Vaš trening će zahtijevati više rada nego kod drugih pasmina, iako buldog ne zahtijeva puno fizičke aktivnosti.

Chow-chow

Pokušaj naučiti Chow Chow da se pravilno ponaša zastrašujući je zadatak za svakog vlasnika. Ova pasmina poznata je po tome što je dominantna i tvrdoglava. Temperament Chow Chow-a naginje agresiji, osobito prema drugim životinjama i strancima. Osim toga, ovaj pas odmah postaje ljubomoran na svakoga tko ometa njegovog vlasnika ili obitelj, piše Telegraf.rs.

image
/Shutterstock
17. travanj 2024 18:52