StoryEditorOCM
GastroSmokviška nakon završetka showa

Željka Bleuš iz Masterchefa trenutno je najsjajnija zvjezdica na Korčuli: Želja mi je učiti od najboljih i raditi u ‘velikin‘ kuhinjama, a onda se vratiti u Brnu i otvorit‘ neko svoje malo carstvo!

Piše Dora Lozica
24. siječnja 2022. - 15:29

Željka Bleuš, Smokviška iz male uvale Brna na otoku Korčuli, trenutno je zvjezdica koja na škoju najsjanije gori. Njena jednostavnost i iskrenost, jedinstvenost i uređena karizma preko malih je ekrana obasjala cijeli otok, ma što otok, cijelu Hrvatsku, ma što Hrvatsku, cijeli svijet! Željkina rodbina reprize popularnog kulinarskog show-a MasterChef gledaju se u dalekoj Australiji i Americi.

image
Andjela Scepanovic/Cropix

Za sve je kriva baba Jaka

Još kao dijete Željka se stalno motala po kuhinji. Prvo jelo koje je skuhala bili su izmišljeni biskviti čije je recepte zapisivala u bilježnicu na Mickey Mousa. Njenoj obitelji, mami Jozici, tati Željku, sestrama Josipi i Jakici te bratu Branimiru to je bilo simpatično, no njenu je ljubav ozbiljno shvaćala samo baba Jaka.

-Baba mi je davala puno pažnje, bila je starija žena, nakon što bi cili dan kopala u polju, došla bi doma umorna, a ja bih je zaludila da mi zamuti tisto i ona bi u devet uri navečer meni mutila tisto i nikad joj nije bilo teško. Oduvik sam volila kuhanje, ne znam objasniti zašto, vjerojatno se rodiš s tim“, priča nam zaneseno Željka. Njena je ljubav prema kuhanju ipak pronašla put, odlučila je prijaviti se na MasterChef. Ukrcala se na direktnu autobusnu liniju Korčula-Zagreb koju otočani nazivaju zagrebačka i krenula na audiciju za najpopularniji kulinarski show u Hrvata. Trebalo je puno hrabrosti za taj potez, još ktome ako dodamo da nitko nije ni znao gdje ide.

-Doma su mislili da san na poslu, na poslu su mislili da san s prijateljicama, kad sam se vratila mislili su da san mamurna, a ja san cijelu noć putovala. Jedino su moje sestre znale gdje idem, njihova mi je podrška bila dovoljna. Možda je to moja najveća pobjeda, što sam se odvažila poć u Zagreb na audiciju. Možda su to geni, moj pradid je tako otišao u Ameriku i nije nikome ništa rekao, a možda je kriva moja luda jubav za kuhanjem, 'ko će znat!“kroz smijeh objašnjava Željka.

Željka, bit ćeš na televiziji!

Dok su svi kandidati, a bilo ih je gotovo tri tisuće na audiciji, imali pratnju i podršku, mlada je Smokviška došla sama, spremna zagristi u izazov. Pitali su je, kaže, gdje joj je pratnja, odgovorila je da bolje da nitko ne zna gdje je bila u slučaju da ne prođe. Ali Željka, pa ovo će biti na televiziji - ma tko se toga sjetio, uzvniknula je žiriju! Iako mlada, pomalo naivna, Željka je odmah pokazala da zna kuhati, žiriju je skuhala raviole, najbolje koje su ikad probali, zaključili su. Pregače su pljuštale, a Željka je odabrala Damira Tomljanovića.

image
Andjela Scepanovic/Cropix

- Odmah sam se na početku osjećala blisko s njim, nešto me posebno vuklo njemu. Nisan ja znala 'ko su oni, kakvi su kuhari, 'ko je u čemu bolji, vodila sam se isključivo osjećajem i mislim da nisan falila“, zaključila je. ispala je u polufinalu i to samo s dva boda manje od konačnog pobjednika. Toga dana kao da se nije borila onako kako inače zna i može. Osjetio je to mentor, osjetili su gledatelji, a priznala nam je i Željka.

- Kad sam vidila Damirovu reakciju i koliko je njemu stalo da prođem, slomilo me. Shvatila sam da sam se trebala mrvicu više boriti. Ne znam kako vam objasniti, ali meni je polufinale bilo finale, Temšu i Gogu obožavam, promislila sam - ma što mi više od ovoga treba!? Emotivno sam se povukla, nisan dala sve od sebe kao inače i cilo sam vrime osjećala da mi nešto fali“, priznaje iskreno Željka.

On je pravi MasteChef

Gogi je u finalu malo nedostajalo za pobjedu, presudio je desert, nakon uzbudljivog, kulinarskog nadmetanja, titula hrvatskog MasterChefa pripala je Ivanu Temšiću. On je, naime, prva osoba koju je upoznala kad je tog jutra sišla sa zagrebačke i došla na audiciju, a kad ga je čula kako priča „gastro spiku“, poželjela je pobjeći nazad na otok.

-Kad san ga čula koji jezikom govori, koji riječnikom raspolaže, kad je progovorio... Pormislila sam odmah vratit se doma, pitala sam se što ja ovdje radim? Temša je zasluženo pobijedio, najbolje će se znati nositi s pobjedom, ja ni ne znam kako bih se nosila s tim. Njemu je prirodno bit pobjednik, baš se vidi da je to on, pravi je MasterChef! A, koje je pijate osmislio za finale, ona tuna je najlipši pijat kojega sam ikad vidila!“oduševljeno nam priča Željka.

Snimanja su u studiju trajala po cijeli dan, ono što gledatelji vide u sat i pol televizijskog show-a samo je dio MasteChef priče. Kad se kamere ugase kreće prava zabava. Kamere su zapravo trebali upaliti u vili, zaključuje Željka, tamo je bilo najinteresantnije.

image
Andjela Scepanovic/Cropix

Kraljica slastica

- Ajme koliko zabave, smiha i druženja! Imali smo veliki vrt gdje smo stalno boravili, ja bih svako malo napunila bazenčić vodom i sunčala se. Po cijele smo dane kuhali, u tom smo periodu učili najviše jedni od drugih. Ja sam stalno mutila slatko, učila sam i druge kako napravit biskvit, kreme, ali pratila me loša karma. Tkogod bi mi pomagao učinit kolač tijekom tjedna na kraju bi završio u eliminacijskom izazovu, na kraju su svi bježali od mene, zvali su me slatki ubojica“, kroz smijeh objašnjava Željka.

Željkina je budućnost neizvjesna, priznala nam je da ponuda ima puno, treba dobro promisliti hoće li ostati na otoku ili krenuti dalje, hoće li se držati slastica ili će se baviti i drugim aspektima kuhinje. Kako god odlučila, ova je mlada Smokviška već postala pravi korčulanski brend, a kudgod pošla, kaže, ne ide bez svojih tećica i miksera. Plan je jednog dana vratiti se na otok, u Brnu.

-Tata mi govori da je lipo bit najbolji na otoku, ali dok si mlad treba učiti, raditi na sebi, razvijati se. Želja mi je učiti od najboljih, raditi u velikin kuhinjama, rasti u svakom smislu, a onda se vratiti u Brnu i otvorit neko svoje malo carstvo. Nadam se da će jednog dana svi otočani, ali i ljudi iz Hrvatske, dolaziti u Brnu isprobavat moja jela“, poručila je simpatično.

image
Andjela Scepanovic/Cropix
Željkin slatki tacos

Smjesa za tacos:
30g maslaca
30 g glatkog brašna
30 g šećera u prahu
30 g bjelanjaka
Maslac otopite i s ostalima sastojcima izmiješate s mutilicom. Smjesa mora bit glatka. Pećnicu upaliti na 160 C. Smjesu razmazati na 1 mm debljine. Nemojte je pripeći, nego neka dobije žućkastu boju, kao što ima pravi tacos. Kada se ispeklo što prije morate dok se ne ohladi, izrezati krug i oblikovati taco, jer kad se ohladi samo će pucat i nećete ga moć oblikovati.


Mljeveno meso:
70 g glatkog brašna
70 g maslaca
70 g tostiranih mljevenog badema
70 g šećera
+150 g čokolade za kuhanje
Sve namirnice, osim čokolade, pomiješate u jednoj posudi, s prstima napravite mrvičasto tijesto. Peći na 180 C desetak minuta dok ne dobije boju. Tu i tamo malo pomiješate da dobijete svugdje jednako pečeno. Kada se ispeklo, crumble pomiješate sa čokoladom postepeno do željene teksture. Kada ste zadovoljni kako to izgleda, rasporedite na papir za pečenje i u frižider. Nakon pola sata, provjerite meso je li se dovoljno steglo da možete lomit i mrvit.

Kiseli krastavac:
50 g šećera karamelizirate, dodajte 500 g kivija na kockice. Kada se šećer bez tragova, izmiksamo sa štapnim mikserom. Proparsiramo da dobijemo čistu teksturu bez koštica. Reduciramo do željene gustoće.

Ketchup:
50 g šećera karameliziramo, dodamo 400 g malina. Kada se sve rastopi, propasiramo da dobijemo glatku teksturu bez koštica.

Majoneza:
60 g mlijeka
1,5 listić želatine
80 g bijele čokolade
70 g slatkog vrhnja
Mlijeko zakuhati, dodati namočenu želatinu i bijelu čokoladu. Kada se malo ohladi, dodati vrhnje i izraditi s štapnim mikserom. Kada se ohladi, izmiksati opet i koristiti.

Sir:
38 g vode
50 g šećera
28 g vrhnja za šlag
2,5 listića želatine
Žuta boja
Želatinu namočit u hladnoj vodi, ostale sastojke osim boje zakuhati do pred vrenje. Dodati želatinu i boju.Prebaciti na silikonsku podlogu i rasporediti tanko, kad se ohladi razrezati na tanke trakice da izgleda kao naribani sir.

Serviranje: Taco >mljeveno meso>kiseli krastavci>sir>majoneza>ketchup
Savjet: Ovakvo serviranje je da taco bude ljepši, ali da bude i ukusniji. Stavite majonezu,ketchup i krastavce u sredinu pa pokrijte mesom te dekorirajte kako hoćete.

image
Andjela Scepanovic/Cropix
image
Andjela Scepanovic/Cropix
19. travanj 2024 17:45