StoryEditor
GastroGOOD FOOD FESTIVAL |

ZA PRSTE POLIZAT: Od sabljarke u vinovoj lozi do kraft piva i BarBaQ burgera uz Bjeloušku i to po pristupačnim cijenama!

Piše Kristina Filičić
7. listopada 2021. - 07:27
Dubrovnik beer companyTonci Plazibat/Cropix

Good Food festival, gastronomsko događanje koje privlači brojne ljubitelje dobre hrane već tradicionalno početkom listopada organizira Turistička zajednica Grada Dubrovnika. Tjedan restorana s festivalskim menijima, slatkom ponudom, vinokušnjama počeo je u ponedjeljak kao uvod u osmi po redu Festival koji traje od 7. do 10. listopada.

Odaziv na Tjedan restorana je odličan, sudjeluje 30-ak dubrovačkih ugostiteljskih objekata, a riblji i mesni meniji od tri slijeda u kojem je i onaj sladokuscima najdraži, u prosjeku su od 110 do 150 kuna po osobi. Prevladavaju domaći gosti a ugostitelji kažu kako navrate i stranci.

image
Azra Hadžović, vlasnica taverne Loggia
Privatni Album

- Od prve objave na Instagramu i Facebooku, a Turistička zajednica je objavila i na portalima ovaj događaj, zaredale su rezervacije. Nije prošlo ni 20 minuta počeli su zvoniti telefoni. Svake večeri popunjenost je maksimalna, odaziv je stvarno super – kaže Azra Hadžović vlasnica taverne Loggia.

Sabljarka u vinovoj lozi

Broj posjetitelja je ograničen epidemiološkim mjerama pa je rezervacija nužna, a ograničavajuće su i najavljene vremenske (ne)prilike objektima koji ovise o taracama. A što je u ponudi?

- Riblji je interesantan jer sabljarka dolazi u ovitku od vinove loze. Neobična kombinacija su repovi gambora marinirani s mladom skutom i perle od limuna, tako da je to baš jedna iznenađujuće lijepa kombinacija. Jedini imamo meni s divljači, iskreno file jelena baš je popularan – otkriva Hadžović i dodaje kako su svi meniji podjednako traženi. Izdvaja i jesensku kombinaciju slatkoga od buče sa stracatella buratinom koja 'zvuči nespojiva a zapravo super ide'.

image
Turistička zajednica grada Dubrovnika organizira osmi po redu Good Food Festival
Tz Grada Dubrovnika

- Ovaj festival ugostiteljima koji sudjeluju na njemu dosta pridonese jer je sezona u listopadu na izmaku – kaže vlasnica Loggije koja tavernu ne misli zatvarati, tek jedan zimski mjesec. Više su okrenuti domaćima pa planiraju tematske vikende, tjedne divljači, tartufa da zimi ožive Grad.

I u Lucinom Kantunu u Tjednu restorana rezervacija ne nedostaje. Ako se nastavi ovako, kaže vlasnik Ante Matković, za vikend će sve biti popunjeno. U dva dana festivalskog tjedna najviše navraćaju domaći, a strani gosti češće traže a la carte nego festivalski meni jer neki nisu upoznati s Good Foodom. No, dodaje, još je pet dana pred njima.

image
Ante Matković, vlasnik restorana Lucin Kantun
Privatni Album

- Good Food je stvarno super ideja koju podržavam. Dobro je došlo jer produlji sezonu u listopadu. Bilo bi poželjno da bude više takvih sličnih festivala i oko Božića i tijekom zimskih mjeseci da se Dubrovčani upoznaju i s drugim dubrovačkim ugostiteljskim objektima, probaju njihovu ponudu, a ne samo pet objekata gdje najčešće svraćaju – smatra Matković. Ni on ne kani zatvarati objekt tijekom jeseni i zime. Ističe još kako sezonom, iako je kraće trajala, mogu biti svi zadovoljni.

image
Turistička zajednica grada Dubrovnika organizira osmi po redu Good Food Festival
Tz Grada Dubrovnika

- Nismo očekivali ovakvu sezonu, jest trajala tri mjeseca ali dobro je i to. Kontali smo do Velike Gospe ali evo još radimo. Rujan je bio dobar, sad se osjeti pad broja turista ali ipak se još radi – zaključuje Matković koji tijekom ovog tjedna u Lucinom Kantunu, među ostalim, nudi riblji meni - crni rižot sa sipom i flambirani sladoled od paškog sira, grilane ražnjiće sabljarke i tortu od sira kao 'točku na i'.

Good Food truck

Pregršt događanja nudi i Dubrovačka pivovara, program od četvrtka do nedjelje traje od podne do ponoći. Gostuje vlasnik BarBaQ branda Mojmir Žuvela koji će u Food trucku pripremati mesne specijalitete.

image
Turistička zajednica grada Dubrovnika organizira osmi po redu Good Food Festival
Dv

- Dolazi ovdje zadnje dvije godine. Bit će smješten ispred pivovare. U planu je program sa živom glazbom, u četvrtak Bjelouške, petak Valetudo, subota su Čuvari svirala iz Splita i u nedjelju bi trebao biti laganiji đir uz DJ-a. Pripremili smo šest vrsta svojih piva uz četiri gostujuća, tako da će biti izbor od deset craft piva. BarBaQ priprema hranu, tu će bit svega od burgera, pulled porka, piletine... Svake godine izbacimo nešto novo, mijenjamo meni – ističe vlasnik Dubrovačke pivovare Dario Ševelj čija Dubrovnik beer company četvrtu godinu sudjeluje u Good Foodu.

image
Dario Ševelj, vlasnik Dubrovačke pivovare
Privatni Album

- Bude lijepo posjećeno, dobra atmosfera, muzika. Taj koncept je stvarno OK. Prilagođavamo se i gledamo uvijek nešto ponuditi domaćima nešto novo, drukčije. Cijene su pristupačne, velika piva od pola litre je 27 kuna, a hrana je 50, 60 kuna najskuplja. Sve je prilagođeno domaćima – otkriva Ševelj kojeg jedino brine vrijeme jer su na otvorenom.

image
Dubrovnik beer company
Tonci Plazibat/Cropix

- Dobro dođu ovakva događanja iako ove sezone još radimo dosta dobro, nismo osjetili nekakav veliki pad. Osjeti se manji pritisak u listopadu nego u rujnu ali posjetitelja ima. Mjere nas ograničavaju ali dobro je da se ovako nešto događa jer i mi sami gledamo tijekom zime imati događanja poput koncerata domaćih bendova ili iz okolice, ponuditi nešto domaćim ljudima. Mislim da fali ovakvih sadržaja koji nisu prilagođeni samo strancima i bilo bi dobro da ih bude više i češće ili barem da dulje traju.

Good Food festival, gastronomska poslastica koja svake godine u listopadu privlači zavidan broj domaće čeljadi obuhvaća uz raznoliku ponudu hrane i vina brojna događanja poput gastro tura s upoznavanjem dubrovačke kuhinje, street fooda u Lapadu, kulinarskih radionica u udruzi Deša.

item - id = 1133028
related id = 0 -> 1133266
related id = 1 -> 1132832
22. listopad 2021 04:12