StoryEditor
GastroKAVA + ČOKOLADA|

Talijanski klasik radi se od samo dva sastojka, a obožavaju ga svi ljubitelji kave

Piše DH
20. srpnja 2021. - 14:24
Talijanski klasik AffogatoKapongza

Za pripremu će vam trebati šalica dobre, kvalitetne kave i kuglica istog takvog sladoleda

Iako se ljubitelji ove poslastice još uvijek nisu usuglasili je li u pitanju desert ili napitak, affogato je zasigurno jedan od najpopularnijih odabira kada su u pitanju slatki ljetni specijaliteti s kavom. Riječ je o kombinaciji sladoleda od vanilije i espressa koja originalno potječe iz Italije i čiji naziv, preveden s talijanskog, znači "utopljen", donosi Dobra hrana.

Prilično je zanimljivo kako se affogato smatra desertom, no u talijanskim će vam ga kafićima nerijetko ponuditi i kao napitak. Ipak, u korist činjenici da je u pitanju desert ide i sam način posluživanja ove poslastice. Affogato se, naime, poslužuje tako da se u šalicu najprije stavi kuglica kvalitetnog sladoleda od vanilije, a zatim se tik pred posluživanje preko nje prelije kava te se u njemu uživa prije nego se sladoled stigne otopiti.

image
Affogato je zasigurno jedan od najpopularnijih odabira kada su u pitanju slatki ljetni specijaliteti s kavom
Agrobacter

Talijani affogato poslužuju i uz fior di latte gelato, odnosno kremasti ledeni desert napravljen od mlijeka i dodataka, no s velikim rastom popularnosti i teškim pronalaskom fior di latte gelata, affogato je u svijetu postao prihvaćen kao desert sa sladoledom od vanilije i Talijani nemaju baš ništa protiv toga. Upravo zato, affogato već danas možete napraviti kod kuće, a želite li dodatno začiniti stvar i ovu poslasticu učiniti još zanimljivom, klasičnoj kombinaciji možete dodati i kekse kao što su cantuccini ili pak kuglicu sladoleda preliti čokoladnim sirupom. Također, kombinaciju možete u potpunosti prilagoditi svom ukusu pa, umjesto fior di late ili sladoleda od vanilije, upotrijebiti i sladoled od, primjerice, čokolade, lješnjaka ili karamele. Ipak, držite se podalje od voćnih okusa, oni se ipak neće tako dobro slagati uz bogate arome kave, donosi Dobra hrana.

item - id = 1114024
related id = 0 -> 279500
25. listopad 2021 14:21