StoryEditorOCM
GastroKAVA + ČOKOLADA|

Talijanski klasik radi se od samo dva sastojka, a obožavaju ga svi ljubitelji kave

Piše DH
20. srpnja 2021. - 14:24

Za pripremu će vam trebati šalica dobre, kvalitetne kave i kuglica istog takvog sladoleda

Iako se ljubitelji ove poslastice još uvijek nisu usuglasili je li u pitanju desert ili napitak, affogato je zasigurno jedan od najpopularnijih odabira kada su u pitanju slatki ljetni specijaliteti s kavom. Riječ je o kombinaciji sladoleda od vanilije i espressa koja originalno potječe iz Italije i čiji naziv, preveden s talijanskog, znači "utopljen", donosi Dobra hrana.

Prilično je zanimljivo kako se affogato smatra desertom, no u talijanskim će vam ga kafićima nerijetko ponuditi i kao napitak. Ipak, u korist činjenici da je u pitanju desert ide i sam način posluživanja ove poslastice. Affogato se, naime, poslužuje tako da se u šalicu najprije stavi kuglica kvalitetnog sladoleda od vanilije, a zatim se tik pred posluživanje preko nje prelije kava te se u njemu uživa prije nego se sladoled stigne otopiti.

image
Affogato je zasigurno jedan od najpopularnijih odabira kada su u pitanju slatki ljetni specijaliteti s kavom
Agrobacter

Talijani affogato poslužuju i uz fior di latte gelato, odnosno kremasti ledeni desert napravljen od mlijeka i dodataka, no s velikim rastom popularnosti i teškim pronalaskom fior di latte gelata, affogato je u svijetu postao prihvaćen kao desert sa sladoledom od vanilije i Talijani nemaju baš ništa protiv toga. Upravo zato, affogato već danas možete napraviti kod kuće, a želite li dodatno začiniti stvar i ovu poslasticu učiniti još zanimljivom, klasičnoj kombinaciji možete dodati i kekse kao što su cantuccini ili pak kuglicu sladoleda preliti čokoladnim sirupom. Također, kombinaciju možete u potpunosti prilagoditi svom ukusu pa, umjesto fior di late ili sladoleda od vanilije, upotrijebiti i sladoled od, primjerice, čokolade, lješnjaka ili karamele. Ipak, držite se podalje od voćnih okusa, oni se ipak neće tako dobro slagati uz bogate arome kave, donosi Dobra hrana.

20. travanj 2024 04:26