StoryEditorOCM
GastroROBERT BOŠKOVIĆ

Recept za stonski rizot od morskih plodova

Piše Ines Stipetić/Gloria
18. srpnja 2021. - 17:13

Posljednjih mjeseci redatelj Robert Bošković radi bez prestanka, piše Gloria.hr. Nakon premijere u Beogradu i Osijeku, ovih dana odlazi u Split gdje će Verdijevu operu “Lombardijci”, koja je prošle godine otvorila Splitsko ljeto i čiju režiju potpisuje, publika ponovno moći vidjeti 22. srp nja na najljepšoj pozornici na svijetu - Peristilu.

Nakon Splita, 44-godišnji redatelj dolazi u rodni Dubrovnik gdje zbog COVID ograničenja nije bio godinu i pol. Veseli se susretu s majkom Meli, uživanju u domaćoj hrani, druženju s prijateljima iz djetinjstva, kupanju i - ribarenju, rekao je za Gloriju.

Koje su vam najslađe morske delicije?

- Grdobina, sitna riba poput srdela i mliječi, a od školjaka dagnje. One su jako zahvalne jer se mogu pripremiti na sto načina, od rižota, juha, zapečene u rolu s mrvicama... A obožavam i juhu od kamena. To mora biti kamen iz dubina, s malim školjkicama, doda se par dagnji i dobijete deliciju za prste polizati.

Što pripremate kada želite nekog zadiviti?

- Osim morskih plodova i rižota, radim odličan bolonjez. Onako na rimski, s komadom mesa koji se kuha najmanje šest sati.

A što ne volite jesti?

- Nisam ljubitelj iznutrica, a više nikada ne bih pojeo tunu i sushi. To sam doslovce jeo svaki dan za vrijeme studija kazališne režije u Londonu. Bilo mi je tada i ukusno i cjenovno pristupačno, ali sam pretjerao.

Kako stojite s pripremanjem slatkog?

- Više volim slana nego slatka jela, a jedini desert koji radim je stonska torta od makarula u koju idu bademi, orasi, cimet... Nekima se čini komplicirana, no meni je to najdraži kolač, koji uživam pripremati. I to radim jako dobro.

image
Robert Bošković Gloriji dao recept za stonski rizot od morskih plodova
Vedran Peteh/cropix

Stonski rizot s plodovima mora

SASTOJCI (ZA 1 OSOBU)

120 g riže arborio

30 ml ribljeg temeljca

3 žlice maslinovog ulja

pola žlice nasjeckanog češnjaka

30 ml ribljeg temeljca

2 žlice šalše od rajčice

30 ml bijelog vina

100 g mesa školjki i kozica

nekoliko cijelih školjki (2 dagnje, 2 brbavice, 1 kunjka)

peršin, sol, papar

PRIPRAVA

Na maslinovom ulju kratko prepržiti češnjak pa dodati meso školjki, kozice te cijele školjke. Promiješati i zaliti vinom. Kada vino ispari, dodati rižu, šalšu, malo temeljca te začine. Kuhati na laganoj vatri uz dodavanje temeljca dok riža ne bude gotova. Na kraju dodati par kapi maslinovog ulja i vina te posuti sitno nasjeckanim peršinom.

16. travanj 2024 08:52