StoryEditorOCM
GastroUPOZNAJTE RODICU LAZANJA

Pasta rotolo sa špinatom, manje poznat talijanski specijalitet koji vrijedi bolje upoznati

Piše dv
19. studenog 2021. - 12:57

Jeste li gladni? Naš prijedlog je rotolo, manje poznato talijansko jelo srodno lazanjama. U originalu se radi od širokog lista svježe tjestenine, ali u nedostatku će poslužiti i kore za lazanje. Samo trebate biti dovoljno spretni za nadjenuti ih i smotati, a da se sve raspadne. Nakon toga je lako, narežite ih i posložite u tavu pa zapecite. Što se tiče nadjeva, najčešće se koriste ricotta, špinat i mesni umak, ali pronašli smo i recepte koji uključuju suhomesnate proizvode u 'društvu' s različitim vrstama polutvrdog, lako topljivog sira. Isprobajte različite kombinacije i pronađite svoju najdražu, a mi vam nudimo jednu sjajnu inačicu ovog recepta koju jedva čekamo usprobati, donosi Stil

Sastojci:

6 listova svježih lazanja

50 g sira Grana Padano

500 g sira mascarpone

200 g šunke

800 g cherry rajčica

300 g špinata

200 ml crnog vina

1 luk

4 češnja češnjaka

1 žlica pirea od rajčice

2 žlice Worcestershire umaka

2 žličice šećera

vezica bosiljka

limun 1

1 žlica maslinovog ulja

sol, papar

Priprema:

Najprije napravite umak od rajčice: u širokoj posudi koja je prikladna za korištenje u pećnici zagrijte žlicu ulja pa na njoj pržite nasjeckani luk dok ne omekša, a zatim dodajte 2 češnja češnjaka. Pojačajte vatru, dodajte vino i kuhajte 2 minute da se malo reducira. Smanjite vatru na srednje jaku i dodajte rajčice iz konzerve, pire od rajčice, worcestershire umak, šećer, sol, papar i veći dio bosiljka. Pirjajte 20 minuta. Ugasite, a kad se malo ohladi provjerite začine te po potrebi dodajte još soli ili šećera.

U međuvremenu špinat stavite u cjedilo i prelijte litrom tek prokuhane vode, pa ostavite da se ocijedi i ohladi 5 minuta. Špinat stavite u čistu krpu ili kuhinjski ručnik i ocijedite što je više moguće vode, a zatim sitno nasjeckajte. Mascarpone, preostali češnjak, limunov sok i koricu stavite u manju zdjelu i pomiješajte.

Zagrijte pećnicu na 180C.

Položite listove tjestenine na dasku za rezanje, ravnomjerno rasporedite oko 2 žlice mascarponea na svaki list pa na to stavite jednaku količinu špinata. Zarolajte s kratkih strana listova da napravite cijevi, a zatim svaku narežite na četiri jednaka dijela.

Stavite spirale tjestenine uspravno u umak, tako da dobro prianjaju jedna uz drugu. Stavite preostale listove bosiljka i sitno naribajte preko Grana Padano. Pecite 30 minuta dok ne porumeni.

18. travanj 2024 19:28