StoryEditorOCM
GastroUSRED KORČULE|

Marko Polo bio bi ponosan jer put svile vodi do korčulanskog ‘Silka‘. Foodieji poludjeli za azijskim restoranom i zatrpali Instagram!

Piše Piše: Dora Lozica
14. studenog 2021. - 21:44

Nakon švicarskog Verbiera, Splita i Hvara, Silk street food restoran postao je pravi hit i među Korčulanima, a svoja će vrata ove otočne zime ostaviti otvorenima. Šetalište Petra Kanavelića najfrekventnija je korčulanska ulica, barem u ljetnim mjesecima. Štrada je to u kojoj su svi najpoznatiji, a usudit ćemo se reći i najbolji restorani u gradu pa tako i Silk street food restoran. Ne možemo spomenuti Silk, a da ne spomenemo Tara's Lodge, luksuzni boutique hotel u obližnjoj Žrnovskoj Banji. Silk i Tara's Lodge imaju istog vlasnika, poduzetnika Dennisa Bandacka čija je ljubav prema Korčuli i azijskoj kuhinji razlog otvaranja Silka, kako nam je otkrio direktor Tara's Lodge hotela Mark Tomić.

image
Jane Bell Bandack i Mark Tomić iz korčulanskog restorana Silk


-Da nije bilo Dennisove lude želje za azijskom kuhinjom, Silk danas ne bi postojao“, priznaje nam Mark uz smijeh.
Dok je trajala izgradnja Tara's Lodge hotela, Dennis je naime mjesece i mjesece proveo na otoku, čak i one zimske od kojih svi bježe. Zima na škoju ima svojih čari, ali otvorenih restorana ima malo, a ponekad i nimalo. Budući da je Dennis ljubitelj azijske kuhinje, a prva takva bila je udaljena nekoliko stotina kilometara od otoka na jugu Dalmacije, odlučio je osim hotela otvoriti i azijski restoran i to u srcu korčulanske starogradske jezgre.

Azijska svježina na Mediteranu


-Odluka je pala u trenu, u Korčulu je doveo profesionalnog azijskog chefa čiji je prvi zadatak bio kuhati za Dennisa, a onda i osmisliti meni za ljubitelje istočnjačke kuhinje u Korčuli. Dandanas, Silkov meni nudi uglavnom jela koje Dennis voli“, otkriva nam Mark. Korčulanski Silk je otvoren 2016. godine, kao sve ostale Silkove restorane, i ovaj otočni je u istočnjačkom stilu uredila dizajnerica interijera Jane Bell Bandack, inače Dennisova supruga. No nije odmah postao hit među lokalnim stanovništvom, zahtjevna i skeptična nepca Korčulana naviknuta na mediteransku kuhinju zazirala su u početku od okusa i mirisa koji su se širili iz Silka. S druge strane, stranci su bili odušeljveni, uz bogatu i iznimno kvalitetnu domaću gastronomsku ponudu, mogli su uživati i u azijskom street food-u s pogledom na magični Pelješki kanal preko stoljetnih zidina. Neobičan spoj Mediterana i Azije malo-pomalo preselio se u srca otočana pa su instragram profili, isto kao i stolice u Silku ovog ljeta, bili prepuni domaćih gostiju zbog čega su odlučili ostati otvoreni cijelu zimu.

image
Korčulanski azijski restoran Silk
Glefotka Frano Ozbolt


Korčulanski Silk nudi najbolje od panazijske kuhinje koju najlakše možemo opisati kao fuziju različitih istočnjačkih kuhinja. Pod složenicom panazijski okupila su se najpoznatija i najbolja, često pojednostavljena azijska jela koja su svoju popularnost stekla izvan istočnjačkih granica u Europi i Americi. Ono po čemu se Silk posebno ističe je svježina sastojaka i namirnica koje se na otoku ekološki uzgajaju što svakako možemo nazvati korčulanskim doprinosom ili utjecajem, ali i ekipom u kuhinji koja je, kako ističe Mark, redom iz Azijskih zemalja poput glavnog kuhara i njegovih pomoćnika.

Instinktivno kuhanje


-Bilo koji profesionalni chef, bio on Azijat ili ne, može pripremiti izvrsno jelo, no kuhari iz Azije imaju u svojim genima ne samo znanje i vještine, već brzinu i spretnost, ali i autentičnost i urođeni instikt u kombiniraju okusa. S takvim se kuharima ipak nitko ne može mjeriti kad je u pitanju panazijska kuhinja“, uvjeren je Mark.

image
Baby squid panazijsko jelo u Silku
Glefotka Frano Ozbolt


Ono što je specifično za Silk restorane u drugim gradovima pa tako i za korčulanski je otvorena kuhinja, odnosno istočnjačka restoranska filozofija pripremanja jela ispred gosta. Na taj način, ističe Mark, gosti restorana mogu pratiti na koji način se priprema su naručili, mogu biti mirni da će zaista kušati ono što se služi u street food restoranima diljem Azije.
Tako u Silku u središtu Korčule možete, među ostalim, probati originalni tajlandski Pad thai, popularno jelo od prženih rižinih rezanaca, kozica i kikirikija, glasovitu japansku juhu Ramen, crveni Curry, široke pržene Udon rezance na hongkonški način, korejski Kimchi ili svjetski poznati japanski kolač od riže Mochi u ledenoj verziji. Međutim, to nije sve.
-Posebno se ponosimo Silk Izakaya menijem kojeg smo ovog ljeta ponudili u restoranima u Korčuli i Splitu. U doslovnom prijevodu s japanskog, riječ “izakaya” znači mjesto gdje se jede i pije, a u širem kontekstu obuhvaća opušteno i mirno okruženje za druženje i laganu finger food hranu. U kulnarskom smislu, Izakaya meni obuhvaća razne vrste sushija poslužene u pub verziji, sushi rolice, temaki sushi, gunkan sushi i sva druga slična japanska jela koja se temelje na sirovoj ribi i algama.

Izakaya


I ovog smo puta u Silkovu kuhinju u Korčulu doveli prave azijske majstore sushija”, ponosno je naglasio Mark ističući kako je trenutno jedan od Silkovih kuhara Peruanac koji je majstor japanske kuhinje pa je posjetiteljima ponudio i jedinstvenu kombijaciju te dvije zemlje koje su se najbolje stopile u raznim cevicheima, južnoameričkom jelu od plodova mora.
Osim bogatog menija, Silk posjetiteljima nudi i lounge bar s jedinstvenim pogledom, ali i zanimljivom listom alkoholnoh pića. Silkov miksolog osmislio je koktele inspirirane Azijom kako bi pratili ponudu hrane pa tako osim uobičajenih Moscow mule, Spritz Veneziane ili Mojito koktela u Silku možete probati Shaolin, Tokyio Drift, Harakiri ili Steel Dragon i uživati u istočnjačkom spoju pića.

image
Barmen u korčulanskom restoranu Silk
Glefotka Frano Ozbolt


Iako nudi istočnjačku hranu i filozofiju pripremanja hrane i pića, Silk je ipak povezan sa srednjovjekovnom, kamenom Korčulom.
-Kao što znate, Korčula je rodni grad Marka Pola, sve je u Korčuli povezano s tim slavnim putopiscem, hoteli, restorani, slastičarnice, agencije kao i sve ostalo što na otoku postoji. Mi smo osmislili malo suptilniji način kako se povezati s Markom Polom. Ime restorana Silk, što u prijevodu s engleskog znači svila, oslanja se na glasoviti Put svile, nekadašnje karavanske puteve koji su povezivali sredozemlje i Aziju i kojima je putovao i slavni istraživač. Na taj smo način izbjegli zamku još jednog proizvoda ili usluge koji se zove Marko Polo, a nismo se odrekli famoznog Korčulanina budući da na neki način idemo njegovim stopama. Marko Polo je u Europu donio brojna znanja, vještine i hranu s istoka, Silk donosi to isto na Korčulu! Osim toga, Silk je jednostavno izgovoriti na svakom jeziku pa čak i na slavenskim jezicima”, uz smijeh nam priča Mark.

image
Korčulanski azijski restoran Silk


Silk je ovog ljeta dnevno posluživao i do 400 gostiju, a ovu zimu nada se nastaviti nizati uspjehe. Radit će, kažu, od četvrtka do nedjelje, a druge dane prema dogovoru. Pripremaju i božićno izdanje, no za detalje ćemo se još malo strpiti.

20. travanj 2024 08:08