StoryEditorOCM
GastroSJAJAN RECEPT

Ledena kava - savršeno osvježavajuće piće za sparne ljetne dane

Piše Nina Čiča/Živim
7. srpnja 2022. - 07:10

Ljeti je poželjno da i naš omiljeni napitak kojeg se ne možemo i ne želimo odreći - kava, bude u malo svježijoj varijanti. A ova ledena kava je pravo 2 u 1 rješenje: omiljeni napitak za razbuđivanje i “uštrcavanje” energije, a ujedno osvježavajuće piće za sparne ljetne dane, piše Živim.

Želite li se baš posebno počastiti ili ovu ledenu kavu iskoristiti kao zamjenu za užinu, na vrh stavite kuglicu sladoleda ili malo slatkog tučenog vrhnja i pospite strugotinama čokolade.

image

Kakao

Shutterstock

SASTOJCI:

- 1 jušna žlica instant-kave po vlastitom izboru

- 4 šalice mlijeka

- 1/3 šalice kakaa u prahu

- malo čokoladnih mrvica ili strugotina za posluživanje

PRIPREMA:

1. Instant-kavu stavite u vatrostalni vrč i dodajte 2/3 šalice vrele vode (160 ml). Miješajte dok se kava ne rastopi, a zatim umiješajte 1/2 šalice hladne vode (125 ml). Pripremljenu kavu ulijte u posudicu za led s udubinama za 12 kockica te stavite u zamrzivač na šest sati ili koliko je potrebno da se zamrzne.

2. Mlijeko stavite u lončić na laganu vatru i pričekajte da se samo malo zagrije ili smlači, zatim dodajte kakao u prahu i sklonite s vatre. Miješajte dok se kakao ne rastopi.

3. Razdijelite kockice kave u čaše za posluživanje. Preko njih prelijte mlijeko s kakaom i pospite strugotinama čokolade. Ili, na vrh dodajte kuglicu sladoleda ili štrcnite malo tučenog slatkog vrhnja pa tek onda ukrasite strugotinama čokolade, piše Živim

23. travanj 2024 16:49