StoryEditorOCM
GastroVRIJEME JE KARNEVALA

Imamo recept za slasne krafene!

Piše DV/SD
20. siječnja 2022. - 11:39

Bliži se karnevalsko vrijeme, što znači da i vrijeme za uživanje polako ističe... Poznata uzrečica kaže: kad je bal neka je maskenbal, pa što ne bi u svoj dom unijeli još malo veselja i vaše ukućane razveselili pravom karnevalskom poslasticom - najukusnijim, mekanim i toplim krafnicama.

Dobar dio smatra kako je riječ o slasticama koje je teško pripremiti, no ako se okušate u našem receptu vidjet ćete kako je put do nezaboravnih delicija puno kraći i jednostavniji nego što ste mislili...

image
Krafna, krafen ili pokladnica, slastica za vrijeme karnevala
Marko Miščević/cropix

Pa evo što vam je potrebno za slasticu koja će i najmrgudnijima izmamiti osmijeh na lice. Ova smjesa dostatna je za 20 do 30 krafni, ovisno hoćete li se odlučiti za manju ili veću varijantu. Uz pekmez, čokoladni namaz ili neku drugu kremu za punjenje, potrebno vam je ulje za prženje (najbolje suncokretovo), šećer za posipanje i sastojci za tijesto.

Recept za krafene

Za tijesto je potrebno:

450 g brašna

20 g svježeg kvasca

50 g šećera

100 ml mlijeka

3 jaja

100 g maslaca izrezanog na kockice

prstohvat soli

rum

vanilin šećer

korica limuna, sitno narezana

Dan prvi - petnaest minuta posla

Tijesto za krafne najbolje je pripremati mikserom, no ako vam to iz nekog razloga nije moguće, zamijesite ga onako kako to uobičajeno radite. Dakle, u zdjelici pomiješajte kvasac, žličicu šećera i mlako, nikako prevruće mlijeko. Ostavite petnaestak minuta dok se ne smjesa ne počne dizati.

U veću posudu, u kojoj ćete raditi tijesto, promiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte kvasac, a zatim i koricu od limuna, vanilin šećer i malo ruma. Mikserom formirajte tijesto, koje mora ostati ljepljivo.

Nakon deset minuta dodajte maslac, a tijesto bi tada trebalo biti mekano.

Posudu premažite uljem, prekrijte prozirnom folijom, izbušite nekoliko rupica i neka u hladnjaku stoji barem šest sati.

Dan drugi - sat posla

Škrovadu obložite papirom za pečenje, a tijesto razvaljajte na nešto manje od centimetra debljine. Čašom oblikujte krugove, vadite krafne i ostavite ih četrdesetak minuta dok se ne udvostruče.

Posudu za prženje napunite uljem, zagrijte ga, a onda smanjite na srednje jaku temperaturu. Ubacujte, ovisno o veličini krafni, nekoliko odjednom i polako okrećite.

Izvadite ih u zdjelu koja je prekrivena papirnatim ubrusima, a koji će upiti masnoću. Još vruće pospite ih šećerom, a kada se ohlade napunite ih omiljenim nadjevom, nutelom, džemom, šlagom - za što god budete raspoloženi...

19. travanj 2024 11:12