StoryEditorOCM
GastroOkusi i mirisi juga umjesto topline u njezinom zagrebačkom domu

Evo čime Mara Bratoš liječi nostalgiju za Gradom!

Piše Jasmina Rodić/Gloria.hr
7. svibnja 2023. - 07:34
Dubrovačka fotografkinja Mara Bratoš nostalgiju za Dubrovnikom ‘liječi’ u kuhinji Vedran Peteh/cropixVedran Peteh/cropix/

Gdje se još čuva dom osim u srcu? U loncu, naravno. Dubrovačka fotografkinja Mara Bratoš imala je nježnih osamnaest kad se doselila u Zagreb studirati fotografiju, i dok su njezini vršnjaci cijepali vrećice instant juha, čekali u redu studentske menze i otvarali brižno zapakirane pakete pristigle noćnim autobusom, ona se, kako kaže, "primila kuhače, Dolca i blitve". Nije to bilo toliko iz silne ljubavi prema kuhanju koliko iz želje da u misli i na nepce vrati Dubrovnik svog djetinjstva, njegove mirise i okuse, koje su silom neprilika isprale tragedije Domovinskog rata i boravak u Americi. "Nakon četvrtog razreda srednje, koji sam provela u Americi, sanjala sam o hrani koja ne dolazi s polica megamarketa, već s drvenog štanda, o povrću i voću koje ima okus, o mirisima svoga Grada... Bilo je i malo prkosa u tome... kuhačom sam željela očuvati tradiciju i uspomene na neka ljepša vremena...", prisjeća se 49-godišnja Mara.

Ljepša, mirisnija vremena

Danas dubrovačku gastronomsku tradiciju čuva skupa sa suprugom Nikšom Kušeljem, glumcem zagrebačkog HNK-a, za kojeg se udala 2021. u njegovom rodnom Cavtatu. U domu obitelji Bratoš - Kušelj na zagrebačkom Črnomercu redovito se spravljaju tipična jela s juga Hrvatske, poput zelene manestre i šporkih makarula, rozate i torte od skorupa, u kojima uživa i njihova petipolgodišnja kćerkica Pavla. Mara kaže kako bi posljednji novčić potrošila na barbuna, cijenjenu vrstu ribe, te da su joj najvažniji u kuhanju tipični mediteranski sastojci - maslinovo ulje, ružmarin, limun, kapare i sol, ali i da je glavni kuhar u njihovoj kući njezin suprug Nikša.

Ništa bez maslinovog ulja

"Taj je talent povukao s muške strane svoje obitelji, oba su mu djeda sjajno kuhala, pogotovo tradicionalna dubrovačka jela poput zelene menestre i ribljih specijaliteta. Nikša na svakoj tržnici već ima prodavačice koje ga znaju. Na Trešnjevci Renatu i Marinku, a na Dolcu Zlaticu i Branku. Plac mu je oduvijek bila omiljena aktivnost, a tom ga je ritualu naučio djed još dok je bio dijete", kaže Mara, koja je zadužena za razne vrste juha i carbonaru. Bračni par trudi se jesti i kuhati zdravo i zbog sebe i kako bi bili primjer kćerkici Pavli, svojom pobjedom smatraju to što malena obožava špinat i kelj, iako tanjur, kroz smijeh dodaje Mara, ipak ne smije biti "prezelen". A osim što jedu zdravo, tako i piju. Naime, u blizini njihove kuće nalazi se izvor s vodom odlične kvalitete po koju redovito odlaze. "Toliko smo se na nju naučili da sam u ozbiljnom stresu kad moram popiti vodu iz slavine", šali se Mara. Svi troje iznimno se vesele ljetu koje će, kao i uvijek, provesti u svom voljenom Dubrovniku.

image

Salata od hobotnice u krugu po receptu dubrovačke fotografkinje Mare Bratoš

Vedran Peteh/cropix/

Salata od hobotnice u kruhu

Potrebno je:

1 hobotnica

prošek

balzamični ocat ili ocat

cvijet soli

cherry rajčice

luk

maslinovo ulje

Priprema:

Skuhati hobotnicu u malo vode i dosta prošeka. Kad se skuha, narezati je na komadiće te začiniti maslinovim uljem, cherry rajčicama, tanko narezanim lukom te malo octa ili balzamičnim octom. Dodati cvijet soli i sve dobro promiješati. Servirati u šnitama kruha s maslinom. Pričekati da se dobro ohladi prije serviranja.

image

Sipa u palenti po receptu dubrovačke fotografkinje Mare Bratoš

Vedran Peteh/cropix/

Sipa u palenti

Potrebno je:

Palenta (ne instant, nego ona koja se dulje kuha) stavi se u zdjelu u koju se stavila čaša i kad se ohladi sama palenta dobije oblik zdjelice.

1 velika sipa

glavica i pol luka

pola čaše vina ledene berbe

maslinovo ulje

Priprema:

Oguliti i skuhati sipu. Pirjati luk 40 minuta u vinu dok se skroz ne zgusne. Dodati sipu izrezanu na komadiće i začine po želji te još kratko pirjati. Može se dodati i kurkuma ili žličica meda koja će jelu dati slatkoću. Kad je gotovo, napuniti smjesom zdjelice od palente i poslužiti.

17. travanj 2024 04:10