StoryEditorOCM
Zagorapočetničke greške

Umjetna inteligencija zakazala na pitanju na koje zna odgovoriti skoro svaki Sinjanin, pošto je kilo teletine

Piše S. K.
11. svibnja 2023. - 12:52

Umjetna inteligencija predmet je najvećeg javnog zanimanja posljednjih tjedana. A kako i neće kada donosi revoluciju u mnoga područja ljudskoga djelovanja, pa i u novinarstvo i umjetnost, ali i u ekonomiju. Stoga su mnogi zabrinuti za budućnost svojih radnih mjesta i svijet koji nas čeka iza kantuna.

U tom kontekstu može radovati da i umjetna inteligencija ima svoje granice i da ne može konkurirati ljudima, konkretno Sinjanima.

Naime netko je, za šalu ili zaozbiljno, upitao umjetnu inteligenciju pošto je kilo teletine u Sinju. "Izvinite, ali kao AI asistent, ja nemam trenutne informacije o cijenama teletine u Sinju. Savjetujem vam da provjerite cijene u lokalnim mesnicama ili na tržnicama u vašoj okolici", odgovorio je prema toj snimci AI.

image

Stvarno pitanje i umjetni odgovor AI

Screenshot Slobodna Dalmacija

Dakle, umjetna inteligencija ne zna odgovor na pitanje koje zna svaki Sinjanin, pošto je kilo teletine u Sinju. A što bi tek bilo da je AI upitao pošto je kilo aramabašića i koliko će iznosti iduća "alkarica", novčana pripomoć koju isplaćuje sinjska gradska vlast.

Umjetna inteligencija očito mora provariti još puno kilobajta umjetne teletine dok ne nauči odgovoriti na to pitanje, a tek onda možemo razgovarati o drugim važnim sinjskim gastronomskim, alkarskim, političkim i kulturnim pitanjima.

Ma koliko neki tehnooptimisti snatrili o tome, daleko je još do toga da će umjetna inteligencija trkati sinjsku Alku. Moš mislit, malo prekosutra.

 

image

AI nije znao odgovoriti na jednostavno sinjsko pitanje, pokušao se izvući jeftinim izgovorom

Lionel Bonaventure/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:53