StoryEditor
ZagoraSERIJAL 3LJ

Triljani stavljaju točku na ‘i‘ specijaliziranja radne zone

14. listopada 2020. - 08:03
Arhiv Grada Trilja

U Trilju će se ove srijede održati početna konferencija projekta CEKOM 3LJ koji bi trebao osigurati inovativne proizvode bazirane na samoniklom ljekovitom aromatičnom bilju.

Ovim projektom, trećim iz serijala 3LJ, Triljani bi trebali staviti točku na "i" specijaliziranja svoje radne zone kao agropoduzetničke, pri čemu su obilno koristili nepovratna sredstva iz EU fondova.

Nositelj projekta CEKOM 3LJ je istoimena triljska ustanova sa sedam partnera: Institut "Ruđer Bošković", Veterinarski i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te trgovačka društva Pharmagal i Puđa.

Glavni smisao projekta CEKOM 3LJ je stvaranje zajedničkog prostora u kojem bi se povezalo znanje i iskustvo visokoškolskih ustanova i instituta s gospodarstvom, i to primarno s malim i srednjim poduzetnicima.

To bi trebalo dovesti do kreiranja novih proizvoda i usluga, poboljšanja tržišne pozicije gospodarstva povećanjem dodane vrijednosti postojećim proizvodima i uslugama, transfera ljudskih resursa i kreiranja novih tvrtki i poslovanja. Očekivani kratkoročni rezultati projekta su razvoj 15 novih inovativnih proizvoda u području farmaceutike, nutricionizma i funkcionalne hrane baziranih na ljekovitom aromatičnom bilju.

U institucijama koje sudjeluju u realizaciji projekta zaposlit će se 16 visokoobrazovanih osoba.

Jedna je od zadaća projekta, u slučajevima poput pandemije COVID-19, pronaći odgovor za brzi oporavak poljoprivredne proizvodnje, s obzirom na to da ustanova i njezini partneri raspolažu najsuvremenijom tehnologijom i istraživačkom opremom koja može pomoći poljoprivrednicima da u svojoj proizvodnji stvaraju proizvode veće dodane vrijednosti.

Time se ostvaruje i opći cilj projekta CEKOM 3LJ na tragu strateških ulaganja unutar dvaju tematskih područja Strategije pametne specijalizacije RH: Zdravlje i kvaliteta života i Hrana i bio-ekonomija.

Na početnoj konferenciji projekt će predstaviti i prezentirati ​Ivan Šušnjara, ravnatelj istoimene ustanove, Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja, i Mate Paštar u ime županijske razvojne agencije RERA.

U nastavku današnjeg triljskog skupa održat će se okrugli stol na temu "Valorizacija ljekovitog i aromatičnog bilja Dalmatinske zagore" na kojemu će sudjelovati dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac s Instituta "Ruđer Bošković", prof. dr. sc. Stela Jokić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, dr. sc. Tonka Ninčević s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, prof. dr. sc. Igor Jerković sa splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta, doc. dr. sc. Josip Gugić sa studija Mediteranske poljoprivrede u Splitu i drugi.

Radna zona Čaporice Ulaganja od 40 milijuna kuna


Triljska ideja agropoduzetništva potekla je od projekta "CBC Adriatic" kroz koji se uspostavila logistička, distribucijska i uslužna infrastruktura za potrebe prehrambeno-prerađivačkog sektora jadranskog područja. Tim projektom se radna zona Čaporice opredijelila kao prva agroindustrijska zona u RH i u nju je do sada uloženo 40 milijuna kuna nepovratnih sredstava za izgradnju i opremanje infrastrukture. Sjedište ustanove CEKOM 3LJ bit će u novoizgrađenom Poslovno-uslužnom centru (PUC) 3LJ unutar radne zone Čaporice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 00:25