StoryEditor
ZagoraZasmrdio im natječaj

Kanalizacija će se graditi jeftinije ili će Sinjanima poskupjeti voda!? Projekt vrijedan čak 266 milijuna kuna vraćen na početak i prije prve lopate

8. rujna 2020. - 10:36
Natječaj za izbor građevinara morao je biti poništen zbog previsokih ponudaTom Dubravec/Cropix

Polazeći od do sada izjalovljenih obećanja sinjske gradske vlasti i komunalnog poduzeća "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine", sve je razložnija bojazan da bi izgradnja kanalizacijskog sustava alkarskoga grada, projektnog imena "Aglomeracija Sinj", mogla biti dovedena u pitanje.

Poslije gotovo osam mjeseci vođenja postupka i premišljanja što napraviti, Milan Smoljo, direktor spomenute javne tvrtke, poništio je nadmetanje za izvođača radova, procijenjene vrijednosti oko 266 milijuna kuna, i sve vratio na početak. S tim da nije poznato kada će se pokrenuti novi postupak, a poučeni dosadašnjom neefikasnošću razložno je sumnjati u njegov uspješni ishod.

Čime bi se mogao dovesti u pitanje civilizacijski iskorak za žitelje Sinja, čije fekalije nerijetko teku otvorenim kanalima, gradskim potocima, razlijevaju se ulicama, a sve skupa nepročišćeno teče laterarnim kanalom kroz Sinjsko polje, čineći posebno ljeti nepodnošljivim život dobrom dijelu mještana Brnaza i Turjaka, i ulijeva se u rijeku Cetinu.

Podsjetimo, Sinjani su bili u prvoj skupini između 17 odabranih aglomeracija u Hrvatskoj kojima su za vodoopskrbu i odvodnju bila namijenjena sredstva iz EU-ovih fondova.

Gradska vlast je to predstavljala kao svoj veliki uspjeh i već 2012. godine licitirali su ulaganjima od 22,5 milijuna eura. U međuvremenu su desetine gradova i općina u Hrvatskoj iz iste europske financijske omotnice financirale projekte vodoopskrbe i odvodnje na svojim područjima.

Sinju se nije baš žurilo pa je tvrtka "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine" kao nositelj projekta tek 24. siječnja u "Narodnim novinama" otvorila nadmetanje za radove na vodoopskrbnom sustavu, sustavu odvodnje i rekonstrukciju državne ceste kroz naselje Brnaze, u sklopu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Sinj.

Na natječaj su pristigle dvije ponude, od kojih je jedna bila za 57, a druga za 61 posto skuplja od istaknutog iznosa. Direktor Smoljo tvrdi da su, nakon što su vidjeli koliko im ponuđači traže, po naputku "Hrvatskih voda" napravili analizu postupka javne nabave i posebno izračunali priuštivost projekta. Pa su, što Smoljo ne navodi, ali proizlazi kao logičan zaključak, izračunali da bi prihvaćanjem bilo koje od dviju pristiglih ponuda projekt bio - nepriuštiv.

image
U pitanju je civilizacijski iskorak za žitelje Sinja, čije fekalije nerijetko teku otvorenim kanalima, razlijevaju se ulicama... 
Vojko Bašić/Cropix

U protivnom, da su neku od tih ponuda prihvatili, razliku od procijenjene vrijednosti i prihvaćene cijene prebacili bi na leđa korisnika svojih usluga, dakle građana Sinja, kroz enormno povećanje cijena vode i odvodnje fekalnih voda. Zbog toga je direktor Smoljo donio odluku o poništenju spomenute javne nabave koja je i službeno objavljena 4. kolovoza.

Što dalje? Prema riječima čelnika komunalnog poduzeća, na osnovi zajedničkog stava "Hrvatskih voda" i Ministarstva zaštite okoliša, koji su partneri u ovom projektu i sudjeluju u njegovu financiranju s oko 30 posto, poslije poništenog ide se u novi postupak javne nabave. Ovaj put u novom obliku, koji je do sada odbacivan kao neprimjeren.

Više se, naime, preko natječaja neće tražiti izvođač radova za cijeli projekt nego po segmentima.

– Odlučili smo projekt podijeliti na tri manje cjeline. Projektant upravo radi na tom razdvajanju. To je praktično već završena stvar i sada smo u pripremi dokumentacije za pokretanje novog javnog natječaja – kaže Smoljo.

Rok za pokretanje novog postupka je unutar šest mjeseci od poništenja prethodnog nadmetanja. Direktor "Vodovoda i odvodnje" smatra da će to sve ići puno brže te najavljuje objavu novih natječaja već tijekom rujna. Zbog u ovom projektu sinjskog već poslovičnog "polako" i "lako ćemo", upitno je hoće li se posao završiti do kraja 2023. godine, do kada se može trošiti novac iz EU-ove financijske omotnice za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Unatoč dosadašnjim puževim koracima u pripremi realizacije projekta, direktor Smoljo smatra da se još uvijek ne kasni. Ali naglašava krizu izazvanu koronavirusom i kaže da se "nikada ne zna hoćemo li završiti na vrijeme" te se u tom slučaju nada "da prolongiranje projekta ili nekakve nove okolnosti neće biti toliko rigorozne i da se neće postavljati pitanje je li to mjesec prije ili mjesec kasnije".

Pritom se ne osvrće na, za kvalitetnu pripremu projekta, protekle izgubljene godine, za što su solidarno "zaslužni" svi sastavi gradske vlasti od 2012. godine do danas i "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine" kao nositelj posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. studeni 2020 10:30