StoryEditorOCM
ZagoraPOSKOK U KUHINJI

Imoćanku šokirala otrovna gošća: ‘Ušla mi je u kuću, a službe su se svađale tko će je maknuti!‘ Provjerili smo sve

Piše Josipa Rimac Vlajčić
25. svibnja 2023. - 10:50

Toplije vrijeme osim standardnih (kasno)proljetnih aktivnosti, donosi i neke ne tako bezbrižne situacije.

Što učiniti kada poslijepodnevni odmor i sigurnost vlastitog doma poljulja iznenadna okolnost u vidu neželjenog gosta? Naša čitateljica kojoj se zmija uvukla u boravišni prostor u Donjem Prološcu kontaktirala je vatrogasce i veterinara koji su, očito nepripremljeni na ovakve događaje, prebacili odgovornost jedni na druge.

- Na poziv sunam imotski vatrogasci odgovorili kako to nije njihova odgovornost ni predmet njihove nadležnosti te da se kontaktira veterinar. Nakon toga, pozvan je veterinar koji je nemoćno predložio da se otvore vrata i pokuša istjerati zmija van uz napomenu kako bi trebali pozvati vatrogasce.

Potencira se priča o razvoju seoskog turizma, a nitko nije voljan lokalom stanovništvu pružiti pomoć kamoli turistima koji bi se također mogli susresti s ovakvom situacijom - svjedoči naša čitateljica.

Na kraju su domaćini bili primorani samostalno pristupiti rješavanju problema, jer su institucije bile nemoćne. Ponukalo nas je to na istraživanje – što napraviti u ovakvom slučaju?

U razgovoru s veterinarom Josipom Ćorićem, vlasnikom ambulante "Majo-vet" iz Imotskog, doznali smo kako je situacija s kakvom su se susreli u Donjem Prološcu svojevrsna "siva zona".

- Veterinari nisu u nadležnosti intervenirati u ovakvim situacijama, bavimo se liječenjem isključivo domaćih životinja i kućnih ljubimaca, a ovdje je ipak riječ o divljoj životinji i u tom slučaju nemamo nikakvu odgovornost. Ne znam tko je ustvari nadležan, možda vatrogasci ili komunalci, ali veterinari sasvim sigurno nisu - tvrdi naš sugovornik.

image

211020.
Imocanka M.S. ubijena je u Berlinu od strane svog bivseg partnera.
Na fotografiji: panorama Imotskog
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Prema riječima Stipe Zeca, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Imotski, takav vid intervencije nije niti vatrogasni posao.

- Naša je dužnost pomoći građanima, ali vatrogasci za ovakav izlazak na teren nisu ni obučeni ni opremljeni. Divlje životinje, zmije, stršljenovi, pčele i slični slučajevi ipak zahtijevaju stručno baratanje i posebne mjere opreza.

Do unatrag godinu dana pokušali bismo pomoći građanima izlaskom na teren, više na svoju ruku, međutim od Hrvatske vatrogasne zajednice smo dobili dopis kojeg se moramo pridržavati, a u kojem se navodi da u ovakvim situacijama to nije nadležnost vatrogasaca.

Prema mojim saznanjima, svaka lokalna vlast bi trebala potpisati ugovor s tvrtkom specijaliziranom za rješavanje ovakvih situacija čiji bi djelatnici po potrebi izišli na teren – kaže Zec.

U Uredu gradonačelnika Imotskog također smatraju kako je o ovom pitanju potrebno povesti računa, ali da situacija iz obiteljskog doma u Donjem Prološcu nije ni u njihovoj nadležnosti.

- Navedenim se može baviti samo tvrtka, udruga ili slično koja za navedeni posao ima ovlaštenje izdano od Ministarstva zaštite okoliša ili nekog drugog nadležnog - ističu u pisanom odgovoru na naše pitanje.

U razgovoru s ljubiteljima zmija i sličnih životinja neslužbeno doznajemo kako tvrtki koje se bave saniranjem ovakvih problema, barem u Dalmaciji – nema. To je, kako kažu, neisplativ posao, a pitanje je i kako dobiti potrebne licencije, postoji li to uopće u Hrvatskoj i tko bi se time mogao baviti.

- Pitanje je i struke. Tržište nije regulirano, sve nekako visi u zraku i nitko ne preuzima odgovornost - kažu naši sugovornici.

Činjenica jest da su ljudi svojim modernim načinom života poremetili prirodna staništa divljih životinja i da one sve više bezglavo upadaju na terene koji im ne bi trebali biti zanimljivi kao što su sela, dvorišta, kuće, a sve češće i veliki gradovi. Educiranje i promjena ljudskih navika je svakako opcija, ali to je dugoročan plan.

No, što napraviti u panici kada nam se dogodi situacija kao čitateljici s početka priče? Nažalost, čini se kako odgovora nema, jer po zakonu, nema odgovornih. Možemo se samo držati "zdravoseljačkog" savjeta – kako je ušla, tako će i izać‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:03