StoryEditor
ZagoraTRADICIONALNI SAJAM

Ana Barać: Pršuti pojačavaju imunitet protiv koronavirusa

16. listopada 2020. - 22:38
Detalj s jednog od prijašnjih sajmova u SinjuNikola Vilić/HANZA MEDIA

Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, 15. po redu, koji je zbog pandemije koronavirusa odgođen u travnju, održava se danas i sutra u hotelu "Alkar".

– Dosadašnjih 14 sajmova održavali smo u pravilu tijekom travnja mjeseca. Prošloga travnja, kada smo već bili pripremili održavanje 15. sajma, dogodila se špica prvoga vala koronavirusa i uveden je "lockdown". Nas su od travnja do danas učestalo kontaktirali proizvođači pršuta i suhomesnatih proizvoda, ali i pojedini veliki potrošači i pitali što je sa sajmom, kada ćemo ga održati. Sada smo u suradnji s gradskim i županijskim Stožerom civilne zaštite i Županijskim nastavnim zavodom za javno zdravstvo pripremili održavanje 15. sajma uz poštovanje svih epidemioloških mjera – kaže Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj, po čijoj se ideji i u organizaciji sinjski sajam održava.

Organizatori još uvijek sa sigurnošću ne mogu navesti ukupni broj izlagača.

U svakom slučaju, očekuju ih 70-ak, kao i dosadašnjih godina, a osim većih proizvođača pršuta i OPG-ova koji se bave tom proizvodnjom, na sajmu će izlagati i proizvođači drugih trajnih suhomesnatih proizvoda sira, vina i maslinova ulja te tradicionalnih uporabnih proizvoda.

– Proizvođači su uvjereni da su svi koji konzumiraju te proizvode otporniji na virus SARS-CoV-2, odnosno da se njima jača imunitet – ističe Barać.

Osim izlagačkog dijela, u sklopu sajma održat će se edukativne radionice i sastanci svinjogojaca s pršutarima te proizvođača pršuta s predstavnicima trgovačkih lanaca i turističkoga gospodarstva.

Najzanimljiviji dio sajma svakako će biti ocjenjivanje pršuta od strane posebnog povjerenstva te proglašenje šampiona kvalitete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. studeni 2020 09:41