StoryEditorOCM
S mora i krajaJeste li znali ?

Lastavice su zaštićene ptice. Ako ih uznemiravate i rušite gnijezda riskirate kaznu od nekoliko tisuća eura

Piše Stanislav Soldo
23. svibnja 2023. - 18:35

Lastavice i piljci prema Zakonu o zaštiti prirode su strogo zaštićene ptice u Republici Hrvatskoj. Ne smije ih se hvatati, uznemiravati, rušiti im gnijezda bez obzira gdje ih napravili na fasadama kuća, u potkrovljima, iznad ulaznih vrata… Onaj tko ruši gnijezda lastavica i piljaka riskira novčanu kaznu u rasponu od 7.000,00 do 30.000,00 kuna (929.06 EUR-a- 3 981.68 EUR-a). Stoga, ornitolozi preporučuju da se gnijezda zaštite kako bi se spriječilo ispadanje izmeta i malh ptića van a nikako da se ruše ili da se lastavice nasilno tjeraju.

Lastavice i piljci su vrste ptica iz porodice lastavica Hirundinidae. U svijetu ova porodica ima oko 80-ak vrsta od kojih 5 obitava u Hrvatskoj: lastavica Hirundo rustica, piljak Delichon urbicum, bregunica Riparia riparia, daurska lastavica Cecropis daurica, hridna lastavica Ptyonoprogne rupestris. Porodica lastavica može se podijeliti u dvije skupine ptica, one koje gnijezde u raznim rupama i šupljinama te u one koje rade gnijezdo od blata. Većina vrsta iz porodice su selice. Vrlo su dobro prilagođene lovu kukaca u letu. Vitko tijelo i uska krila omogućavaju lako manevriranje i izdržljivost.

image
HANZA MEDIA

Piljak se prepoznaje po plavoj, blještavoj crnoj gornjoj strani tijela i upadljivo bijelom trticom i donjim dijelom tijela. Rep mu je kraći manje rascijepljen nego kod lastavice. Vezan je uz naselja i brojniji je u gradovima od lastavice. Gnijezda grade na stambenim objektima, mostovima i drugim konstrukcijama. Za razliku od lastavica, piljci svoje gnijezdo smještaju s vanjske strane zgrada, ispod nadstrešnice ili krova. U nekim područjima za gniježđenje koristi litice, špilje i kamenolome. Kao i lastavice piljak je ptica selica i uglavnom zimuje u Africi.

Korištenje kemijskih sredstava u poljoprivredi smanjuje broj kukaca kojima se laste hrane. Također, nestanak stoke (osobito goveda) iz staja smanjuje i broj lastavica. Stoka u štalama osigurava toplinu lastavicama tijekom gniježđenja, a posredno i velik broj kukaca kojima se lastavice hrane. Ekstremne vremenske prilike (nagla zahlađenja i obilne, dugotrajne kiše tijekom sezone gniježđenja) smanjuju raspoloživost kukaca što uzrokuje ugibanje mladih te imaju negativan utjecaj na uspjeh gniježđenja lastavica. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 18:40