StoryEditorOCM
S mora i krajaOBNOVA STARINE

Čuvari baštine u Rašćanima postavili miljokaz 400. kilometra stare francuske i austrijske ceste, evo kako je počelo...

Piše Dijana Turić
29. travnja 2024. - 21:45

Mjesni odbor Rašćane i Hrvatsko planinarsko društvo ‘‘Čubrijan‘‘ iz Rašćana dovršili su projekt postavljanja miljokaza 400. kilometra stare francuske ceste pored zgrade područne škole u Rašćanima. Naime, za vrijeme francuske uprave 1807. godine francuska cesta je prošla kroz Rašćane i na koncu se protezala od Ljubljane, preko Rijeke, Zadra, zaleđa Splita, Turije i Vrgorca prema Metkoviću i Dubrovniku.

Dužina ceste prikazivana je u miljama. Dolaskom austrijske vlasti dužina ceste počela se prikazivati u kilometrima. Od Austro-Ugarske pa nakon Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, dionice ceste su se mijenjale. Posljednja izmjera bila je od Sušaka kraj Rijeke do centra Rašćana (ispred škole) i iznosila je točno 400 kilometara.

image
Privatni album

Prema riječima inicijatora projekta, predsjednika MO Rašćane i potpredsjednika Društva prijatelja vrgorske starine Matka Bašića, ove informacije potvrđuju originalni kameni stupovi pa je miljokaz 398. kilometra pronađen i sačuvan kod raskrižja Čelj-Njivice i miljokaz 399. kilometra, sačuvan je kod raskrižja za Bašiće, a ispred škole je bio postavljen stup s oznakom 400. kilometra koji je na žalost ostao zatrpan prilikom rekonstrukcije ceste 1976. godine.

Projekt su na terenu dovršili Matko Bašić, Ante Erceg Galin, Ivan Bašić, Vid Ožić Bebek i Dražen Tolić, a koji su nabavili kamen, na njemu ugravirali oznaku 400 kilometara te ga postavili kod mjesta gdje je bio i originalni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 00:28