StoryEditorOCM
Dalmacijaprodor na istok

Rusi će se sladiti našim pršutom i pancetom

Piše PSD.
13. veljače 2013. - 10:13
Među šest hrvatskih tvrtki kojima je Ruska Federacija otvorila svoje tržište mesnih i mliječnih proizvoda, nema ni jedne iz Dalmacije.

To, međutim, ne znači da Rusi neće jesti mesne delicije iz naše regije. Naime, samo u Dalmaciji proizvodi se dalmatinski pršut, kao i najkvalitetnija panceta te kraški vrat ili, po domaću, suha bržola. Te proizvode vole i ruski potrošači...

EU nosi dobre vijesti

- Sa zadovoljstvom smo primili vijest o otvaranju ruskog tržišta za proizvode koje im plasiraju iz “Vindije”, “Vrbovca”, “Belja”, “Koke” i “Perutnine Ptuj-Pipo”. Članovi naše udruge surađuju s tim velikim mesnim industrijama i preko njih plasiraju dio svoje proizvodnje. Otvaranjem ruskog tržišta ta će se suradnja, vjerujem, još više proširiti pa će dalmatinski pršut, panceta i suhi kraški vrat u većim količinama do ruskih potrošača – kaže Ivica Babić, predsjednik Udruge proizvođača dalmatinskog pršuta.

- Naša udruga nedavno je pokrenula osnivanje klastera proizvođača dalmatinskog pršuta. Naša dosadašnja godišnja proizvodnja kretala se između 200 tisuća do najviše 250 tisuća pršuta. Kroz klaster ćemo sigurno gurati povećanje proizvodnje jer nam se otvara golemo tržište za koje imamo specifične prirodne uvjete, posjedujemo znanje, proizvodne kapacitete, a ulaskom Hrvatske u EU od 1. srpnja moći ćemo nabavljati sirove svinjske butove po jednakim uvjetima kao i naša konkurencija iz Italije ili Španjolske – kaže Babić.

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je proizvođačima pršuta odobrilo kvote za interventni bescarinski uvoz 2500 tona svježih svinjskih butova.

- Ovim potezom Ministarstvo nam je omogućilo da preživimo ulazak u EU. Da smo morali nabavljati sirovinu, uz sva davanja, naš proizvod bio bi u konačnici za 30-ak posto skuplji nego kod konkurencije iz Italije i Španjolske. Ovako smo stavljeni u koliko-toliko ravnopravni položaj – kaže Babić.

TONI Paštar

Pršut iz Voštana osvaja Norvešku

“Poslije turističkog posjeta Hrvatskoj gdje kušaju dalmatinski pršut, građani Norveške očekuju da tu deliciju mogu kupiti i u svojim trgovinama”, ustvrdio je veleposlanik Kraljevine Norveške Henrik Ofstad prigodom nedavnog posjeta pogonima tvrtke “Pršut Voštane” u Trilju i Voštanima. Tvrtka je do sada u Norvešku poslala dva uzorka svoga pršuta i oba su dobila laskave ocjene. Ovih dana najavljen je dolazak Norvežana u Trilj na konačni dogovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:27