StoryEditorOCM
OtociČISTA EVOLUCIJA

Sunčana elektrana na Visu prva je u nizu takvih na otocima i u Zagori. Župan Boban: Ostat ćemo predvodnica u obnovljivim izvorima u Hrvatskoj!

19. rujna 2020. - 19:33
Investicija na Visu vrijedna je 31,3 milijuna kuna,a  realizirana je u suradnji s tvrtkom KončarBožidar Vukičević/Cropix

Već davne 2010. godine misao o izgradnji sunčane elektrane na južnim brdskim viškim padinama izgledala je kao nemoguća misija.

Deset godina poslije ona je postala realnost koja je Visu, najudaljenijem srednjodalmatinskom otoku donijela energetsku samoodrživost.

Ljudima s kopna, naučenima na promptnu tehničku pomoć pri bilo kojem kvaru, projekt ovakve naravi pažnju uglavnom budi na razini zanimljive vijesti. Posebice iz razloga što je nova viška elektrana snage od 3,5 MW, godišnje planirane proizvodnje od oko pet milijuna kWh električne energije, najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj. I prva na nekom od naših otoka. Svakom žitelju otoka, posebice onom koji je pupčanom vrpcom preko kabela vezan uz matično kopno, ovakva investicija prava je životna olakšica.

Osim Visa, t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:44