StoryEditor
OtociPROBLEMI S PLASMANOM

Muke hvarskih vinara: zbog korone se sporo prazne bačve, a uskoro stiže novo grožđe

Piše Mirko Crnčević
26. lipnja 2020. - 20:15
Tom Dubravec/Ilustracija/HANZA MEDIA

U vrtu Hanibala Lucića (Muzej hvarske baštine) okupili su se vinari otoka Hvara pod motom "Podrži lokalno".
Večer uz hvarska vina organizirana je suradnjom udruge "Hvarski vinari" i mladog distributera vina Franka Žuvele, a na tom događanju, osim renomiranih vinarija, bilježimo i sudjelovanje malih proizvođača.

- Cilj manifestacije, prve nakon teškog razdoblja uzrokovanog koronavirusom, jest upoznavanje ugostiteljskog sektora s brojnom ponudom lokalnih vina, a sve u cilju promicanja lokalnih vrijednosti i iznimnog truda mnogobrojnih obrtnika, poduzetnika i obiteljskih gospodarstava - rekao je Žuvela.

Nova godišta svojih vina predstavila je 21 vinarija, a uz dobro poznate plavce i pošipe bila su tu i vina rijetkih sorti koje se uzgajaju samo na Hvaru poput bogdanuše, prča, drnekuše, kurtelaške i mekuje. Raznolikost autohtonih sorti čini taj škoj jedinstvenim vinogorjem na vinskoj mapi Lijepe naše.

- Znakovito je ovo okupljanje baš u ljetnikovcu Hanibala Lucića, jer i sam Lucić, široj javnosti poznat kao renesansni pjesnik, bio je vlasnik vinograda i proizvodio vino. Vinogradarsko - vinarska proizvodnja, od ključne je važnosti za život otočana, od antike pa do današnjih dana.

Nakon propadanja velikih sustava, mnogi vinogradari suočili su se s problemom plasmana grožđa pa je dio njih odlučio krenuti u vlastitu proizvodnju vina.

Ova manifestacija pokazala je da su i proizvodi novih vinarija, većinom vođenih mladim ljudima, vrlo dobre kvalitete te nam je želja uključiti ih što više u zajedničku promociju i razvojne projekte. Korona-kriza najviše će ugroziti vinogradarsku proizvodnju ako vinarije koje otkupljuju grožđe ne uspiju prodati svoje vino. 

Stoga je od ključne važnosti suradnja na svim razinama prodaje i promocije vina, naročito na lokalnom tržištu - poručila je Ivana Krstulović Carić, predsjednica udruge "Hvarski vinari".

Jer, Hvaranima inače prijeti situacija u kojoj će stići novi urod grožđa, a u bačvama je još staro vino...

#HVAR#VINARI

Izdvojeno

04. srpanj 2020 23:27