StoryEditorOCM
OtociOPASAN ŽIVOT

Crni mrak nadvio se nad opjevanu dalmatinsku uvalu, u obračunima se uništavaju vozila lokalnih faca, gdje je policija?

Piše Dora Lozica
14. svibnja 2023. - 09:25

Općinska načelnica Vele Luke Katarina Gugić još se uvijek nada kako će policija pronaći počinitelja, a u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj ni dva tjedna nakon incidenta ne znaju ni tko je vlasnik oštećenog automobila.

Lokalnoj čelnici je 2. svibnja drugi put oštećeno vozilo marke Suzuki Swift i to na istom mjestu, u ulici u kojoj živi, a koju mještani nazivaju Guvno. Kao i prvi put, automobil s razbijenim vjetrobranskim staklom pronašao je njezin suprug koji je slučaj prijavio policiji.

Ako je u prvom slučaju bilo sumnje da se radi o politički motiviranom vandalizmu i oštećivanju osobne imovine zbog prirode posla načelnice Gugić, ovog puta su, tvrdi prva žena Vele Luke, takve sumnje otklonjene, u toj je ulici svakodnevno u redu parkirano petnaestak automobila, samo je onaj načelnicin oštećen.

Prvi se incident dogodio u kolovozu prošle godine, vozilo je osvanulo ostrugano, a događaju je prethodila svađa s čovjekom iz Zagreba čija je veza s Guvnom bila nejasna te protiv kojeg je Gugić kasnije podigla privatnu kaznenu prijavu. Ulica u kojoj načelnica živi, kako doznajemo od Velolučana, nekad je bila dvosmjerna, a danas je jednosmjerna pa stanovnici djelomično nepropisno, uključujući i načelnicu i njezinu obitelj, jednu stranu koriste kao parking.

image

Oštećeni automobil načelnice Gugić

Facebook/Katarina Gugić

Taj je način parkiranja prešutni dogovor mještana, u potrazi sa slobodnim mjestom među susjedima ponekad zaiskri što je načelnici bilo dovoljno da zaključi kako je upravo to motiv vandalizmu. Međutim, Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku u nedostatku materijalnih dokaza odbacilo je tužbu načelnice Gugić.

Drugi incident početkom svibnja nepoznati je počinitelj podignuo stepenicu iznad. Kako neslužbeno doznajemo, vjetrobransko staklo auta razbijeno je praznom, staklenom bocom alkoholnog pića koje se u Veloj Luci može kupiti samo na jednom mjestu.

Osim toga, doznali smo kako se u blizini te ulice nalaze privatne kamere koje su, možda, snimile događaj i počinitelja. U razgovoru s Gugić doznajemo da, iako je vlasnica automobila, nitko je iz Policijske postaje Korčula nije zvao na službeni razgovor i davanje izjave, pa je, kako tvrdi, u postaju otišla samoinicijativno.

Na naša pitanja, iz Policijske uprave se nisu očitovali o boci alkoholnog pića i kamerama, a ne znaju ni tko je vlasnik oštećenog vozila. U odgovoru, naime, navode da je vlasnik načelničin suprug, što je pogrešno budući da je vlasnica Katarina Gugić.

- Nadležna policijska postaja poduzela je sve potrebne mjere i radnje, o detaljima u ovom trenutku nismo u mogućnosti javno govoriti budući da je kriminalističko istraživanje još uvijek u tijeku - dodaje je u odgovoru iz dubrovačko-neretvanske policije.

Čini nam se da radnje koje je poduzela policija možemo nabrojati na prste jedne ruke. Tog jutra kad je incident prijavljen, policajci su obavili očevid, fotografirali su oštećeni automobil, a tog su poslijepodneva, u maniri vrijednih predstavnika zakona i sigurnosti, svima u ulici napisali kazne za nepropisno parkiranje.

image

Na meti se svojedobno našlo i vozilo Borisa Žuvele, ravnatelja Županijske lučke uprave Vela Luka

Vojko Bašić/Cropix

Oštećenja vozila političkih dužnosnika i kandidata već su dio veloluškog folklora. Prije nekoliko godina "napadnuto" je vozilo Borisa Žuvele, ravnatelja Županijske lučke uprave Vela Luka, kao i Maje Zlokić, tadašnje HDZ-ove kandidatkinje za općinsku načelnicu.

Na društvenim mrežama pročitali smo brojne komentare Velolučana koji se žale na slab angažman policije kad je u pitanju šteta na osobnoj imovini građana. Evo kako to komentiraju u Policijskoj upravi:

- Policijski službenici o svakoj zaprimljenoj dojavi o takvim, a i drugim oštećenjima, postupali su profesionalno i po pravilima struke. Napominjemo kako broj oštećenja vozila kao i druge imovine na području Korčule nije ni u kom pogledu veći od pojavnosti takvih događaja na područjima ostalih postaja ove Policijske uprave, a najčešće se ti događaji dovode u vezu s neriješenim imovinsko pravnim odnosima, poremećenim susjedskim odnosima i problemima u prometu.

Kako doznajemo, počinitelji nisu pronađeni ni u slučaju ravnatelja Žuvele, ni u slučaju kandidatkinje Zlokić, ni u jednom od dvaju slučajeva načelnice Gugić. Kako doznajemo od Tatjane Vučetić, predsjednice veloluškog HDZ-a, stranačka organizacija neće javno osuditi oštećenje načelnicina automobila, jer smatraju da se radi o privatnim motivima.

- Kao Velolučanku žaloste me vandalski incidenti u našem mjestu, bilo da se radi o mojim sumještanima ili načelniku općine i ja ih oštro osuđujem. Međutim, razgovarajući sa sumještanima, dobila sam neslužbene informacije da je ovaj incident rezultat isključivo privatnog sukoba gospođe Gugić koji je uzrokovan narušenim susjedskim odnosima.

Sličan sukob bio je i prošlog ljeta. Budući da se ne radi o incidentu vezano za njezino javno ili političko djelovanje, Općinski odbor HDZ-a neće se o ovome javno očitovati - kaže Vučetić.

image

Općinska načelnica Katarina Gugić (SDP)

Anđela Šćepanović/Cropix

Načelnica Gugić tvrdi kako joj je nemili događaj dao još više hrabrosti. Štetu na automobilu nije sanirala lani, neće ni sada, s ponosom će voziti oštećeni automobil kao poruku svojim sumještanima.

- Je li me izbacilo iz normalne svakodnevice, jest, a je li me obeshrabrilo - nije! Možda još uvijek nisam svjesna razmjera događaja, gledam oko sebe normalne ljude kako reagiraju na ovaj incident i tek onda shvatim da se dogodilo nešto zaista loše i za svaku osudu.

Mogu se samo nadati da politika nije razlog zbog kojeg bi mi netko oštetio auto. Također se nadam da će policija pronaći počinitelja, tkogod on bio - poručuje Gugić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:47