StoryEditorOCM
ObalaNEĆE NA TRŽNICU

Makarski pazar sablasno pust, vlast kažnjava nepropisnu prodaju: Gradonačelnik nas lovi po gradu kao vještice!

31. svibnja 2023. - 23:30

Lani je s makarske tržnice, taman na početku turističke sezone, uklonjena tenda nakon čega su trgovci cijelo ljeto i zimu, i po suncu, kiši i buri, radili pod suncobranima, pa je bilo nesvjestica i pothlađivanja. Ista situacija trgovce i kupce na tržnici čeka i ovog ljeta, a da su brojni i odustali od prodaje dovoljno govori slika koju smo zatekli oko 10 sati – prazni banci i tek četvero trgovaca i par kupaca na opustošenoj tržnici.

Kako ‘’dovući’’ trgovce na tržnicu, najbolje zna makarski gradonačelnik Zoran Paunović koji je najavio rat prodavačima voća i povrća koji svoje proizvode nude izvan tržnice, iz prtljažnika automobila – uglavnom na predjelu Dugiš i u blizini gradske sportske dvorane. Tako se Paunović javno oglasio i najavio mjere protiv ilegalne prodaje i nelojalne konkurencije.

Učestala pojava

– Svjedoci smo učestale pojave prodaje voća iz vozila na površinama uz gradske prometnice, posebno u blizini trgovačkih centara, što je zabranjeno gradskom odlukom o komunalnom redu. Izlaganje ili prodaja poljoprivrednih, prehrambenih i drugih proizvoda može se obavljati samo na prostoru tržnice, a iznimno na drugim lokacijama uz odobrenje Grada.

Za navedeni prekršaj ilegalne prodaje izvan prostora tržnice odlukom su propisane visoke novčane kazne koje izriču komunalni redari Grada Makarske, koji će zbog ove učestale pojave pojačati nadzor i sankcionirati sve one koji se ne pridržavaju gradskih odluka.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Apeliramo na sve one koji obavljaju ilegalnu prodaju svojih poljoprivrednih proizvoda izvan prostora tržnice, da se obrate Makarskom komunalcu koji upravlja gradskom tržnicom i zakupe štand-tolu na tržnici na kojoj bi prodavali svoje poljoprivredne proizvode – kazao je Paunović, napomenuvši da se štand na gradskoj tržnici može iznajmiti dnevno, sezonski ili godišnje.

Kako je istaknuo, kazne za prodaju voća i povrća iz automobila na svim lokacijama, osim na gradskoj tržnici, za pravne osobe iznose od 5 tisuća do 10 tisuća kuna, odgovorne osobe u pravnim osobama kazne plaćaju od 500 do tisuću kuna, fizičke osobe od 300 do tisuću kuna, a fizičke osobe obrtnici od tisuću do 5 tisuća kuna.

Godišnji najam štanda na gradskoj tržnici košta 600 eura po kvadratu, sezonski najam 400 eura po kvadratu, dnevni najam u sezoni 6 eura, a izvan sezone 3 eura po kvadratu.

Nakon što smo obišli praznu makarsku tržnicu, napravili smo đir po cijelom gradu, od Dugiša i Volicije do Zelenke u namjeri da na ovim lokacijama na kojima se tijekom cijele godine prodaju mandarine, jabuke i jagode, susretnemo nekog od poljoprivrednika koji svoje proizvode prodaju iz automobila.

Međutim, u dva navrata nismo našli nikoga, a kako je uglavnom riječ o prodavačima s područja Vrgorca čija su polja nedavno poplavljena, na uobičajenim mjestima ih nismo zatekli jer rade na saniranju štete na lozama i jagodama.

’Teški promašaj’

Međutim, kontaktirali smo Udrugu “Vrgoračka jagoda” čijeg smo člana zatekli u radu na polju.

– Evo u velikom smo poslu, pokušavamo posaditi paprike, ali sve nam je poplavljeno. Čuli smo za proglas makarskoga gradonačelnika i mogu mu samo poručiti nek’ se okani jadnih ljudi koji svoje proizvode prodaju iz automobila jer mu na tržnicu nitko od nas neće doći. Pa ta tržnica nema nikakvih uvjeta, ni tende ni parkinga, a ni kupaca – kazuje nam vrgorski poljoprivrednik.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Isto mišljenje dijeli i prodavač jabuka i jagoda iz Vrgorca koji u Makarskoj godinama svoje voće prodaje pored gradske sportske dvorane.

– Ne mogu oni mene prisiliti da im dođem na pijacu prodavati voće jer ta je pijaca teški promašaj. Svoje voće prodajem samo na lokacijama na kojima nema trgovine voćem i povrćem tako da nikome nisam konkurencija. Dok je pijaca bila natkrivena tendom, tamo se i moglo prodavati, a ovo sada je jad i tuga.

Umjesto da gradonačelnik ide na ruku OPG-ovcima, on ih lovi kao vještice po gradu i kažnjava, što je stvarno grozno. Prije tri godine sam Gradu podnio zahtjev za odobrenje prodajnog mjesta pored dvorane, ali nikada nisam dobio nikakav odgovor – kazuje nam vlasnik OPG-a iz Vrgorca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:11