StoryEditorOCM
ObalaPOGLEDAJTE SNIMKU

Dramatičan apel medicinske sestre iz Trogira: Čovjek kojeg je ugrizla zmija skoro je izgubio život zbog bahatih vozača

Piše Gordana Dragan
22. svibnja 2023. - 14:00

Ovo što se događa na parkiralištu pokraj Doma zdravlja (DZ) u Trogiru izvan svake je pameti.

Radim kao medicinska sestra na Hitnoj pomoći te sam upravo svjedočila kako naše vozilo niti s jedne strane nije moglo izići s parkirališta, dok je pacijent kojega je ugrizla zmija očajan čekao našu intervenciju. Naime, nesavjesni vozači sa zapadne strane zgrade nagurali su automobile sve do ljekarne, a s istočne isto tako "stručno" parkirani onemogućili su bilo kakav prolaz.

Da ne zaboravim i pristupnu rampu za osobe s invaliditetom s istočne strane zgrade svakodnevno blokiraju. Koliko puta sam samo pod brisače ostavila poruke, ali tko zato mari.

Po lokvama kada pada kiša moram "gurati" pacijente u kolicima na dijalizu preko cijelog parkirališta da bi se "dočepala" ulaza u Dom zdravlja. Ne znam kakav bezdušan čovjek moraš biti da bi se tako ponašao, odnosno parkirao. Ovo stvarno više nema smisla. Molim Vas poduzmite nešto! - tako glasi poruka koju je medicinska sestra (identitet poznat redakciji, op.a.) iz trogirske ispostave Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije uputila široj javnosti, kao i gradonačelniku Anti Biliću (SDP).

- Uistinu, više se ne može tolerirati taj opći kaos koji tamo vlada. Napravit ćemo sve što se od nas traži u skladu s našim ovlastima kao Grada, međutim sve je na županijskom Domu zdravlja u čijoj nadležnosti je i trogirski objekt.

Naši komunalni redari, a ni prometni također nemaju ovlast djelovati na tom parkiralištu, jer nije riječ o javnom parkiralištu - tvrdi gradonačelnik.

Budući da je upoznat s pravnom "trakavicom" između Doma zdravlja i bivšeg koncesionara parkirališta, splitske tvrtke "T-Point" u vlasništvu Tonča Omrčena, Bilić kaže kako je Grad Trogir spreman kada DZ ponovno raspiše natječaj za zakup prostora za vozila prijaviti komunalnu tvrtku "Trogir holding" za potencijalnog upravitelja parkirališta.

- Nećemo se upuštati u taj posao prije nego što DZ u potpunosti ne raščisti imovinsko-pravne odnose vezane uz parkiralište i pravne odnose s Omrčenom. Svakako smo za suradnju s tom zdravstvenom ustanovom, jer smo i te kako svjesni ozbiljnosti problema na tom parkiralištu ne samo što se tiče nesavjesnog parkiranja i gužvi već i poplavljivanja terena za vrijeme malo većih kiša.

O svemu ću ovoga tjedna razgovarati s ravnateljem DZ-a dr. Markom Rađom čiji dolazak očekujemo - kaže Bilić.

Ravnatelj dr. Rađa svjestan je problema:

- Već sam zatražio od tvrtke "Cestar" da žutom bojom iscrta parkirališna mjesta, ali zbog lošeg vremena i kiše tijekom proteklih dana se taj posao još nije obavio. Morat će se kazniti oni koji se budu nepropisno parkirali. Što se tiče bivšeg koncesionara Omrčena, on je prošlo svršeno vrijeme.

S Gradom ćemo dogovoriti suradnju na način da ćemo komunalnim redarima dopustiti djelovanje i na našem parkiralištu, što znači i ispisivanje kazni nepropisno parkiranim vozilima.

Prema riječima prvog čovjeka županijske institucije, DZ se ne može baviti organizacijom i naplatom parkiranja, a taj posao izravno ne smiju dati nikome bez javnog natječaja.

Od 2003. do lipnja prošle godine prostor je bio iznajmljen tvrtki "T-Point" iako je ugovor o najmu istekao 2018. godine. Četiri godine je, kako kaže dr. Rađa, ta tvrtka je ilegalno naplaćivala smještaj vozila. Budući da bivši koncesionar nije htio napustiti parkiralište, DZ se odlučio na radikalnu mjeru i naplatnu kućicu blokirao postavivši pokraj nje svoja dva stara sanitetska vozila.

Ona su još tamo, i priječe prolaz na istočni dio parkirališta. Međutim, pokraj njih se poredaju ostala vozila tako da je ulaz dio zgrade koji koristi Hitna pomoć - nemoguć.

Doći po zdravstvenu uslugu i naći slobodno mjesto za vozilo prava je lutrija. I liječnici koji rade u DZ-u moraju tražiti mjesto izvan kruga matične zgrade. Zakon jačeg ili bolje rečeno bezobraznijeg vozača već duže vrijeme je na snazi. Od početka predsezone se na tom prostoru parkiraju turisti, a odnedavno su i kamp kućice postale redovita pojava.

Trogirani i gotovo 30 tisuća pacijenata koji gravitiraju DZ-u pitaju se "čiji je to parking i za koga je on tamo?".

Most: ‘Upozoravamo mjesecima, svi su šutjeli, pa i Grad‘


Na problem s kaosom na parkiralištu DZ-a u Trogiru već mjesecima upozoravaju Mostovi županijski vijećnici, na čelu s Marinom Rožićem, koji je bio razočaran odgovorma svih kojima su se obratili, jer su sve službe redom ustvrdile da to "nije njihova nadležnosti". Vijećnik Rožić navodi kako su se obraćali policiji, komunalnim redarima, Gradu, tvrtki "Trogir Holding", kao i ravnatelju dr. Rađi. S. BARČOT

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:43