StoryEditorOCM
DalmacijaZABRANJENI USTAŠKI POKLIČ

Nakon što je sud izvorne 'Čavoglave' stavio izvan zakona, fratar koji je Plenkoviću rekao da klekne, brani pozdrav 'Za dom spremni' i kaže da je lijepo za svoju obitelj biti - spreman?!

15. kolovoza 2019. - 23:13
Fra Čovo je sinjski gvardijan

Da na naslovnici tjednika "Makarska kronika" 2015. godine nije objavljena reportaža novinarke Dijane Turić s kvartovske proslave državnog blagdana, na kojoj je mjesni zabavljač, uz izvođenje pjesme "Bojna Čavoglave", klicao "Za dom spremni", mi danas ne bismo imali pravi sudski presedan.

Novine su pisale, upozoravale. A institucije su, pazite ovo, odradile svoj posao.

Brzom reakcijom DORH-a prikupljeni su materijali, ispitani svjedoci, a na kraju je, zbog žalbi raspjevanog okrivljenika, proces došao do Visokog prekršajnog suda.

– Bio je to prvi predmet u kojem smo imali prilike donijeti svoj stav o izvođenju spornog povika u pjesmi "Bojna Čavoglave". Dosad nismo imali ni jednu presudu prvostupanjskog suda kao ni jednu žalbu na nešto slično – kažu iz institucije čija pravomoćna odluka može biti korištena kao temelj da se ubuduće kažnjava i Marka Perkovića Thompsona i druge glazbenike koji se odluče pjevati "Čavoglave" u izvornom obliku.

Odvjetnik Anto Nobilo: Za dom spremni je ustaški poklič, a za opraštanje onima koji uzvikuju taj sramotan pozdrav najodgovornija je policija i njen ravnatelj Nikola Milina!

Makarski pjevač je u državnu blagajnu morao ubaciti 765 kuna globe i platiti sudske troškove od 200 kuna. Mogla se izreći i zatvorska kazna od 30 dana, ali se sud odlučio za novčanu.

Od Marija Rose se, jasno, radi primjer. Jer da je pokažnjavati sve pjevače koji su od 2015. godine naovamo klicali "Za dom spremni", ne bi se morali misliti oko kupnje novog CT-a za splitsku bolnicu.

Ali ovom presudom priča nije gotova. I Roso traži pravdu. Tužio je "Makarsku kroniku". Iako ćete pjevačevo ime vidjeti u kalendarima ribarskih fešta i općinskih slavlja na Rivijeri, on će reći da mu je pisanje tjednika uzrokovalo veliku materijalnu štetu jer ga više nitko ne zove da nastupa.

Zbog toga postoji mogućnost da će novine koje su otvorile put da se povik "Za dom spremni" počne trajno kažnjavati, biti i same kažnjene. Zbog članka. Koji mijenja sudsku praksu. U kojem, naravno, nema greške.

Da stvar bude bizarnija, osuđeni pjevač za Jutarnji list je izjavio da je spornu pjesmu otpjevao na traženje tada makarskoga gvardijana, "onog istog koji se ove godine slikao s Plenkovićem u Sinju. On je poželio, a ja sam otpjevao".

Fra Antu Čovu pitali smo je li to točno.

Je li istina da je on, kako tvrdi pjevač, naručio baš "Čavoglave"?

– Ne. Naručio sam samo domoljubne pjesme – odrješito će Čovo, kojem je, kaže, zasmetalo što su se na proslavi Dana pobjede, Dana hrvatskih branitelja i Dana domovinske zahvalnosti pjevale neke druge, po njegovu mišljenju još neprikladnije skladbe.

– Pjesme koje su oni izvodili na proslavi bile su srcedrapajuće! I rekao sam Vranješu, "pa nije ovo narodno veselje, nego državni blagdan, treba pjevati domoljubne" – prisjeća se fra Ante.

"Vranješ" je Joze Vranješ, tadašnji predsjednik Mjesnog odbora Ratac-Zelenka, koji je i organizirao feštu, a sadašnji dogradonačelnik Makarske iz redova HDZ-a.

I, je li onda Vranješ bio taj koji je naručio "Čavoglave"?

– Ne znam. Ja sam samo rekao da trebaju svirati domoljubne i nisam precizirao, niti sam išao direktno do Rose – odgovara naš sugovornik, dodajući da se ne slaže s donesenom presudom jer u poviku ne vidi ništa loše.

– Nikakvog razloga za ovu presudu ne vidim. Tako pjesma počinje. Da se povik ponavljao sto puta ili da se izazivalo nekoga, dobro. Ali krenula je ta pjesma i ona tako ide. Ova presuda će postati veliki problem u Hrvatskoj zbog najobičnijih riječi koje nikoga ne vrijeđaju, nikoga ne osuđuju, nikoga ne izbacuju. Što ima ljepše nego da je čovjek za svoju obitelj spreman? – pita se fra Čovo.

Nas je, pak, zanimalo je li istina da se on sve ove godine uopće nije pojavljivao na suđenju u slučaju Roso protiv "Makarske kronike".

– Da, točno je. Bio sam prvi put tek sad u srpnju, prije nijednom – skrušeno će fra Ante.

A zašto?

– Računao sam da se radi o istom procesu... Nisam uopće shvatio da je Roso tužio "Kroniku" – veli Čovo, koji je odnedavno premješten u Sinj. Ondje je široj javnosti postao poznat po viralnom videu na kojem se vidi da je uoči ovogodišnje Alke premijeru Andreju Plenkoviću naredio "klekni tamo i pomoli se". Oni koji fra Čovu poznaju, kažu da se radilo o internoj šali jer su premijer i svećenik prijatelji.

– Znam ga već šest-sedam godina i kućni sam prijatelj s njegovima u Makarskoj. Ali klečali su i predsjednica i Škoro. Pomolili su se. To je za mene gesta prikladna prostoru – usput će fratar.

A da on zaista nije naručio "Čavoglave" kako Roso izjavljuje, potvrđuje i sama sudska presuda.

"Činjenica da je okrivljenik pjesmu izvodio po zahtjevu jer je pjesmu naručio predsjednik mjesnog odbora, da je publika također uzvikivala i uzvraćala pozdrav, da su se posjetitelji dobro zabavljali i da je atmosfera bila euforična, ne mogu žalitelja osloboditi odgovornosti i ne predstavljaju razloge isključenja krivnje ili protupravnosti", stoji u obrazloženju.

Visoki prekršajni sud u ovom slučaju, predvođen predsjednikom vijeća Sinišom Senjanovićem, poručuje da je bez obzira na to što je pjesma zaštićena autorskim pravima "okrivljenik mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja".

"Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39. Ustava Republike Hrvatske koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti", navodi se, među ostalim, u presudi donesenoj 13. lipnja ove godine.
Taj je datum bitan.

Svjedoči da je odluka postojala puno prije koncerta Marka Perkovića Thompsona na Rivi, gdje je policija morala, a nije htjela, evidentirati identične ove povike.

Nezakonitim je pozdrav imenovan, dakle, i puno prije nego što su u Kninu, također na proslavi "Oluje", bivši pripadnici HOS-a uzvikivali "Za dom spremni". Opet – pred policajcima.

Kako je moguće da organi reda smiju naočigled građana ne izvršavati svoju dužnost? Kako policija može odbiti podnositi prijave za nezakonitosti koje se doslovno pred njima događaju?

Zadnji put kad smo provjeravali značenje diobe vlasti, policija nije bila tu da donosi presude i odluke, nego da bilježi prekršaje i dovodi okrivljenike s dokazima pred sud.

Roso: Tu pjesmu za fra Antu Čovu naručio je organizator

Najnoviju presudu, kojom je zbog pokliča "Za dom spremni" kažnjen Mario Roso, komentirao nam je i taj pjevač:

– Ovo jednostavno nije pravedno! Pristao sam platiti kaznu ne zato što sam kriv već iz drugih razloga. Poznato je da zakoni nisu za svakoga isti.

Volio bih da se netko tko je nadležan odredi da li pjesmu "Bojna Čavoglave" treba zabraniti ili ne? Svima je poznato kako počinje tekst, jer je ona upravo s tim usklikom na početku prijavljena u ZAMP-u, i zato mi nije jasno zašto tu pjesmu ne bi trebalo izvoditi u izvornom obliku.

Ja se inače bavim pjevanjem veselica i fešti i sve pjesme pjevam onako kako glase u originalu, pa tako i pjesmu "Bojna Čavoglave". Ovu pjesmu za fra Antu Čovu naručio je organizator. Samo želim reći da bih volio da je zakon u Hrvatskoj za sve isti i da se usuglase da li pjesmu zabraniti ili dopustiti, a ne nekog kažnjavati, a nekom opraštati – kaže nam Mario Roso.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:04