StoryEditor
DalmacijaMAJSTOR IZ KOKORIĆA

Mate je navrnuo vinograd i ministru Petru Čobankoviću

Piše PSD.
19. ožujka 2008. - 17:06
Da je Mate pravi meštar dokazuju i brojni pozivi najzvučnijih vinarskih i vinogradarskih imena poput Zlatana Plenkovića, Bože Martinovića, Luke Vučetića, Mile Kartela...

Mate Pervan s milijuntim kalemom vinove loze.
Foto: Igor Majstrović
Ako je suditi po broju kalemova koje je do sada napravio, Mate Pervan iz Kokorića pored Vrgorca mogao bi sebe nazvati “milijunašem”. Naime, upravo je toliko kalemova, vodeći urednu statistiku, proizveo vlastitim rukama i razasuo diljem Lijepe naše, od Rijeke do Cavtata. Svoje umijeće dokazao je i na djelu, među ostalim kalemeći vinograde sadašnjeg ministra Petra Čobankovića i nekadašnjeg premijera Nikice Valentića u Cavtatu, odnosno Potomju.

- Nije falio niti jedan jedini kalem, svi su prosočili i primili se – ponosno ističe Mate Pervan, pokazujući kalemove višnje koje je upravo obrađivao. Kada je već o višnji riječ, i to onoj starinskoj, našoj domaćoj, uvjeren je da nema bolje podloge za kalem od autohtone rašeljke, čije špice izbacuju ptice posvuda u kršu, gdje izrastu. Sposobne su otrpjeti i najveću sušu i glad kao i dalmatinski čovjek, dugovječne su i rijetko obolijevaju mjesta kalemljenja, što je inače veliki problem i kod primjene najsuvremenije tehnologije navrtanja.

Ovo je najpovoljniji period za kalemljene višanja i želi ga iskoristiti što bolje. - Bit svega je odabrati kvalitetnu podlogu u procesu njezina soka, pogoditi kada najviše soči i to je pravi trenutak za oplemeniti pitomu plemku na divlju podlogu. Ako zakasniš samo jedan dan od posla ništa. Važno je imati mirnu i sigurnu ruku u vrijeme kalemljenja, dobru koncentraciju i pribor, a napose nož - pripovijeda Mate.

Korijeni te vještine, kako navodi, sežu duboko u prošlost. Mate s ponosom prepričava legendu da ih je u tajne te vještine prvi uputio talijanski putopisac Alberto Fortis. Bilo je to 1772. godine za boravka u njihovu mjestu, gdje je, kao što je poznato iz usta Matina slavnoga pretka, kokorićkog vojvode Antuna Prvana Prže, zapisao i baladu o Hasanaginici.

Mate drži da bi u svome najmlađem sinu Mati mogao dobiti nasljednika i da će on nastaviti tradiciju kuće. Da je pravi meštar svoga zanata, potvrđuju i brojni pozivi za kalemljenje vinove loze, koji dolaze i od najzvučnijih imena među vinarima i vinogradarima poput Zlatana Plenkovića s Brača, Bože Martinovića iz Cavtata, Luke Vučetića iz Čare s Korčule, Mile Kartela iz Sonkovića i drugih.

Celibat u vrijeme kalemljenja

U vrijeme kalemljenja ne smiš imati posla ni sa ženama – mudro će Mate, namigujući, i dodaje kako se on toga posebno drži. A to što ima petero djece – nije ništa čudno - sve ti je to, veselo će, začeto kada nije bilo kalemljenja.


 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 18:31