StoryEditorOCM
DalmacijaHZZO i župan boban odredili pravila

Liječnici koncesionari nakon osam godina natezanja izgubili bitku: i oni će morati dežurati vikendom i blagdanom ili im slijedi kazna od 10 tisuća kuna; Županija odredila osam punktova za dežurstva

4. studenog 2019. - 10:37
U Splitu se dežura u ambulanti na Mertojaku

Riješen je dugogodišnji problem s dežurstvima liječnika koncesionara iz primarne zdravstvene zaštite, koji godinama nisu htjeli (velika većina njih) dežurati tijekom blagdana, praznika i vikenda na punktovima posebnih dežurstava.

Ta činjenica godinama je, točnije osam godina opterećivala rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Splitsko-dalmatinske županije.

- Od sada svi liječnici obiteljske medicine, pedijatri i stomatolozi iz primarne zdravstvene zaštite, oni zaposleni u Domu zdravlja tzv. domski i koncesionari, moraju dežurati na punktovima posebnih dežurstava. Tko ne bude poštovao ovu odluku, sukladno članku 246. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, prekršajno će moći biti kažnjen kaznom od pet do 10 tisuća kuna ako ne obavi posebno dežurstvo - kaže dr. Dragomir Petric, bivši ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koji je godinama “ratovao” s liječnicima koncesionarima, a koji nisu željeli dežurati na punktovima posebnih dežurstava.

’Natezanje’ s koncesionarima

Eto, tako je tek visoka novčana kazna “natjerala” one liječnike koncesionare koji nisu htjeli godinama dežurati da na ovim punktovima ipak dežuraju. Ne vjerujemo da će neki od njih “prkositi” Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), koje im “daje kruh” i da se neće odazvati na dežurstvo te se izložiti mogućoj visokoj novčanoj kazni.

A da se Zakon morao mijenjati po pitanju dežurstava na punktovima posebnih dežurstava, bilo je najviše jasno po stanju u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tu se Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije nekoliko godina “natezao” s liječnicima koncesionarima obiteljske medicine oko toga hoće li ili neće i oni dežurati vikendom, blagdanom i praznikom na punktu posebnih dežurstava na Mertojaku. Točku na tu dugogodišnju prepirku stavio je 1. siječnja ove godine, donošenjem novog zakona o zdravstvenoj zaštiti prof. dr. Milan Kujundžić, ministar zdravstva RH.

Po tom, novom Zakonu, svi moraju dežurati, kako “domski” liječnici, koji su i do sada dežurali, tako i koncesionari.

- U tom novom Zakonu donesena je odredba po kojoj svi moraju dežurati. I naravno, od početka godine do nedavno splitski koncesionari su se opet bunili i nisu poštovali tu odredbu, jer se HZZO, koji potpisuje ugovore s liječnicima postavio po onoj “dogovorite se između sebe”. Kako se koncesionari nisu htjeli dogovoriti, što je bilo i očekivati, HZZO je na inicijativu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije izmijenio svoje akte i uskladio ih sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i uveo odredbu da svi moraju dežurati - kaže dr. Petric.

Onih koji su odbijali dežurati bilo je puno pa su ambulante punkta posebnih dežurstava na Mertojaku, u vrijeme blagdana, praznika ili vikenda vrlo često bile prazne. Pacijenti bi često “ludovali i lutali” od mila do nedraga ne bi li negdje u Splitu pronašli pedijatra, liječnika obiteljske medicine ili stomatologa.

Stomatolog i pedijatar samo u Splitu

- Pogreška je bila u ugovorima koje je HZZO dao koncesionarima na potpis. U njima je pisalo da koncesionar “može” dežurati, što su splitski koncesionari shvatili doslovno, pa nisu dežurali jer nigdje nije pisalo da to moraju. I onda su dežurali samo “domski” liječnici i tek pokoji koncesionar, koji je imao savjest i koji je potpisao Hipokratovu zakletvu. Cijelo vrijeme je Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije financirao ta dežurstva i muku mučio kako pronaći liječnike koji žele dežurati i pomagati pacijentima. I opet, usprkos našim naporima, znalo se dogoditi da se na punktu posebnih dežurstava nitko od liječnika ne pojavi - pojašnjava dr. Petric.

Konačni “čavao u lijes” koncesionarima ovo ljeto zabija HZZO koji kaže kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji mora biti osam punktova posebnih dežurstava, a župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, kao čelnik lokalne samouprave, odlučuje gdje se ti punktovi moraju nalaziti jer zakon propisuje kako to odlučuje lokalna samouprava.

- Naravno, punktovi posebnih dežurstava obiteljske medicine ostaju u Splitu (Mertojak), Imotskome i Kaštelima, a dodaju se onaj u Trogiru, Sinju, Makarskoj (Omišu), a ostaju i stomatološka i pedijatrijska ambulanta u Splitu (Mertojak). Svi će oni raditi subotu popodne i nedjelju cijeli dan, a dežurat će i blagdanom cijeli dan. Moram istaknuti da Makarska dijeli dežurstvo s Omišem, pa će se u Makarskoj dežurati subotu popodne i nedjelju jutro, a u Omišu nedjelju popodne - kaže dr. Petric.

Ipak, stomatolog i pedijatar će samo “postojati” u Splitu na Mertojaku.

- Sva djeca iz županije, koja će trebati medicinsku pomoć, moći će je dobiti kod pedijatra na Mertojaku. Isto tako svi stanovnici županije koji budu imali zubobolju vikendima, blagdanima i praznicima moći će dobiti pomoć stomatologa na Mertojaku. Svaki vikend na dispoziciji pacijentima na Mertojaku, kao i na ostalim punktovima diljem županije bit će tri liječnika obiteljske medicine koji će raditi svaki svoju smjenu, a u Splitu će biti i još tri stomatologa i pedijatra - kaže dr. Petric.

I za kraj jedna odluka koja se neće dopasti liječnicima obiteljske medicine i neće im dobro “pasti na želudac”.

Kako u županiji ima 240 liječnika obiteljske medicine, naravno najviše u Splitu (106), pobunili su se liječnici iz manjih sredina, kojih ima puno manje, da će morati češće dežurati od svojih kolega iz Splita.

- Da bi svi bili jednaki, pobrinuo se župan Boban na inzistiranje predsjednice KOHOM-a dr. Vikice Krolo, koji je donio odluku da će svih 240 obiteljskih liječnika, bili oni iz Splita, Trogira, Makarske, Vrgorca..., dežurati na punktovima posebnih dežurstava diljem županije. Tako je već jučer u Imotski otišla mlada liječnica iz Splita, koja je dežurala u petak poslijepodne. Tako je novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti riješio problem dežurstava na posebnim punktovima, koji je bio prisutan godinama i to samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer koncesionari iz naše županije nisu željeli dežurati. U svim drugim županijama koncesionari su dežurali. Sada se više neće moći dogoditi da dežuraju samo “domski” liječnici, već će dežurati svi - zaključuje dr. Dragomir Petric. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:49