RAJ NA KORANI

Cijeli svijet navija da Tree Elements, bajkoviti šumski ekoprojekt mlade poduzetnice postane stvarnost! Ako i vas osvoji, evo kako pomoći izgradnju

Foto Privatna arhiva
22. travnja 2021. - 09:32

Ivona Ercegović (31) hrabra je poduzetnica koja doprinosi napretku čitavoga društva. Vrijedna i skromna, baš poput svake mlade osobe koja energično slijedi svoje snove, poduzela je sve kako bi njezin eco-kind retreat s kućicama na stablu uz rijeku Koranu, u selu Donji Nikšić, postao stvarnost.

Naime, nakon što je godinama skupljala ušteđevinu radeći razne poslove, Ivona je pokrenula Kickstarter kampanju i nadala se da će kroz mjesec dana, koliko traje kampanja, doseći traženi iznos od 35.000 dolara, otprilike 230.000 kuna, koji joj je potreban da završi projekt.

image
- Planiramo raditi i joga i meditacija tretmane, za što će služiti velika kuća, mjesto okupljanja - veli Ivona
Privatna arhiva

Riječ je o seoskom domaćinstvu sa šumom od nešto više od dva hektara, koju je kupila 2018. godine. Iste godine krenula je u izgradnju triju montažnih eko kućica na stablu koje predstavljaju elemente iz prirode (Earth, Wind, Water), pomoćne gospodarske građevine (Fire) te glavne kuće koja je mjesto okupljanja za goste (Ether).

Naravno, trebala joj je pomoć pa se odlučila za Kickstarter kampanju. Njezina održiva ideja zaludila je svijet i unatoč korona-krizi koja se značajno odrazila i na financije, u svega nekoliko dana prikupila je 50 tisuća dolara! Kampanja se nastavlja jer posla na očuvanju prirode u malom šumskom raju ima napretek i potrebe su poprilične.

image
Jedna od nagrada za ulagače je i mogućnost sponzoriranja kućice za ptice
Privatna arhiva

- Oduvijek sam bila zaljubljenik u prirodu, ali i jako poduzetna. Radim od svoje petnaeste godine, znam vrijednost novca i u turizmu sam cijeli svoj život. Međutim, s vremenom sam shvatila da mi takva vrsta turizma, masovnog, nikako ne odgovara te sam sa svojom ušteđevinom odlučila pokrenuti nešto svoje.

Radila sam sve moguće poslove dok nisam dobila posao turističkog pratitelja, te sam od sobarice u hotelu i recepcionerke vodila Amerikance po Balkanu. Uvijek sam znala da mi to neće biti karijera, već dobar način da uštedim nešto novca za investiciju. I to je bilo to.

Moja svrha je pronađena u 28. godini: pronašla sam šumu od 28.000 metara četvornih te odlučila da želim graditi kućice, živjeti u šumi i pozvati cijeli svijet da mi se pridruži.

image
I interijeri su u skladu s prirodom
Privatna arhiva

Svaka čast. Kako će izgledati to tvoje malo naselje?

- Radi se o seoskom domaćinstvu s vlastitim uzgojem povrća i eco-kind konceptom koji sam izmislila jer želim upravo tako voditi svoj posao. Tako da budemo fer prema prirodi, sadimo stabla uz svaki booking, kompostiramo otpad, ne koristimo plastiku i slično, ali i da budemo fer prema ljudima, to je ekološko-humani pristup.

Zato smo stupili u suradnju s udrugom "Sve za nju" i "Krijesnica", gdje njihovim korisnicima nudimo besplatan smještaj u kućicama i sudjelovanje u brojnim radionicama i retreatovima. Pa da barem malo zacijele u ovoj netaknutoj ljepoti koju nam daje šuma.

image
Mapa planiranih radova otkriva - bit će ovo pravi mali raj!
Privatna arhiva

Razvila si sjajne ideje...

- Uz takve retreatove, planiramo raditi i joga i meditacija tretmane, za što će služiti velika kuća, mjesto okupljanja.

Uz nju, ponosno stoji manji gospodarski objekt te tri kućice na potpornjima, između stabala, koje će primati goste i koje predstavljaju elemente iz prirode (Earth, Water, Wind). Cijeli posjed će se moći iznajmiti za potrebe teambuildinga, vjenčanja, umjetničke kolonije, moći će se snimati filmovi, glazbeni spotovi, raditi manji festivali, nebrojeno je mogućnosti!

Sve dok se to radi s poštovanjem prema prirodi i ljudima.

image
Tri kućice na potpornjima, između stabala, primat će goste, a predstavljaju elemente iz prirode (Earth, Water, Wind)

 
Privatna arhiva

Krenula je tvoja Kickstarter kampanja usred korona-krize, no za tvojim projektom svijet je poludio?

- Pa 35.000 dolara je bio originalni cilj, koji smo postigli u roku od 35 sati! Ma cijela zajednica se uključila i ostavila me bez riječi. U ovih osam dana prikupili smo više od 50.000 dolara, što je stvarno nevjerojatna cifra za projekt koji nije tehnološke naravi na Kickstarteru.

No, na stranu cifre, oduševili su me ljudi, njihove riječi podrške, navijanje za projekt kao da je njihov. A upravo sam to i htjela postići! Da se spojimo u jedno i da napravimo jedno malo čudo u šumi! I to se događa!

image
Tko ne bi rado noćio u sobi koja je prijatelj prirode?
Privatna arhiva

Taj novac ide direktno u projekt, potreban je za uređenje kućica i kuće, a sve povrh toga ide za vanjsko uređenje i okoliš.

Kako fuknkcionira Kickstarter?

- Kickstarter kampanja funkcionira na principu nagrada, ne donacija, i traje do 13. svibnja. Svi zainteresirani trebaju pronaći link kampanje, i ako ga žele poduprijeti učine to s odabirom "back this project". Nagrada je više, odabere se ona koja im odgovara za određen iznos novca.

Tako se mogu saditi stabla, posvojiti već postojeća u šumi, sponzorirati kućica za ptice, hotel za pčele i naravno, po povoljnim cijenama do 50 posto popusta rezervirati noćenje u kućicama! Naplata ulagačima izvrši se pri samom kraju kampanje, i nema straha od prijevara i slično, sve ide preko Kickstartera.

image
Ivona svoju šumu vidi kao mjesto okupljanja, inspiracije, slobode, pozitivne energije, ljubavi prema planetu i ljudima
Privatna arhiva

Praktički sam to iskoristila kao booking za kućice, dala prednost našim ljudima da nas među prvima dođu posjetiti i stavila sjajne cijene. Uz svaku od nagrada dolazi i doživotna kartica vjernosti koju će ubuduće moći iskoristiti za popuste.

Što očekuješ od svoje male oaze u šumi?

- Vidim je baš kao raj, još je tik uz rijeku Koranu. Vidim je kao mjesto okupljanja, inspiracije, slobode, pozitivne energije, ljubavi prema planetu i ljudima.

Samo na Dan Zemlje dodali smo još noćenja za dvije osobe u kućici jer se ta nagrada jako brzo prodala! Također ćemo uz nagradu "posadi stablo", mi saditi dva! I to će trajati cijeli dan 22. travnja, te se nadamo da će se naši ljudi aktivirati i stvarno uzeti tu nagradu, iako oni možda nemaju direktne koristi od nje.

image
Sve će funkcionirati dok se radi s poštovanjem prema prirodi i ljudima, naglašava Ivona
Privatna arhiva

Međutim, indirektno pomažu i sebi i svima ostalima na ovom planetu. A ako nam je zdrav planet, onda smo i mi! Sadnja sveg drveća će se odviti na jesen, u listopadu, na zemljištu Tree Elements, uz pomoć naših partnera udruge "Zasadi stablo, ne budi panj".

Svako stablo će zatim biti uneseno u aplikaciju te će svatko tko kupi tu nagradu, u svakom trenutku preko svojih koordinata, moći vidjeti kako mu stablo raste. Također će dobiti certifikat s njihovim imenom ili imenom osobe kome se odluče uručiti ovaj jedinstven poklon.

image
Cijeli posjed će se moći iznajmiti za potrebe teambuildinga, vjenčanja, umjetničke kolonije, moći će se snimati filmovi, glazbeni spotovi, raditi manji festivali...
Privatna arhiva

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu  https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

KICKSTARTER KAMPANJA

Kickstarter je relativno nov pojam u Hrvatskoj iako je bilo već nekoliko kampanja koje su doživjele uspjeh, a u svijetu je preko ove platforme prikupljeno više od 3,3 milijarde dolara za oko 175.000 kreativnih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:58