StoryEditorOCM
DubrovnikBILA JE I KOD NAS

Najotrovnija riba na svijetu koja je pronađena kod Medulina, ulovljena je i u Uvali Lapad

Piše Anđelka Kelava
15. svibnja 2024. - 00:11

Kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu jučer je uočeno sedam jedinki  srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus), a jedna je i ulovljena na 19 metara dubine te odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj, objavio je Akvarij Pula na svom Facebooku.

Srebrenopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna.

Ova vrsta invazivnog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal  prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, trga mamce i udice.

Ribu je ulovio i uslikao slovenski ribar Anton Vidovič.

Prisjetili smo se kako je jedna od najotrovnijih riba na svijetu - napuhača  ulovljena početkom svibnja 2015. godine  u uvali Lapad.

Riječ je o ribi čiji je otrov tetrodotoksin 1250 puta snažniji od cijanida, a njezina konzumacija završava paralizom i smrću. Ribu je tada uhvatio jedan ribar.

Dr. Davor Lučić s dubrovačkog Instituta za more i priobalje izjavio je kako je to  drugi prijavljeni ulovljeni primjerak te godine. Iako nema istraživanja koja bi pokazala širi li se ta riba u Jadranu, a na istočnome Mediteranu postala je među dominantnijim vrstama.

Riba napuhača ili fugu je japanska delikatesa, no i najmanja pogreška u pripremi može biti fatalna za onoga tko je konzumira. Naime, jajnici, crijeva i jetra ribe su toliko otrovni da čak i u tragovima mogu biti smrtonosni za osobu koja ih pojede.

Primjerice, jedna riblja jetra može usmrtiti petero odraslih muškaraca zbog tvari tetrodotoksina koji je 1200 puta otrovniji od cijanida. Otrov djeluje brzo. Najprije utrne lice, a tijelo se zatim paralizira.

No bez obzira na opasnosti svake godine milijuni ljudi stavlja svoj život u ruke stranca jer žele probati uzbudljivu deliciju. Srećom, japanske vlasti traže rigoroznu obuku za sve kuhare koji se odluče uhvatiti ukoštac s otrovnom ribom. Nakon dvije do tri godine učenja kod majstora za pripremu fugue odlaze na ispit koji položi tek polovica kandidata.

 

 

14. lipanj 2024 08:36