StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA FINAL 4 EUROCUPA U RIJECI

Jugaši prvo na trening, a onda put hotela. Oprez vlada, zbog 2009., ali i zbog zadnje utakmice

Piše Tonči Vlašić
16. svibnja 2024. - 22:29

Sve je spremno za završni turnir Eurocupa u Rijeci. Ulaznice su već nekoliko dana u prodaji. Za svaki od dva dana, svaki dan su dvije utakmice, treba izdvojiti po 20 eura. Kapacitet Kantride je 1200 mjesta. Više od polovice ulaznica već ima svog vlasnika. Domaćin, Primorje Erste banka, će imati bučnu podršku u polufinalu protiv Spandaua 04, a to je druga utakmica turnira koja počinje u petak, 17. svibnja, u 20 sati. Koliko će vlasnika tih ulaznica doći i na prvu utakmicu, koja počinje u 17.45 sati, a u kojoj igraju Jug Adriatic osiguranje i Astrapool CN Sabadell?

Jugaši su u Rijeku doputovali s 15 igrača. Avionom do Zagreba, autobusom do Rijeke. Prvo na trening. Vjeko Kobešćak će morati prekrižiti dva imena jer u zapisnik europske utakmice može 13 igrača od čega dva vratara. Igor Računica i Maro Balić će biti na klupi, pored nje i dugogodišnji liječnik, dr. Marko Margaritoni. S ekipom je doputovao sportski direktor Ognjen Kržić.

Španjolski sastav je glavna tema. U Gružu su potrošili ne sate, već dane. Analizirali sastav, koji je znao u nekim utakmicama dobro namučio Zodiac CNA Barcelonetu, koji je u prvom dijelu sezone, kao i Jug Adriatic osiguranje, igrao u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, Ligi prvaka, i tad je dobio ni manje, ni više nego usred Beograda aktualnog doprvaka, Novi Beograd s 12:10, i to je zadnju četvrtinu dobio s 4:0. Do Final 4 Eurocupa probio se također sa sve četiri pobjede, u osmini finala je izbacio francuski Tourcoing, u četvrtfinalu Steauu iz Bukurešta, koju je oba puta dobio s pogotkom razlike. Jugaši su na putu do završnog turnira imali teži put, u osmini finala su dobili branitelja naslova, mađarski A-Hid Vasas Plaket, a u četvrtfinalu Crvenu zvezdu, doprvaka Srbije. Trijumf u osmini finala je neusporedivo teži.

Za većinu Jug Adriatic osiguranje ima najviše izgleda za osvajanje naslova, na drugom mjestu je njegov suparnik u polufinalu, Astrapool CN Sabadell.

Rijeka je 2009. godine bila domaćin Final 4 europske Lige prvaka, to je bio prvi veliki vaterpolski događaj u kompleksu, koji je otvoren sredinom 2008. godine. Prvo veliko natjecanje u njemu je bilo Europsko prvenstvo u malim, 25-metarskim bazenima. Ivan Bilić je bio prvi Jugaš od samostalnosti na velikim natjecanjima, a Sanja Jovanović je nastavila svoj niz trijumfa. Rijeka je jedina njezina stanica u karijeri u kojoj je dva puta u njenu čast svirala Lijepa naša. Zlatna na tom EP-u prvo na 100 leđno, zatim zlatna i na 50 leđno!

Sanja je stanovnica Rijeke od 2010. godine, tad je napustila Jug i Gruž, prvo branila u bazenu boje Plivačkog kluba Primorje u kojem je danas sportska direktorica.

Godinu nakon Sanjinog trijumfa u Rijeci, priželjkivali smo Jugov na Final 4 europske Lige prvaka. Međutim, prije 15 godina Kantrida nije bila sretna za dubrovački brod, koji se nasukao u polufinalu. Hrid u koju je udario bio je PRO Recco, koji na kraju nije uzeo ‘kantu’, već je to uspio Primorac iz Kotora, sastav kojem su se davali najmanji izgledi za trijumf. Pamte to u Gružu. Zbog toga nema najava kako su došli po trofej. Oprez vlada, a pogotovo nakon poraza prošli petak u Splitu od Jadrana u prvoj utakmici finalne serije za prvaka Hrvatske, točnije, nakon baš loše igre.

Nakon sat vremena provedenog u vodi Kantride, Kobešćak je zaključio trening. Trenirat će Jugaši i u petak, jutro prije utakmice. Imaju termin od 10 sati. 

FINAL 4 EUROKUPA

Rijeka, Bazen Kantrida, petak, 17. svibnja, polufinala, 17.45 sati: Jug Adriatic osiguranje - Astrapool CN Sabadell, 20 sati: Primorje Erste banka - Spandau 04 Berlin.

Subota, 18. siječnja, 17.45 sati: utakmica za treće mjesto, 20 sati: finale.

17. lipanj 2024 02:05