StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA FINAL 4 EUROCUPA

Gruž slavi, nakon sedam godina Jug Adriatic osiguranje u novom europskom finalu!

Piše Tonči Vlašić
17. svibnja 2024. - 18:49

GRUŽ U FINALU!

CN Sabadell – Jug Adriatic osiguranje 7:11

RIJEKA Bazen Zdravko Ćiro Kovačić. Gledatelja 600. Suci: Stavridis (Grčka) i Zwart (Nizozemska), delegati: Perišić (Srbija) i Bitadze (Gruzija).

CN SABADELL: Lorrio, Bonet, Asensio (1), Schuetze, Vidović (2), Valera (1), Barroso (1), Van Ijperen, Averka (1), Perez, Mallarach (1), Bustos, Teclas. Trener: Quim Colet, pomoćnik: Ferran Plana.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić, Prkoča, Djerković (1), Lazić (5), Joković, Mozara, Daube, Cabanas (1), Kržić, Burić, Grgurević, Žuvela (4), Brzica. Trener: Vjeko Kobešćak, pomoćnici: Igor Računica i Maro Balić.

Igrač više: CN Sabadell 3/9, Jug AO 5/8

Peterci: CN Sabadell 0/1, Jug AO 1/1

Četvrtine: 2:3, 1:3, 3:3, 1:2

Sedam minuta i 17 sekundi prije kraja Rino Burić je skrivio peterac, a Toni Popadić obranio udarac Kanstantinosu Averki. I kad je Franko Lazić minutu i pol poslije pogodio za 10:6, potonule su sve nade CN Sabadella da će iznenaditi Jug Adriatic osiguranje u polufinalu Eurocupa nakon što je gubio s 5:9, te izboriti finale.

Gruž je u europskom finalu nakon sedam godina, zadnji put je to bilo 2017. protiv Szolnokija u finalu Final 6 europske Lige u Budimpešti kad nije uspio obraniti naslov koji je uzeo godinu prije u istom gradu. Ukupno sedam finala za naslov prvaka Europe igrali su Jugaši, dva puta finale Kupa pobjednika kupova, a sad će drugi put finale Eurocupa, ex. LEN-a cupa. Prvo su dobili u dvije utakmice, doma i vanka. Dobili 2000. Pescaru i doma, i vanka. 

Najtrofejniji vaterpolski trener svih vremena Ratko Rudić je prije utakmice prvo otišao do klupe Jug Adriatic osiguranja, javio se Maru Baliću, Igoru Računici i Vjeko Kobešćaku, te im poželio sreću. Nije im trebala. Odlično su se u Gružu pripremili za utakmicu na Kantridi protiv sastava koji je također ove sezone europsku sezonu otvorio u Ligi prvaka, a koji taj nastup pamti po pobjedi usred Beograda protiv aktualnog doprvaka, Novog Beograda. Međutim, taj isti sastav je izgledao nemoćno protiv Jug Adriatic osiguranja, koji je kontrolirao utakmicu od početka.

32 MINUTE POLUFINALNE BITKE NA KANTRIDI

Prvi pogodak postigao je Marko Žuvela, s igračem više servirao mu je loptu Burić, te Eduardo Lorrio nije mogao ništa. Odmah potom igrač više za CN Sabadell, koji nije bio tako uspješan. U 5. minuti Jug nije iskoristio napad s dva igrača više, Lorrio je obranio udarac Sergi Cabanasu, koji je potom presjekao napad kluba čije je boje branio do prošlog ljeta. Žuvela je potom pogodio za 2:0, a kad je jugov reprezentativac isključen, CN Sabadell je stigao do prvog pogotka – Oscar Asensio je ostao sam na prvoj stativi.

Novi igrač više za Juga – pogodak Bogdana Djerkovića. Prvo je Lorrio obranio udarac Hannesa Daubea, koji je pokupio odbijanac, a Joković potom sjajno pronašao kanadskog reprezentativca – 3:1. Sa zvukom sirene Blai Mallarach je sretno, od bloka, prevario Popadića, te zaključio prvu četvrtinu – 2:3.  

Lorrio se istaknuo i kad je početkom druge četvrtine Burić pokušao šraubom zatresti mrežu CN Sabadell, ali što on nije uspio, jest u nastavku napada, i to s igračem više Lazić. Sad su Jugaši imali sreće, blok je skrenuo loptu – 4:2. Popadić je s dvije obrane zaustavio napad s igračem više CN Sabadella, potom je Žuvela svojim trećim pogotkom, sjajan prebačaj Jokovića, pogodio za plus tri – 5:2. Potom se oglasio sa srednjeg Stefan Vidović – 3:5. Joković je zatim zatresao okvir gola, kao i Francisco Valera na drugoj strani kad je španjolska momčad imala igrača više.

Ni Jug nije uspio s igračem više. Joković je tukao, a novu obranu upisao Lorrio. Ipak, novog igrača više sastav iz Gruža nije propustio. S lijeve strane Lazić – 6:3. To je bio rezultat prvog poluvremena. Početkom drugog opet je zagrmio Lazić s igračem više, izbacio je obranu suparnika, koji su mislili kako će na prvoj stativi uposliti Žuvelu – 7:3. CN Sabadell je prekinuo seriju Gruža na Kantridi kad je imao dva igrača više – Averka (4:7). Pred kraj treće 9:5 za Juga, koji je u zadnju četvrtinu uplivao s vodstvom 9:6 i potom peterac za CN Sabadell, ali Popadić je bio za pet. Kao i Lazić u napadu, Žuvela, Djerković, Joković…

Jug Adriatic osiguranje je na korak do svog osmog europskog trofeja!

FINAL 4 EUROCUPA

Rijeka, Bazen Kantrida, petak, 17. svibnja, polufinala: Jug Adriatic osiguranje - Astrapool CN Sabadell 11:7, 20 sati: Primorje Erste banka - Spandau 04 Berlin.

Subota, 18. siječnja, 17.45 sati, utakmica za treće mjesto: Astrapool CN Sabadell - poraženi Primorje EB/Spandau 04, 20 sati, finale: Jug Adriatic osiguranje - pobjednik Primorje EB/Spandau 04

31. svibanj 2024 08:10