StoryEditorOCM
ŽupaSVEČANO KONCELEBRIRANO MISNO SLAVLJE

PROSLAVA SVETOG ILARA U MLINIMA Uzinić poručio kako živimo u svijetu i vremenu u kojemu je važniji omot od sadržaja

Piše PSD.
21. listopada 2017. - 16:07

Župa sv. Ilara u Mlinima danas je proslavila blagdan svoga zaštitnika. Svečano koncelebrirano misno slavlje u 10 sati u župnoj crkvi predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prenosi Župčica.hr.

Biskup je u svojoj propovijedi govorio o svetom Ilaru i njegovom životu kao primjeru za nas i naš život, kroz poslanje "biti sol zemlje, biti svjetlost svijeta". Sveti Ilar nam svojim životom poručuje da znamo staviti pravi naglasak koji nije na vanjštini, nego na nutrini.

- Mi živimo u svijetu i vremenu u kojemu je važniji omot od sadržaja, živimo u svijetu propagande koja nas zna zanijeti i zavesti da uzmemo ono što ne vrijedi jer je dobro reklamirano, a zapravo ne znamo uzeti ono što vrijedi samo zato što nije dobro reklamirano. Sveti Ilar tim svojim pristupom pokazuje koliko je važnije ono što je iznutra, koliko je važniji sadržaj nego omot. I zapravo onda tim pokazuje što znači biti sol zemlje i svjetlost svijeta, a da nije on u središtu i onaj koji se time promovira, nego da u središtu bude onaj kojemu je on stavio na raspolaganje svoj život a to je Isus Krist. Možemo i trebamo biti sol zemlje, ali želimo li na pravi način ispuniti svoju ulogu ne smijemo biti preslani. A preslani smo kad previše ističemo sebe, a ne upućujemo na Gospodina, kad smo svjetiljka koja svijetli ali ne osvjetljava, kad smo mi u središtu a ne Onaj kojeg želimo pokazati u središtu.

Sveti Ilar koji je želio pobjeći od svijeta, ali se svijet uvijek ponovno vraćao k njemu i tražio ga, pokazuje svojim životom da je želio biti ona umjerena sol koja će začiniti, ali neće biti preslana, ona svjetlost koja nije u središtu nego pokazuje prema središtu. On je svojim životom nastojao živjeti ovu logiku i zato je otišao u pustinju, zato je bio onaj koji je, iako on to nije htio, od drugih prepoznavan kao svjetlost. Ljudi su ga tražili i nije mogao pobjeći od njih. Bio je onaj koji je začinjao njihov svijet i život, onaj koji je u tami njihovih problema svojim životom osvjetljavao njihove probleme. Tu možemo spomenuti i onaj problem kojim su se suočili naši preci ovdje, koji je simboliziran u zmaju kojega je Sveti Ilar pobijedio. Ali onog trenutka kada bi se u Irarevom životu dogodila promjena vrijednosti, kad bi on postao ona sol koja je preslana, kad je postao svjetlost koja bi zasljepljivala ljude i nisu vidjeli Onog kojeg bi on želio pokazati, on bi napuštao tu pustinju i išao u drugu, treću i tako došao i ovdje. Želio je pobjeći od toga da on bude u središtu, kako bi u središtu bio Onaj kojeg je bio pozvan navješćivati i pokazivati - rekao je mons. Mate Uzinić.

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava, te Međunarodni znanstveni skup „Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena“ koji se u četvrtak i petak održao u hotelu Astarea.

19. travanj 2024 21:16